Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

«Κώδικα συμπεριφοράς για ΜΚΟ» που σώζουν μετανάστες ζητούν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θέλουν να «εργαστούν για την εκπόνηση ενός κώδικα συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ» που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και «να ενισχύσουν την υποστήριξη προς τις λιβυκές ακτοφυλακές», ανακοίνωσε σήμερα το Παρίσι.

Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες θα υποβληθούν στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, προβλέπουν επίσης «να ενισχυθεί η στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τους επαναπατρισμούς», να παρασχεθεί «πρόσθετη υποστήριξη» στην Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για να βελτιωθούν οι υποδομές υποδοχής στη Λιβύη και «να επιταχυνθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη χθεσινή συνάντηση των τριών υπουργών στο Παρίσι παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Στη διάρκεια δείπνου εργασίας χθες το βράδυ στο Παρίσι, οι Ζεράρ Κολόμπ, Μάρκο Μινίτι, Τόμας ντε Μεζιέρ, καθώς και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, «εξέφρασαν αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους με την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό αφίξεων». Την περασμένη εβδομάδα η Ρώμη είχε καλέσει τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που διασώζουν τους μετανάστες ώστε να μειωθεί η ροή των αφίξεων στη χώρα.

Όμως «οι εταίροι έκριναν πως η επιλογή αυτή δεν είναι η πιο πρόσφορη για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης», σύμφωνα με το περιβάλλον του Ζεράρ Κολόμπ. Η ιδέα είναι λοιπόν να αναληφθεί δράση ώστε να περιοριστούν οι άτακτες ροές μεταναστών από τις βορειοαφρικανικές ακτές και «να προσφερθεί βοήθεια στους Ιταλούς ώστε να διαχειριστούν καλυτερα τις ροές που φθάνουν στην Ιταλία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κώδικας συμπεριφοράς θα πρέπει να συνταχθεί και να παρουσιαστεί από την Ιταλία «ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός με τις μκο που επιχειρούν στην κεντρική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Μεταξύ των μέτρων που αποφασίσθηκαν χθες περιλαμβάνεται μια έκκληση για «να επιταχυνθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επανεγκατάστασης» (δηλαδή της κατανομής των προσφύγων από κέντρα που βρίσκονται στην Ιταλία ή την Ελλάδα). Από την άποψη αυτή, «η Γαλλία και η Γερμανία δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους».

Οι τρεις χώρες θέλουν επίσης να εξετάσουν πώς μπορούν να ενισχύσουν τους ελέγχους στα νότια σύνορα της Λιβύης «ώστε να περιοριστούν οι άτακτες μεταναστευτικές ροές» και αυτό «σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης».

Η αναφερόμενη ενίσχυση των λιβυκών ακτοφυλακών θα γίνει «αυξάνοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες» και «παρέχοντας πρόσθετη οικονομική στήριξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια στενή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, έχει στόχο «να επιτρέψει να φθάσουν τις διεθνείς προδιαγραφές, σε όρους συνθηκών ζωής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι υποδομές που βρίσκονται στη Λιβύη».

Tags
Back to top button