Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παρευρέθη σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση Συμπερίληψης και Ίσης Μεταχείρισης για Όλους».
Συγκεκριμένα ο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως «η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και οφείλουμε όλοι να το κάνουμε να είναι καλύτερο, πιο λειτουργικό, πιο προσβάσιμο, πιο αποτελεσματικό που να τους συμπεριλαμβάνει όλους».
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η κυβέρνηση δίνει περισσότερο ρόλο και προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, ενώ σήμερα μπορούμε να ακούσουμε τη δική τους φωνή στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ) και ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε για μια ακόμη φορά όλους να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους σ' αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει. "Ήρθαμε να δώσουμε ένα βήμα στη φωνή της Κοινωνίας των Πολιτών, των εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρία για το πώς φαντάζονται οι ίδιοι την Ευρώπη του μέλλοντος", υπογράμμισε.
«Η Ευρώπη δεν είναι κάτι σταθερό, δεν είναι κάτι στατικό»
«Η Ευρώπη δεν είναι κάτι σταθερό, δεν είναι κάτι στατικό. Είναι ένα μεγάλο, δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα να ακουμπίσει ο καθένας και η καθεμία τη δικιά του ανάγκη, προσδοκία και ελπίδα». Υπογράμμισε την ανάγκη μέσα από ένα κοινό διάλογο να βάλουμε τις προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσουμε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμβουλίου τα επόμενα χρόνια.
Όπως τόνισε, η Ευρώπη βγαίνει από μία σειρά από κρίσεις, οικονομική, πανδημία, κρίση του brexit, αλλά υπήρξε και η κρίση λαϊκισμού και είδαμε πολλές φορές πολλά κινήματα να πετροβολούν την Ευρώπη και να λένε ότι δε μας αξίζει αυτή η Ευρώπη, θέλουμε μια άλλη Ευρώπη. Απέναντι σ' αυτή την κριτική, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι η στιγμή που οι Βρυξέλλες σιωπούν, ανοίγουμε τα μικρόφωνα στους πολίτες, δίνουμε το λόγο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ο καθένας και η καθεμία μπορεί να εκφράσει το τι θέλει. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη για γεωγραφική συμμετοχή όλων των περιφερειών, αλλά και να παρακινηθούν διάφοροι παίκτες να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις.
«Επειδή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση που θέλει να δημιουργήσει ένα εθνικό σχέδιο και πλαίσιο μέσα από το οποίο δίνεται περισσότερος ρόλος και προσβασιμότητα, γι' αυτό θεωρήσαμε ότι είναι υποχρέωσή μας να οργανώσουμε κεντρικά αυτήν την εκδήλωση», ανέφερε. «Η εποχή της πανδημίας είναι ίσως η εποχή που στέρησε ακόμη περισσότερα στους ανθρώπους που είχαν ήδη στερηθεί πολλά», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή που μπορούμε να ελπίζουμε «να φέρουμε τους ανθρώπους με αναπηρία πολύ πιο κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων»