Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κύπρος και Γαλλία ανανέωσαν την στρατιωτική συνεργασία τους

Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, υπεγράφη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής (ΠΔΑΣ), μεταξύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Γαλλίας για τα έτη 2024 -2025. Το ΠΔΑΣ υπέγραψε από πλευράς της ΕΦ ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη και από πλευράς των Γαλλικών ΕΔ ο Αντισυνταγματάρχης Matthieu De La Rochere. 

Το ΠΔΑΣ προβλέπει τη διεξαγωγή διμερών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης επί εξειδικευμένων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γαλλία. Ειδικότερα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα πυροβολικού, τακτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ναυτικής συνεργασίας και αποτροπής, ειδικών και αμφίβιων επιχειρήσεων, εκκένωσης αμάχων και έρευνας και διάσωσης. Προβλέπει επίσης τη συμμετοχή προσωπικού της ΕΦ σε εξειδικευμένα σχολεία και σεμινάρια στη Γαλλία. 

Η υπογραφή του Προγράμματος κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΦ να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των Γαλλικών ΕΔ, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα, στοιχείο απαραίτητο για τη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων. Αποτελεί επίσης απτή απόδειξη της άριστης σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, καθώς και ένδειξη της πρόθεσης για αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για συνεχή επέκταση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών δράσεων που αναπτύσσει η ΕΦ και εκφράζει τη δέσμευση και βούληση για αναβάθμιση της περιφερειακής και ευρύτερης διεθνούς συνεργασίας με σκοπό την προαγωγή της ασφάλειας, καθότι έχει αναγνωριστεί ότι οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές είναι κοινές και διασυνοριακές και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση τους προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση.

ο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επενδύοντας στην ενίσχυση των Διμερών Σχέσεων, έχει αναπτύξει συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος τόσο με χώρες της περιοχής όσο και με πολλές Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Επιπλέον, έχει συνομολογήσει Διμερείς Συμφωνίες ή Μνημόνια Συναντίληψης Αμυντικής Συνεργασίας με Αίγυπτο, Αρμενία, Γαλλία, ΗΒ, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανο, Ολλανδία και Σερβία , ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής ανάλογων Διμερών Συμφωνιών και με άλλες χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο  της στρατιωτικής συνεργασίας με ένοπλες δυνάμεις ξένων κρατών έχουν υπογραφεί με τις πιο πάνω χώρες και υλοποιούνται Προγράμματα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας. Η συμμετοχή των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων μας σε κοινές ασκήσεις και προγράμματα κατάρτισης σε Κύπρο ή στο εξωτερικό, καθώς επίσης και διάφορες ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων των Υπουργείων Άμυνας και των Ένοπλων Δυνάμεων της Κύπρου με τις χώρες αυτές αποτελούν σημαντική εξέλιξη και επιτυχία της Αμυντικής Διπλωματίας καθότι εξωτερικεύεται και ταυτόχρονα ενισχύεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΦ.

Παράλληλα, με βάση την Αμυντική Πολιτική του, το Υπουργείο Άμυνας έχει αναπτύξει Τριμερείς Συνεργασίες στοχεύοντας στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, έχουν καταρτιστεί Προγράμματα Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου – Ελλάδας –Αρμενίας, ενώ προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν συνεργασίες και με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος. Τα τριμερή προγράμματα συνεργασίες περιλαμβάνουν κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 3 χωρών, χωρίς όμως να αποκλείεται και η συμμετοχή περισσοτέρων χωρών.

Επιπλέον η άσκηση μιας ενεργούς αμυντικής διπλωματίας μέσω διαπιστευμένων Ακολούθων Άμυνας (ΑΚΑΜ) ενισχύει την ευρύτερη εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί ΑΚΑΜ, στη Γαλλία με παράλληλη διαπίστευση στην Ιταλία, στη Ρωσία με παράλληλη διαπίστευση σε Αρμενία, στο ΗΒ με παράλληλη διαπίστευση στην Ιρλανδία, στην Αίγυπτο με παράλληλη διαπίστευση σε Ιορδανία, στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι 26 χώρες έχουν διαπιστευμένους ΑΚΑΜ στην ΚΔ όπως η Αργεντινή, η Αρμενία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Ισραήλ, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Ολλανδία, η Νιγηρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ελβετία, το ΗΒ, η Ουκρανία, και οι ΗΠΑ.

 

Tags
Back to top button