Την επιδημιολογική κατάσταση αυτής της εβδομάδας αναλύει σε ανάρτησή του ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ουσιαστικά μας παρουσιάζει ένα καλό και ένα κακό νέο.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μας ενημερώνει πως υπάρχει ένα βασικό σενάριο αλλά και μία πιθανότητα, για το πώς θα κινηθούν τα κρούσματα το υπόλοιπο του μήνα.
Όπως τονίζει «το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα δούμε σταθεροποίηση και συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου. Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε παράταση της αποκλιμάκωσης καθώς η συμμόρφωση στην χρήση της μάσκας αυξήθηκε αντιδραστικά τις τελευταίες 2 εβδομάδες».
Ο καθηγητής τονίζει πως ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός. Η πρόβλεψη παραμένει ότι δεν θα δούμε σημαντική αύξηση και θα κινηθούμε σε ποσοστά αντίστοιχα με την Πορτογαλία.
Κορονοϊός: «Έρχεται κατά πάνω μας» νέα «παραλλαγή ανησυχίας» λένε οι επιστήμονες
«Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο τότε η θερινή έξαρση αυτή θα είναι και η πρώτη που ταιριάζει στο πρότυπο των μειούμενης έντασης ταλαντώσεων όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες», τονίζει ο καθηγητής.
Τέλος σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα που είδαμε αυτή την εβδομάδα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η αύξηση των διαγνώσεων αυτή την εβδομάδα ήταν μικρότερη από την προηγούμενη.
«Η ποσοστιαία αύξηση των διαγνώσεων μέσα στην εβδομάδα ήταν μικρότερη από ότι την προηγούμενη (20% έναντι 60%) ακόμα και αν φαίνεται ότι δηλώθηκαν περισσότερα test. Αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής μπήκε σε συρρίκνωση και η έξαρση κορυφώθηκε όσον αφορά την μεταδοτικότητα όπως είπαμε εντός του πρώτου δεκαημέρου. Ο αριθμός των διαγνώσεων πιθανώς θα δείξει ακόμα μία μικρή άνοδο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ο ενεργός αριθμός λοιμώξεων είναι μεγάλος», επισήμανε ο ίδιος.
Περιμέναμε αύξηση κρουσμάτων μέσα στον Ιούλιο
Για την αύξηση του κοροναϊού μίλησε στο MEGA και η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούλιο. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, τουρισμός υπάρχει, μάσκες δεν φοράμε. Ήδη είχαμε τα πρώτα δείγματα από την Ευρώπη που τα κρούσματα ήταν πολλά, μετά από έναν μήνα φάνηκε και σε εμάς. Αυτό δεν σημαίνει πανικός, σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε όταν θα πάμε στις διακοπές μας και δε θα ξεχάσουμε τις μάσκες μας αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι σημαντικά. Το να πλένεις τα χέρια σου, το να μην πλησιάζεις ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τα λέμε και τα ξαναλέμε», ανέφερε αρχικά.
Ανησυχία γονέων και επιστημόνων για τα παιδιά: «Σαρώνει» ο κορονοϊος, απειλεί η ηπατίτιδα
Πότε θα γίνει η αποκλιμάκωση
«Η αποκλιμάκωση θα γίνει μετά τις 20 Ιουλίου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουμε έξαρση. Το καλοκαίρι έτσι θα πηγαίνει. Οι μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 είναι στο ανώτερο αναπνευστικό, οπότε δεν έχουμε τις επιπλοκές που υπήρχαν στην Δέλτα. Έχουμε το φάρμακο το καινούριο, έχουμε τα εμβόλιο, τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε», συμπλήρωσε.
«Έχουμε 42% αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Έχουν πάει πίσω τα τακτικά χειρουργεία. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε non covid κλινικές ξανά», είπε συμπληρωματικά.
Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία
Ο καθηγητής ορθοπεδικής και βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Πνευματικός μίλησε επίσης για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Δεν θα συμφωνήσω ότι υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, δε το βλέπουμε τόσο. Τα τακτικά χειρουργεία γίνονται κανονικά. Στην παρούσα φάση τα πράγματα προχωρούν με μία κανονικότητα και πιστεύουμε να παραμείνει αυτό. Στο ΚΑΤ δεν έχουμε ράντζα» , πρόσθεσε ο κ. Πνευματικός.
«Είμαστε στον 3ο χρόνο της πανδημίας, έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία από τις πρώτες μέρες και πλέον αντιμετωπίζεται πιο εύκολα από την αρχή. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς το βλέπει ο υπόλοιπος κόσμος. Στις ΗΠΑ θεωρούν τον κορωνοϊό απλή ίωση. Είμαστε μία χώρα που δεν έχουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες, παρόλα αυτά εάν δούμε πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, δεν φύγαμε από τους μέσους όρους. Τα ποσοστά μας είναι αναλογικά με τις άλλες χώρες, αυτό σημαίνει ότι πήγαμε καλά», κατέληξε.