Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Κύμα ειδοποιήσεων ετοιμάζεται να αποστείλει η ΑΑΔΕ - Ποιους ελέγχει επειγόντως

Ένα κύμα ειδοποιήσεων ετοιμάζεται να αποστείλει η ΑΑΔΕ, εστιάζοντας σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχων που κινδυνεύουν να παραγραφούν, με κίνδυνο να χαθούν σημαντικά φορολογικά έσοδα.


Απομένουν μόλις 15 ημέρες για την κοινοποίηση των «λογαριασμών» στους ελεγχόμενους, ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή, με τους ελεγκτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, ειδικά για τις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποθέσεις με αυξημένο φορολογι

23 χρήσιμες απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης - Από την αίτηση μέχρι την πληρωμή

κό ενδιαφέρον, όπως αναλύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ιστορικό παραβατικότητας, υποθέσεις φορολογικού έτους 2018, που αποτελούν την κύρια εστίαση των ελέγχων.

Η τελική ημερομηνία κοινοποίησης προσωρινών πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου έχει οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου 2024, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται πριν την έκδοση της οριστικής πράξης.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Κοινοποίηση πράξης: Ο φορολογούμενος διαθέτει 20 ημέρες για να απαντήσει και να προσκομίσει στοιχεία που θα τεκμηριώσουν ή διορθώσουν τα ευρήματα.
2. Αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ: Η φορολογική αρχή έχει 10 ημέρες για να εξετάσει τις απαντήσεις και να εκδώσει την οριστική πράξη.
3. Οριστική κοινοποίηση: Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ενισχυμένο από αποφάσεις του ΣτΕ (616/2020 και 618/2020), υποχρεώνει την ΑΑΔΕ να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός των προθεσμιών, καθώς η παραγραφή δεν διακόπτεται αν η πράξη δεν κοινοποιηθεί εγκαίρως.

Οι υποθέσεις που παραγράφονται ειναι οι εξης:

• Έτος 2018: Δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2023. (5ετής παραγραφή)
• Χρήση 2016: Δηλώσεις που υποβλήθηκαν καθυστερημένα το 2022.
• Χρήση 2013: Υποθέσεις με συμπληρωματικά στοιχεία ή μη υποβληθείσες εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
• Χρήση 2008: Δηλώσεις εισοδήματος που δεν υποβλήθηκαν ή υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα (15ετής παραγραφή).

Η ΑΑΔΕ μπορεί να επεκτείνει τη δυνατότητα ελέγχου στις εξής περιπτώσεις:

• Νέα στοιχεία: Παράταση ενός έτους εάν υποβληθούν νέα δηλώσεις ή ανακύψουν νέα δεδομένα εντός της 5ετίας.
• Διεθνής συνεργασία: Παράταση έως την παραλαβή στοιχείων από το εξωτερικό και για έναν χρόνο μετά.
• Δικαστικές διαδικασίες: Ένα έτος μετά την έκδοση απόφασης σε ένσταση ή δικαστική προσφυγή.
• Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού (ΔΑΔ): Παράταση έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας και για έναν χρόνο μετά.
• Εξετάσεις καταγγελιών: Παράταση για καταγγελίες που αφορούν σύμπραξη φορολογουμένου με υπάλληλο της ΑΑΔΕ.

Με την εκπνοή του έτους, η φορολογική διοίκηση εντείνει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει την είσπραξη σημαντικών εσόδων και να αποφύγει την απώλεια κρίσιμων φορολογικών υποθέσεων.

Tags
Back to top button