Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μ. Ιγνατίου: Ο ξαφνικός «έρωτας» του Τραμπ για τον Ερντογάν & ο κίνδυνος για Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο

Η παράλογη απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για την οποία θα μετανιώσει πικρά, αλλά θα είναι αργά για την υπερδύναμη, να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία και να αφήσει τη χώρα στα χέρια της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, επισκίασε ένα μεγάλο γεγονός για την Ελλάδα και την Κύπρο:


Αναφέρομαι στην τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Ελλάδας, και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ, στη διάρκεια της
οποίας πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Εκ μέρους των ΗΠΑ παραβρέθηκε ο πρέσβης στο Ισραήλ, ο οποίος έκανε και μία πολύ σημαντική παρέμβαση.

Οι συζητήσεις κάλυψαν και στρατιωτικά θέματα, καθώς η επιθετικότητα της Τουρκίας εντατικοποιείται προς την πλευρά του Αιγαίου, αφού προς το παρόν στην Κύπρο η Τουρκία αποφάσισε να μην προκαλέσει στην κυπριακή ΑΟΖ. Όχι βεβαίως ότι μπορεί να προκαλέσει, για όσο διάστημα διεξάγεται η γεώτρηση της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10.

Οι ηγέτες των τριών χωρών καλώς πράττουν και δεν αναφέρονται στην επερχόμενη στρατιωτική συνεργασία, για την οποία σύντομα θα έχουμε καλά, πιστεύω, νέα. Δεν πρόκειται για μία “αντιτουρκική συνεργασία”, όπως παραπόνεθηκαν οι Τούρκοι στους Αμερικανούς. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ, που είναι περιφερειακή δύναμη, η Κύπρος και η Ελλάδα, δημιουργούν μία “συνεργασία”, που βασικός στόχος της είναι η άμυνα.

Όπως τονίστηκε επίσημα και δημόσια από τους Αμερικανούς, απαγορεύεται στην Τουρκία οποιαδήποτε κίνηση προς εκείνη την περιοχή., όπου δρα το γεωτρύπανο του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού. Και αυτό ανεξάρτητα από τον ξαφνικό έρωτα του Ντόναλντ Τραμπ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ δήλωσε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων.

Βέβαια, θα έλεγα πως αναγκάστηκαν οι Αμερικανοί να παρέμβουν υπέρ της Κύπρου λόγω της ρωσικής απειλής. Διότι μπορεί “να τα έχουν βρει” -για ΤΩΡΑ- ο Τραμπ με τον Ερντογάν, αλλά το κατεστημένο της Ουάσιγκτον δεν μπορεί να χάσει -μετά τη Συρία- και την Κύπρο και να ασκεί την επιρροή της στο νησί η Ρωσία.

Η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed είναι ένα γεγονός και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η απόφαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κατασκευαστεί ο αγωγός ως το αντίπαλο δέος της ρωσικής ισχύος. Η Μόσχα έχει κυκλώσει ενεργειακά την Ευρώπη, προειδοποιεί σε κάθε ευκαιρία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας τις Βρυξέλλες να ασχοληθούν με το μέγα ζήτημα.

Σημειώνουμε επίσης, διότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, ότι οι κομματικές ηγεσίες στο Ισραήλ υποστηρίζουν το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για την κατασκευή του αγωγού, ώς ένα έργο υψίστης εθνικής ασφάλειας. Βλέπετε εκεί οι άνθρωποι είναι πιο σοβαροί, και ας έχουν μεγάλες κομματικές διαφορές…

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές της Ουάσιγκτον, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει πάρει το πράσινο φως της αμερικανικής κυβέρνησης και έχει συζητήσει το «πρότζεκτ» με την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι υποστηρικτική. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει λύσει και το θέμα της χρηματοδότησης και το θέμα της ασφάλειας, αφού οι εχθροί του αγωγού EastMed έδειξαν ότι είναι αδίστακτοι. Και αυτοί που επηρεάζονται από αυτό το έργο είναι πρωτίστως η Ρωσία και η προστατευόμενη της, Τουρκία.

Ο αγωγός, για να ολοκληρωθεί, θα χρειαστούν πέντε χρόνια. Αλλά βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει και αρκετό, και ποιοτικό φυσικό αέριο, για να δικαιολογείται η κατασκευή ενός τόσο μεγάλου και φιλόδοξου έργου.

Μου έλεγε ένας διπλωμάτης ότι στη διάρκεια των συζητήσεων στο Ισραήλ, γινόταν η κουβέντα μεταξύ του προέδρου της Κύπρου και των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ ως να είχε καλυφθεί το θέμα και της ποσότητας, αλλά και της ποιότητας του αερίου.

«Γινόταν ως να γνώριζαν», τονίστηκε συγκεκριμένα…

Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουν μία καλή ιδέα για τα ευρήματα της Exxon Mobil, η οποία συνεχίζει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τηρώντας την απόφαση για συσκότιση στην ενημέρωση. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαρρεύσει η παραμικρή πληροφορία, και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνεται για την πρόοδο των ερευνών. Και αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο. Είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί σε όλους.

Στην Αθήνα και τη Λευκωσία επικρατεί μία ανησυχία μετά τις “ερωτοτροπίες” του προέδρου των ΗΠΑ με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν πως δεν επηρεάζονται καθόλου οι σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά το αρχικό πάγωμα και στην Ουάσιγκτον, θα ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση.

Ο κ. Τραμπ μίλησε για αργή αποχώρηση των στρατευμάτων, που σημαίνει ότι όσο και να κομπάζει πως επιστρέφουν “οι στρατιώτες μας στα σπίτια τους”, γίνονται και δεύτερες σκέψεις… Διότι όχι μόνο χαρίζει τη Συρία στους αντίπαλους της Αμερικής ο κ. Τραμπ, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την εθνική ασφάλεια του Εβραϊκού Κράτους, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Ιράν. Όπως τόνισε ο κ. Νετανιάχου στον Αμερικανό πρόεδρο “κανείς δεν παίζει με την ασφάλειά μας”…

Πηγή: hellasjournal.com

Tags
Back to top button