Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Μακρόν και Στράμερ τρέχουν άρον-άρον να συναντήσουν τον Τραμπ πριν να είναι αργά για την Ουκρανία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με αφετηρία την ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησαν στην Ριάντ, ΗΠΑ-Ρωσία για την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ αγνόησε παντελώς ΕΕ και Ουκρανία, τις οποίες δεν προσκάλεσε στις εν λόγω διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει σφοδρή αντίδραση από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι αλλά και από Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να συγκαλεί την περασμένη Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη  Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για λήψη αποφάσεων.

Ακολούθησε δήλωση του Ουκρανού Προέδρου με την οποία ανακοίνωνε πως δεν μπορούν άλλοι να διαπραγματεύονται- αποφασίζουν για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υπέκυψε στη ρωσική «παραπληροφόρηση», ότι το Κίεβο είναι εκείνο που  «ξεκίνησε» τον πόλεμο και αμφισβητώντας  την  νομιμότητα του Ζελένσκι, υιοθετώντας τις θέσεις του Κρεμλίνου.

"Πυρ και μανία" ο Τραμπ με τον Ζελένσκι

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το κλίμα στις σχέσεις Τραμπ -Ζελένσκι να είναι ιδιαίτερα βαρύ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να "ρίχνει λάδι στη φωτιά", αποκαλώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο «δικτάτορα» , διευρύνοντας το ρήγμα  στις σχέσεις τους, με σημαντικές επιπτώσεις στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου.

«Ένας δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλύτερα να κινηθεί γρήγορα αλλιώς δεν πρόκειται να του μείνει μια χώρα. Αρνείται να έχει εκλογές, είναι πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις στην Ουκρανία και το μόνο πράγμα στο οποίο ήταν καλός ήταν να παίζει τον Τζο Μπάιντεν «σαν βιολί».

Εν τω μεταξύ, διαπραγματευόμαστε με επιτυχία το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, κάτι που όλοι παραδέχονται ότι μόνο ο «ΤΡΑΜΠ» και η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να κάνει», έγραψε  ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλατφόρμα του Truth Social του Ουκρανού ηγέτη, του οποίου η πενταετής θητεία έληξε πέρυσι.

Ο Ζελένσκι  ως γνωστόν εξελέγη το 2019 για πενταετή θητεία, αλλά παρέμεινε ηγέτης βάσει του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή, αφού η ουκρανική νομοθεσία  δεν προβλέπει  διεξαγωγή εκλογών σε καιρό πολέμου.

" Από το ζενίθ στο ναδίρ" η αποδοχή του Ζελένσκι  από τις ΗΠΑ

Υπό τον Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υμνήσει τον Ζελένσκι ως ήρωα και είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, καθώς η Ουκρανία αγωνιζόταν ενάντια στους Ρώσους στρατιώτες που επιτίθεντο.

Ο Τραμπ  ωστόσο αποκαθήλωσε τον Ουκρανό ηγέτη υιοθετώντας θέσεις και απόψεις της Μόσχας.

Η επιθετικότητα του Τραμπ προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη, όπου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ήταν «λάθος και επικίνδυνο» να αποκαλεί τον Ζελένσκι δικτάτορα.

Στην Ουκρανία τέλος καίτοι η δημοτικότητα Ζελένσκι είναι χαμηλή, η ρητορική του Τραμπ δεν  έγινε αποδεκτή

Μακρόν -Στάρμερ ανακοινώνουν  έκτακτη συνάντηση με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον

Οι ηγέτες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα πραγματοποιήσουν έκτακτη επίσκεψη στον Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα , το οποίο επισημαίνει:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των αρχικών ειρηνευτικών συνομιλιών της κυβέρνησης Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, στις οποίες δεν προσκλήθηκαν ούτε η Ουκρανία ούτε η Ευρώπη.

Την παρουσία του Μακρόν στον Λευκό Οίκο θα ακολουθηθεί επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Τετάρτης.

Ως μέρος της αρχικής διαπραγματευτικής ομάδας στην Ριάντ, που επικρίθηκε ευρέως επειδή περιλάμβανε μόνο Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς δήλωσε σε συνέντευξη στο Fox News την Τετάρτη ότι «Έχουμε τον Πρόεδρο Μακρόν και τον πρωθυπουργό Στάρμερ του Ηνωμένου Βασιλείου να έρχονται στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα».

Σημείωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Απόστρατος Στρατηγός Κιθ Κέλογκ, έφτασε στην Ουκρανία για να ενημερώσει τον  Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Μακρόν στις ΗΠΑ δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί, μια ανακοίνωση που πιθανότατα συνδέεται με τις συνόδους κορυφής για την κρίση στο Παρίσι που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος ηγέτης.

