Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μ. Κεφαλογιάννης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή «τις προκλητικές δηλώσεις ότι στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου η Τουρκία είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και να υπενθυμίσει τα "δικαιώματά" της στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, και ζητά τη λήψη μέτρων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπερψηφίσει «μία πολύ σημαντική τροπολογία» που είχε καταθέσει ο ίδιος τον Νοέμβριο του 2022, με την οποία «το ΕΚ είχε ρητά αποφασίσει ότι το μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και, επομένως, δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Επίσης, καλεί τις λιβυκές αρχές «να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδος».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας   εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να επεκτείνει την οικονομική της παρουσία στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Λιβύης στο πλαίσιο της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2019.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομική της Λιβύης 2024 στην πρωτεύουσα Τρίπολη, που διοργανώθηκε από το Energy Capital and Power (ECP), ο ίδιος  είπε ότι η επίσκεψή του στοχεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών της Τουρκίας στη Λιβύη το τα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ορυχεία και ηλεκτρική ενέργεια.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης, όπως κοινοποιήθηκε με ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας από την Τρίπολη της Λιβύης δήλωσε ότι, στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η Τουρκία είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και να υπενθυμίσει τα "δικαιώματα" της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετική τροπολογία του στο Ψήφισμα για την κατάσταση στη Λιβύη στις 23 Νοεμβρίου 2022 έχει ρητά αποφασίσει ότι το μνημόνιο συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη.

Επίσης, καλεί τις λιβυκές αρχές να προβούν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης του 2019 και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδος.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της οι δηλώσεις αυτές; Σε ποιες ενέργειες και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να μην προχωρήσουν οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου;»

Tags
Back to top button