Σημειώνει τον ρόλο των ευρωβουλευτών του κόμματος στην έγκαιρη ενημέρωση για τη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία εμποδίων για την εφαρμογή τους στη συνέχεια στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει δε και την σημασία των ευρωεκλογών σε σχέση με τους τομείς που επηρεάζουν οι πολιτικές της ΕΕ.
Επαναλαμβάνει ότι το ΚΚΕ είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα που μπορεί να συζητήσει με το λαό για ενδεχόμενες συμμαχίες αλλά όχι με τα κόμματα που φιλοδοξούν τον σχηματισμό ενός κεντροαριστερού πόλου και σημειώνει ότι η αντιπολίτευση στη ΝΔ για τα αστικά κόμματα είναι δύσκολη αφού ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές γραμμές.
Μιλώντας δε για την ακροδεξιά την χαρακτηρίζει όργανο του συστήματος και ανάχωμα σε προοδευτικές δυνάμεις.
Καταγγέλλει τις πολιτικές της κυβέρνησης όσον αφορά την ακρίβεια, ενώ για την ανάπτυξη σημειώνει ότι υπάρχει αλλά όχι για το λαό.
Ο Κουτσούμπας λέει ακόμα «ναι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά με μέτρο, αφού σε διαφορετική περίπτωση όπως λέει μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν έλυσε ούτε τα ζητήματα αλυτρωτισμού – εθνικισμού
Σύμφωνα με το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε το πρόβλημα «της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ», κάτι που χαρακτηρίζει αρνητική εξέλιξη. Κάτι που όπως λέει συνιστά αποσταθεροποίηση και όχι σταθερότητα και ασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι όλοι ξέρουμε πως τα Βαλκάνια είναι μία πυριτιδαποθήκη έτοιμη να «εκραγεί ανά πάσα στιγμή».
Σημειώνει δε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε ούτε τα ζητήματα αλυτρωτισμού – εθνικισμού.
Το μόνο ζήτημα που υποτίθεται ότι λύθηκε, όπως αναφέρει, είναι το όνομα το «Βόρεια Μακεδονία» με το οποίο το ΚΚΕ δεν είχε αντίρρηση αντίθετα έλεγε από την αρχή ότι «μπορούσε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία, αυστηρά όμως ως γεωγραφικός προσδιορισμός».
Υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε πει στη Βουλή για το Βόρεια Μακεδονία ότι «θα έρθει καιρός που θα φύγει και το Βόρεια και θα μείνει το Μακεδονία».
Για τον Κουτσούμπα δε αυτό που πρέπει να γίνει είναι καταγγελία της ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που πρέπει να γίνει και για την Ελλάδα.
Ξεκαθαρίζει ακόμα «εμείς καταψηφίσαμε αυτή τη συμφωνία, εμείς θα καταψηφίσουμε και τα μνημόνια και αν τα φέρει για κύρωση η ΝΔ».
Για τα ελληνοτουρκικά: Τα ήρεμα νερά συνήθως προμηνύουν καταιγίδα
«Τα ήρεμα νερά συνήθως προμηνύουν καταιγίδα, φουρτούνες, θαλασσοταραχές. Εκεί που βλέπεις την ήρεμη θάλασσα και λες ότι όλα πάνε καλά με βάση το σχεδιασμό, με βάση τον οδικό χάρτη που επιδιώκω εγώ, βλέπεις συμβαίνει κάτι είτε από την άλλη πλευρά, είτε από την κατάσταση στην περιοχή, είτε από τους συμμάχους που έχει και η Τουρκία και η Ελλάδα, οι περισσότεροι είναι οι ίδιοι, και δημιουργούνται προβλήματα και αναταράξεις πολλές, μέχρι και θαλασσοταραχές που οδηγούν σε ναυάγια» σχολιάζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τα «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά.
