Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Το «διπλωματικό μπλόκο» της Αιγύπτου στην Τουρκία για τους μισθοφόρους

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η Διεθνής Διάσκεψη στη Λιβύη, όπου τα κράτη που συμμετείχαν αποφάσισαν σε συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αρθρογράφου της Al-Monitor, η Αίγυπτος έδωσε διπλωματικό «χαστούκι στην Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Fehim Tastekin δήλωσε σε πρόσφατο άρθρο του, ότι η Άγκυρα χρησιμοποίησε τους Σύριους μισθοφόρους ως «διαπραγματευτικό εργαλείο» κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για τη Λιβύη, προκειμένου να διατηρήσει τα στρατεύματά της στη χώρα, ώστε να συνεχίσει και την προβολή ισχύος και επιρροής στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ασκούσε πίεση ώστε το τελικό κείμενο της κοινής δήλωσης της Διεθνούς Διάσκεψης, θα συμπεριελάμβανε μια αναφορά σε «όλους τους μισθοφόρους» και όχι σε «όλες τις ξένες δυνάμεις» που πρέπει να εγκαταλείψουν και να αποχωρήσουν από τη Λιβύη, ωστόσο εκεί παρενέβη ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμε Σούκρι, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του.

Η «κόντρα» Αιγύπτου και Τουρκίας

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κοινή δήλωση περιείχε τον όρο «απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων» κάτι που προφανώς αποτέλεσε διπλωματική ήττα για την Τουρκία, ενώ ακόμα έγινε σαφή αναφορά στους μισθοφόρους που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και τη Μόσχα, οι οποίοι θα πρέπει να αποσυρθούν «σταδιακά και ισορροπημένα» από την Λιβύη.

Είναι προφανές ότι οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν διευρυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που αποδείχθηκε και από την διακοπή των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών, με τον Σαμέχ Σούκρι να αφήνει «αιχμές» κατά της Άγκυρας για «εμπλοκή σε εσωτερικές υποθέσεις», ενώ σε ό,τι αφορά την Λιβύη, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Τουρκίας στη χώρα, σε συνδυασμό με την στρατιωτική παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσφατα αποκάλυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση έστειλε περισσότερους από 200 μαχητές στη Λιβύη, ενώ τόνισε παράλληλα ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα, όπως η δυσαρέσκεια αρκετών μισθοφόρων που είναι απλήρωτοι και επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, με κάποιους να επιχειρούν να διαφύγουν στην Ευρώπη.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου, συμφωνήθηκε η Ρωσία και η Τουρκία να αποσύρουν σταδιακά και κατά ισορροπημένο τρόπο τακτικές δυνάμεις και μισθοφόρους, ενώ ακόμα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διεξαγωγή ελεύθερων και ασφαλών εκλογών, ώστε να περιέλθει η δημοκρατία και η πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

Tags
Back to top button