Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μ. Βρετανία: ”Οι βάσεις μας στην Κύπρο θα αναβαθμιστούν!”

Γιβραλτάρ, Κύπρος, Γερμανία, Ομάν, Κένυα και Σιγκαπούρη, είναι μέρη στα οποία δηλώνει παρούσα η Μ. Βρετανία με τη μορφή εγκαταστάσεων-υποδομών-βάσεων. Σε αυτά η νέα αμυντική στρατηγική του Λονδίνου με ορίζοντα το 2030, προβλέπει καθολική αναβάθμιση, όπως αναφέρει το .

Ειδικότερα η Μ. Βρετανία προσβλέπει σε σημαντική επένδυση στις  Βάσεις της στην Κύπρο, ώστε αυτές να εξασφαλίσουν την ικανότητά  να συνεισφέρουν στην ασφάλεια, με τους συμμάχους, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ενοποιημένη Μελέτη της Μ. Βρετανίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου των πυρηνικών κεφαλών από 180 σε 260, σε μία ανατροπή της μείωσης  του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερη έμφαση της εξωτερικής πολιτικής  της Μ. Βρετανίας στον Ειρηνικό ωκεανό σε χώρες που απαρτίζουν το Quad, ενώ προβλέπει απειλή από ΡΧΒΧΠ όπλα και κυβερνοπόλεμο στο έδαφός της καθώς και εκπόνηση  σχεδίων αντιμετώπισής τους

Η Μ. Βρετανία μετά το Brexit θα επιχειρήσει να ανακτήσει το γεωπολιτικό της χώρο, παραμένοντας δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ  και την διατήρηση της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Μ. Βρετανία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις βάσεις της στην Κύπρο τις οποίες και θα διατηρήσει οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση του Κυπριακού.

Το γεγονός ότι επιθυμεί την γεωπολιτική της επάνοδο, συνηγορεί ότι μάλλον θα προσεγγίσει την Τουρκία περισσότερο στη ΝΑ Μεσόγειο, αφού η Κύπρος είναι και θα είναι μέλος της ΕΕ, οπότε αυτή θα είναι εκείνη που θα έχει την πρωτοκαθεδρία σε θέματα Εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής διακυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο η Βρετανοτουρκική προσέγγιση δεν θα είναι άμεση και θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Tags
Back to top button