Η θέση Μακρόν-Ευρώπης για την συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι η Γαλλία και οι σύμμαχοί της συμφώνησαν ότι τα δικαιώματα της Ουκρανίας και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για την ασφάλεια, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, πριν ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η θέση της Γαλλίας και των συμμάχων της είναι σαφής και ενωμένη. Ευχόμαστε μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», ανάρτησε ο Μακρόν στο X μετά από μια συνάντηση με τους ηγέτες 19 χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, με τις περισσότερες να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα εκπληρώσουμε όλες τις ευθύνες μας για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρόν μετά την τηλεδιάσκεψη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι οι συμμετέχοντες στο κάλεσμα, που περιλάμβαναν τους αρχηγούς των χωρών της ΕΕ συν εκείνους της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, τόνισαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί και «τα δικαιώματά της να γίνουν σεβαστά» στη διαδικασία.

Είπαν ότι απαιτούνται «ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις» για να διασφαλιστεί μια διαρκής συμφωνία και «οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για την ασφάλεια» θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ο Τραμπ έχει επισημάνει τον πρώτο μήνα της νέας προεδρίας του ότι τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εντείνουν τις συνεισφορές τους στη Συμμαχία ώστε να ανταποκρίνονται στις αμερικανικές δεσμεύσεις.

«Είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη να αυξήσουμε τις δαπάνες και τις ικανότητές μας για την άμυνα και την ασφάλεια για την Ευρώπη από κάθε χώρα μας», είπε ο Μακρόν.

Τι μέλλει γενέσθαι

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ,  θα επιχειρήσει να  "περάσει" τους όρους που συμφώνησε με τον Πούτιν στον Ζελένσκι,  μέσω του ειδικού απεσταλμένου του  Απόστρατου Στρατηγού  Κέλογκ, προκειμένου να γίνουν καταρχήν δεκτοί και στη συνέχεια να ακολουθηθούν τα επόμενα τρία στάδια, δηλαδή κατάπαυση του πυρός, εκλογές στην Ουκρανία και τέλος υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Εδώ θα χρησιμοποιήσει ο γνωστός για την ωμότητα του Τραμπ την απειλή στο Ζελένσκι, ή τις δέχεσαι ή άρω άμεσα την στρατιωτική υποστήριξη μου προς τη χώρα σου, πράγμα που διαφαίνεται ήδη από τις δηλώσεις του εναντίον του.

Παράλληλα ο Τραμπ ψάχνει να βρει τον Ουκρανό αχυράνθρωπο που θα θελήσει με αντάλλαγμα την διακυβέρνηση της Ουκρανίας, να δεχθεί τα ήδη  συμφωνηθέντα με τους Ρώσους, αφού κατά την άποψή μας, αυτά δεν θα γίνουν αποδεκτά από τον Ζελένσκι.

Εδώ παίζει σενάριο σπίλωσης του Ζελένσκι για διαφθορά -σπατάλη χρημάτων ώστε αυτός να εκπέσει από το αξίωμά του κατόπιν εσωτερικών αντιδράσεων υποκινουμένων από τις ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος προς τις Ουκρανικές εκλογές με τον Ζελένσκι να τις χάνει σίγουρα και την επιβολή τελικά της ειρήνης στην πολύπαθη Ουκρανία, όπως την έκοψαν και την έραψαν Πούτιν και Τραμπ. 

Όσο για τα αποτελέσματα της επικείμενης επίσκεψης Μακρόν- Στάρμερ στις ΗΠΑ, αυτές θα έχουν αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν εγγυήσεις ασφαλείας για  την Ευρώπη πρωτίστως και δευτερευόντως για την Ουκρανία, αν και κατά την άποψή μας αυτές με κάποιο πρόσχημα -εφεύρημα θα είναι εύκολο να καταπατηθούν από τον Πούτιν, εφόσον το θελήσει.

Η Ευρώπη δυστυχώς μπήκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια περίοδο Ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι χώρες της να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους ακόμη περισσότερο, επιτείνοντας την οικονομική δυσανεξία των Ευρωπαίων πολιτών.

Το μόνο θετικό για την Ευρώπη είναι ότι αναγκαστικά θα πρέπει να αναπτύξει έναν δικό της ισχυρό αμυντικό βραχίονα, προκειμένου να μην εξακολουθήσει να είναι ο φτωχός συγγενής των ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας, ακολουθώντας τις εξελίξεις που αυτές χαράσσουν στην Διεθνή πολιτική.

Για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αρκεί να μην παρεισφρήσει στο Ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα η Τουρκία, κάτι που φαίνεται ορατό, μετά  μάλιστα τις  πρόσφατες συζητήσεις Ζελένσκι-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Tags
Back to top button