
Η ένσταση από μέρους της υπεράσπισης να μη ληφθεί υπόψη το αποδεικτικό υλικό από την άρση των επικοινωνιών ανέτρεψε τα δεδομένα στη δίκη που διεξήχθη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπόθεση μεγάλης ζωοκλοπής στην περιοχή των Ασιτών με τέσσερις κατηγορούμενους.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι τέσσερις κηρύχθηκαν αθώοι καθώς με την εν λόγω ένσταση-που έγινε δεκτή-το δικαστήριο δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία που είχε στη διάθεση του, δηλαδή τις σαρώσεις των κεραιών που απεικόνιζαν τον χρόνο επικοινωνίας αλλά και τον τόπο όπου βρίσκονταν τις επίμαχες ώρες της ζωοκλοπής. Η αξιοποίηση του υλικού δεν ήταν επιτρεπτή και αυτό αναπόφευκτα ανέτρεψε τα δεδομένα. Σε όλο αυτό συνεκτιμήθηκε και το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης των ζώων στην κατάθεση του στο δικαστήριο ανέφερε ότι δεν επιθυμεί την ποινική τιμωρία των κατηγορουμένων.
Έτσι οι τέσσερις απαλλάχθηκαν της κατηγορίας της ζωοκλοπής κατά συναυτουργία και αποχώρησαν ανακουφισμένοι από τη δικαστική αίθουσα. Η υπόθεση είχε προκαλέσει τότε πανελλήνια αίσθηση καθώς ο κτηνοτρόφος, ο οποίος είχε 200 κατσίκες και 150 πρόβατα, είχε εγκαταστήσει σύστημα GPS στο κουδούνι προβάτου και η επιλογή του αυτή αποδείχθηκε σοφή! Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να εντοπίσει το κλεμμένο κοπάδι, ενώ παράλληλα αποτυπώθηκε και η διαδρομή που είχαν ακολουθήσει οι ζωοκλέφτες οπότε βάσει αυτής έγινε και η άρση τηλεφωνικού απορρήτου.
Τι είχε συμβεί
Ήταν παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού διασκέδαζε σε γλέντι στο χωριό. Κάποια στιγμή θέλησε να τσεκάρει τις συντεταγμένες και διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι τα ζώα του είχαν μετακινηθεί κάμποσα χιλιόμετρα από το σημείο που τα είχε.
Στη δικογραφία περιγράφεται ότι οι ζωοκλέφτες ακολούθησαν την εξής διαδρομή: ξεκίνησαν από την κτηνοτροφική μάντρα του παθόντα, ανάμεσα σε Πρινιά και Ασίτες, κινήθηκαν πίσω από τον Πρινιά, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς Γέργερη. Φθάνοντας ανάμεσα στον Πανασό και τη Γέργερη κινήθηκαν νότια προς τις αρχαιότητες Γόρτυνας. Η συσκευή έδωσε τελευταίο στίγμα στις 4.30 τα ξημερώματα κοντά στις αρχαιότητες της Γόρτυνας.
Τα ζώα εντοπίστηκαν μεσημβρινές ώρες της επόμενης ημέρας χωρίς κουδούνια, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το σημείο της κλοπής, σύμφωνα με το βούλευμα.
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος κ. Λευτέρης Κάρτσωνας, ο οποίος είχε την υπεράσπιση των κατηγορουμένων μαζί με τις συναδέλφους του κ Θεονύμφη Μπέρκη κα Μαρία Δασκαλάκη, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Cretalive.gr: «Μετά από μια ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη υπό συνθήκες δικαίας δίκης, τα δικαιοδοτικά όργανα απήλλαξαν τους εντολείς μας από τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Κατά το νομικά ενδιαφέρον σκέλος της υπόθεσης λεκτέο είναι ότι έγινε δεκτή η προβληθείσα από την πλευρά της υπερασπίσεως ένσταση για απαγόρευση αποδεικτικής αξιοποίησης του υλικού που είχε συγκεντρωθεί στην προδικασία κατά την διεξαγωγή της ειδικής ανακριτικής πράξης της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, στη διάρκεια της οποίας προσβάλλονται βάναυσα πολύτιμα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών για αυτό και πραγματοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Πρόκειται για σπουδαία δικαιοδοτική κρίση, η οποία συμπορεύεται απόλυτα τόσο με το Ευρωπαϊκό όσο και με το Ελληνικό δίκαιο και αναβιβάζει σε θέση περίοπτη τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές παραβιάζονται κατάφωρα (και) στον βωμό της εξιχνίασης εγκληματικών πράξεων. Πλην όμως πάντοτε η καταστατικά θεσπισμένη Δικαιοσύνη, όπως εν προκειμένω ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου διαφυλάττει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν όρια επαληθεύσιμα και άξια σεβασμού στην ποινική διαδικασία».