Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Λεφτά δεν υπάρχουν! Χιλιάδες οφειλέτες γυρίζουν την πλάτη στις ρυθμίσεις του ΕΦΚΑ γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήσυχη καθώς οι πολίτες, πνιγμένοι από προσαυξήσεις και υψηλό κόστος, αφήνουν τις ρυθμίσεις να καταρρέουν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα.

Με μια ανησυχία που θυμίζει θεατή σε τραγωδία, η κυβέρνηση παρακολουθεί την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στον e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, 15,64 δισ. ευρώ – δηλαδή το 31,73% του συνολικού χρέους – προέρχονται από ρυθμίσεις που οι οφειλέτες εγκατέλειψαν. Γιατί; Μα, φυσικά, γιατί οι δόσεις μοιάζουν πιο βαρυσήμαντες από τις ίδιες τις ζωές τους. Ποιος μπορεί να πληρώσει όταν οι προσαυξήσεις διπλασιάζουν το χρέος και το πορτοφόλι κλαίει πιο δυνατά από τις υποσχέσεις για «διευκόλυνση»;

Το "κλειδί" για τις συναλλαγές μας πλέον θα είναι ο Προσωπικός Αριθμός! Πώς θα ενσωματωθεί στα δελτία ταυτότητας

Ρυθμίσεις που μοιάζουν με παγίδες

Το συνολικό ασφαλιστικό χρέος έχει σκαρφαλώσει στα 49,3 δισ. ευρώ, και η «απορρύθμιση» έχει γίνει ο νέος εθνικός μας σπορ, ιδιαίτερα για μικρούς επαγγελματίες και μη μισθωτούς. Η πάγια ρύθμιση των 12–24 δόσεων, που διαφημίζεται ως σανίδα σωτηρίας, μοιάζει περισσότερο με βρόχο: επιτόκια 5,5%, υποχρεωτικές τρέχουσες εισφορές και προσαυξήσεις 8,5% που μετατρέπουν το αρχικό χρέος σε τέρας που μεγαλώνει πιο γρήγορα από τον πληθωρισμό. Ποιος να αντέξει; Οι οφειλέτες, κουρασμένοι από την οικονομική ασφυξία, επιλέγουν να πληρώνουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές – αν τα καταφέρνουν – και αφήνουν τις ρυθμίσεις να καταρρέουν σαν όνειρα για καλύτερες μέρες.

Το ΚΕΑΟ, βέβαια, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Έχει σπεύσει να ενεργοποιήσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για όσους τόλμησαν να εγκαταλείψουν το «προνόμιο» της ρύθμισης. Ειδικά οι εργοδότες που δεν κατέβαλαν τις εισφορές των εργαζομένων τους βρίσκονται στο στόχαστρο – γιατί, ξέρετε, το κράτος φροντίζει να δείχνει το αυστηρό του πρόσωπο όταν το χρέος αφορά άλλους. Για τους μη μισθωτούς που ονειρεύονται σύνταξη, υπάρχει μια μικρή «ευσπλαχνία»: αν το χρέος σου δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ (ή 10.000 για πρώην αγρότες), μπορείς να κάνεις αίτηση συνταξιοδότησης. Πόσο γενναιόδωρο, ε; Ένα μετάλλιο επιβίωσης δεν το αξίζουν όλοι αυτοί οι πολίτες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα;

Η κατάργηση των μετρητών ξεκινά! Ενοίκια μόνο με τράπεζα, αλλιώς πρόστιμα-φωτιά

Η κυβέρνηση «σκέφτεται» λύσεις... ή έτσι λέει

Η κυβέρνηση, λέει, «ανησυχεί» και εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο μιας πιο ευνοϊκής ρύθμισης. Ίσως 60 ή και 72 δόσεις για μικρο-οφειλές έως 10.000 ευρώ – γιατί, προφανώς, αν σου δώσουν περισσότερες δόσεις, το χρέος σου θα μοιάζει λιγότερο... αβάσταχτο; Παράλληλα, ψιθυρίζεται μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα μέχρι το 2027. Μέχρι τότε, βέβαια, οι οφειλέτες μπορεί να έχουν πουλήσει και το τελευταίο τους έπιπλο για να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές. Αλλά μην ανησυχείτε, το υπουργείο Εργασίας έχει σχέδιο: θα αναθέσει δουλειές του ΚΕΑΟ σε ιδιώτες συμβούλους μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Γιατί, τι καλύτερο από το να δώσεις τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών σε ιδιώτες για να «βελτιωθεί» η είσπραξη; Ευρωπαϊκό μοντέλο, το λένε. Εμείς το λέμε... outsourcing του κυνηγητού.

Εισπραξιμότητα: Ένα όνειρο μακρινό

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παραδέχεται, με τη σοβαρότητα που αρμόζει σε τέτοιες δηλώσεις, ότι η εισπραξιμότητα των χρεών είναι πιο δύσκολη κι από το να πείσεις κάποιον να πληρώσει φόρους με χαμόγελο. Ειδικά για παλιές, μικρές οφειλές από επαγγελματίες που πλέον δεν έχουν ενεργή δραστηριότητα, το χρέος μοιάζει με φάντασμα που στοιχειώνει τα βιβλία του ΚΕΑΟ. Και ενώ το απόθεμα των ανεξόφλητων οφειλών φουσκώνει σαν ζύμη, η δημοσιονομική πίεση αυξάνεται, και η ισονομία μεταξύ συνεπών και ασυνεπών ασφαλισμένων μοιάζει με ανέκδοτο. Ποιος είπε ότι η δικαιοσύνη είναι εύκολη υπόθεση όταν το πορτοφόλι είναι άδειο;

Η αλήθεια πίσω από την «απορρύθμιση»

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι οφειλέτες δεν εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις επειδή βαρέθηκαν να είναι συνεπείς. Τις εγκαταλείπουν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Οι προσαυξήσεις που διπλασιάζουν το χρέος, τα υψηλά επιτόκια και η υποχρέωση να καλύπτουν ταυτόχρονα τις τρέχουσες εισφορές μετατρέπουν κάθε ρύθμιση σε mission impossible. Και η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση «εξετάζει», «σχεδιάζει» και «υπόσχεται». Αλλά όταν το χρέος σου σε κοιτάζει στα μάτια και το εισόδημά σου κρύβεται κάτω από το χαλί, οι υποσχέσεις μοιάζουν με κακόγουστο αστείο.

Οπότε, αγαπητέ οφειλέτη, συνέχισε να παλεύεις. Και αν το ΚΕΑΟ σου χτυπήσει την πόρτα, πες τους ότι το πορτοφόλι σου πήγε διακοπές. Μόνιμα.

Tags
Back to top button