Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε «πριν 40 χρόνια γίναμε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του δυτικού κόσμου, και πλέον έχουμε μπροστά μας να συζητήσουμε για το πως θέλουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και το διαχρονικό μήνυμά του ότι «η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη», καθώς μάλιστα η σημερινή συνεδρίαση συνέπεσε με την επέτειο του θανάτου του Εθνάρχη.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα εθνικά Κοινοβούλια σε αυτή την πανευρωπαϊκή διαβούλευση. Η Ελλάδα, όπως είπε, θα συμμετάσχει ενεργά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς από τον Μάιο θα ξεκινήσει ένας ανοικτός και πλατύς διάλογος στον οποίο καλούνται να συμμετάσχουν τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η εκκλησία, οι ίδιοι οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι. 

Αναφερόμενος στην ανάληψη από τον ίδιο της ευθύνης της ελληνικής συμμετοχής, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «είναι τιμή να αναλαμβάνω αυτό τον ρόλο, το κάνω μετά από την προεδρία που είχαμε στην Επιτροπή Υπουργών στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου για πρώτη φορά οργανώσαμε μία ψηφιακή προεδρία».

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη τη χρονιά που πέρασε, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε γενναία βήματα μέσω του ευρωπαϊκού εμβολιασμού, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα «γενναίο πακέτο το οποίο για πρώτη φορά καθιστά την ίδια την Ευρώπη ως φορέα δανεισμού για λογαριασμό των μελών της».

Επιπλέον, τόνισε ότι αντίθετα με παλαιότερες συζητήσεις περί θεσμικών ζητημάτων, η πανδημία οδήγησε να «μπούνε μπροστά οι πραγματικές αγωνίες» και «αυτό που ανακαλύφθηκε όλη αυτή τη χρονιά της μεγάλης πίεσης είναι ότι έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε για το που θέλουμε να πάει η Ευρώπη, για το ποια είναι η Ευρώπη στον κόσμο, ποια είναι η Ευρώπη απέναντι στους πολίτες της».

Ενόψει της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που κεντρικά θα εγκαινιαστεί στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο, ενώ στην Ελλάδα σε μεγάλη ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο στις 27 Μαΐου, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τις 6+1 βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, δηλαδή τις σύγχρονες προκλήσεις Ασφάλειας, τη Μετανάστευση, τις πολιτικές Κοινωνικής Συνοχής, την «Ψηφιακή Ευρώπη», το Περιβάλλον και η Κλιματική Αλλαγή, και, βεβαίως, το Κράτος Δικαίου. 

Μάλιστα, ειδική μνεία έκανε στην εξαιρετικά θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί ιδιαίτερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον τελευταίο χρόνο στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της καλής νομοθέτησης.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε θέμα αναθεώρησης των Συνθηκών, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη και πάγια θέση υπέρ της διαφύλαξης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως είναι κατοχυρωμένο από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. 

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ισότιμης συμμετοχής κάθε χώρας, με ακριβώς τους ίδιους όρους, είτε είναι μικρή ή μεγάλη.

Προκάλεσε, μάλιστα, όποιον έχει διαφορετική άποψη και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση να την θέσει με σαφήνεια στον ελληνικό λαό, ώστε να ξέρει για ποια Ευρώπη συζητάμε, την Ευρώπη της ισότιμης συμμετοχής ή την Ευρώπη των «πλειοψηφιών».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης αναφορά στην πάγια στρατηγική της Ελλάδας να αναδεικνύει το ζήτημα της νησιωτικότητας αλλά και στην ανάγκη η χώρα μας να συνεισφέρει στη Διάσκεψη μια σοβαρή οπτική πάνω στον ρόλο της Ευρώπης απέναντι σε εξωτερικές προκλήσεις ασφάλειας, όπως στην περίπτωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Tags
Back to top button