«Η τουρκική κυβέρνηση μας είπε ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιους». Ωστόσο, είπε ότι με τις συναντήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου οι πλευρές μέσα σε τρεις μήνες θα αποκτήσουν μια ιδέα για τον αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση.
Για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες που ζητά η τουρκική πλευρά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως αυτό που ζητά η Τουρκία δεν είναι ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων αλλά φόρμουλες γι' αυτούς που θα έρθουν στο νησί να κατοικήσουν.
Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να κινηθούν πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία και πως θα μπορούν καλύτερα να συμβιβαστούν μετά την ψηφοφορία.
«Λέμε στους Ελληνοκύπριους ότι προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία γι αυτό μην αναμένετε τη δική μας στάση ή της Τουρκίας να αλλάξει σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα», ανέφερε. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να διατηρηθεί το μομέντουμ και ότι με τις συναντήσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο οι πλευρές θα αποκτήσουν μια ιδέα μέσα σε τρεις μήνες για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση.
«Έχει περάσει μισός αιώνας που γίνονται διαπραγματεύσεις για λύση. Για πρώτη φορά συνήλθαν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε μιλήσει σε τέτοιος βάθος τα θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτοί οι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι», ανέφερε.
Για τις εγγυήσεις, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αναζητούν φόρμουλες με τις οποίες θα παρέχεται ασφάλεια στη μια πλευρά χωρίς να δημιουργείται η αντίληψη της απειλής για την άλλη. «Νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν εδώ. Νομίζω ότι είναι ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν shuttle diplomacy», είπε.
Η άποψή του, συνέχισε, είναι να διατηρηθεί το σύστημα εγγυήσεων και να αναθεωρηθεί σε 15 χρόνια ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για τους Τουρκοκύπριους να δοκιμάσουν τη λειτουργία του νέου ομοσπονδιακού συστήματος και να δουν εάν πραγματικά ένας Τουρκοκύπριος μπορεί να γίνει Πρόεδρος.
Σε ερώτηση για τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στο νησί (παράνομους εποίκους) ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το σχέδιο Ανάν προέβλεπε να δοθεί υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου σε 40,000 Τούρκους πολίτες που είχαν την «υπηκοότητα της βορείου Κύπρου».
Για τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών που ζουν στα κατεχόμενα, είπε ότι «θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Αλλά θα έρχονται έπειτα που θα παίρνουν άδεια εργασίας με βάση τις ανάγκες της οικονομίας. Αυτές οι άδειες θα δίνονται από τις επιτροπές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπου εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα είμαστε επίσης παρόντες», ανέφερε.
Για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Κύπρο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «είναι ένα σημαντικό θέμα για μας και την Τουρκία το να απολαμβάνουν παρόμοια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες οι Τούρκοι πολίτες. Όπως και να έχει δεν μιλάμε για την ελεύθερη διακίνηση 80 εκατομμυρίων Τούρκων, για παράδειγμα. Δεν είναι αυτό που ζητά η Τουρκία.
Αναζητούμε φόρμουλες γι αυτούς που θα έρθουν στο νησί να κατοικήσουν και δεν θα είναι διαφορετικά από τα δικαιώματα των Ελληνων που θα έρθουν να κατοικήσουν στο νησί». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι έχουν ενημερώσει την Άγκυρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις γι' αυτά τα θέματα και βρίσκονται σε καλή συνεργασία.