Όπως λέει «τα ήρεμα νερά και ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά την άποψή μας είναι απαράδεκτος»
Σημειώνει δε ότι ακόμα και αν σε αυτή τη συνάντηση, όπου συζητήθηκαν δευτερεύοντα, τριτεύοντα ζητήματα, ο οδικός χάρτης μιλά για όλα τα μεγάλα ζητήματα. «Και βέβαια ο κύριος Ερντογάν δεν παρέλειψε να τα ανοίξει».
Υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν στο Κυπριακό μίλησε για δύο κράτη, μίλησε για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, κάτι που «σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν και η τουρκική αστική τάξη τα έχει ανοιχτά» και με κάθε ευκαιρία τα ανοίγει και τα λέει.
« Άρα καμία επανάπαυση. Εμείς ανησυχούμε για τις εξελίξεις» σημειώνεΙ και προσθέτει ότι η διευθέτηση όλων αυτών των ζητημάτων που καταλήγουν στην ονομαζόμενη συνεκμετάλλευση, θα οδηγήσουν «και σε αμφισβήτηση δυστυχώς κυριαρχικών δικαιωμάτων και ακόμα και κυριαρχίας της χώρας. Όσο και αν χτυπιούνται οι κυβερνώντες και λένε ότι ποτέ δεν θα τεθεί τέτοιο ζήτημα».
Για τον πόλεμο στη Γάζα: Να σταματήσει αυτή η γενοκτονία
«Εμείς είμαστε συνεπής με όσα έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός και η Βουλή με την ομόφωνη απόφαση για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάτι που δεν το κάνει ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ούτε άλλες πολιτικές δυνάμεις, παρότι σήκωναν την παλαιστινιακή μαντήλα όταν θέλαν προεκλογικά να μαζέψουν ψηφαλάκια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κουτσούμπας.
Όπως λέει φτάσαμε σε ένα σημείο αυτές οι δυνάμεις να στηρίζουν ένα κράτος τρομοκράτη. Και όπως σημειώνει «ο πραγματικός τρομοκράτης εδώ που τα λέμε καθαρά και ξάστερα και επιμένουμε σε αυτό είναι το Ισραήλ».
Δεν άρχισε η ιστορία στις 7 του Οκτώβρη με την επίθεση της Χαμάς τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι ηταν καταδικαστέα. Υπενθυμίζει δε ότι το ΚΚΕ καμία ιδεολογική πολιτική συγγένεια δεν έχει με τη Χαμάς και διαφωνεί κάθετα με την ιδεολογία της και με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί.
Υπογραμμίζει δε – αναφερόμενος στους νεκρούς Παλαιστίνιους – ότι έχουμε φτάσει τώρα κοντά 40.000 νεκρούς, από τα οποία τα μισά είναι παιδιά, μιλά για ζήτημα ανθρωπισμού και σημειώνει ότι «αυτή η βαρβαρότητα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».
Η ΕΕ όπως σημειώνει στέλνει εκεί τη φρεγάτα Ύδρα και πληρώνει 500.000 ευρώ κάθε μέρα, ο λαός για αυτή, με κινδύνους και για το προσωπικό, τους ναύτες και τους αξιωματικούς εκεί που συμμετέχουν σε αυτή την αποστολή.
Τονίζει ότι όλοι πρέπει σε αυτό το ζήτημα «να συνταχθούμε, με πρώτο βήμα βέβαια να σταματήσει αυτή η γενοκτονία».
Για την ανάγκη περισσότερων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ
«Οι αποφάσεις οι αντιλαϊκές, αυτές που είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, παίρνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παίρνονται από την Κομισιόν. Υπάρχουν ψηφίσματα, υπάρχουν οι βασικές οδηγίες, βασικές κατευθύνσεις που μετά γίνονται νόμοι σε κάθε έθνος κράτος» σημειώνει ο Κουτσούμπας.
Ο ρόλος των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ είναι να αποκαλύπτουν τι συμβαίνει, να διαφωτίζουν τον ελληνικό λαό και να προετοιμάζουν τις αντιδράσεις, προσθέτει και τονίζει ότι έχουν σημειωθεί και κατακτήσεις.
Για την ακροδεξιά: Γέννημα του συστήματος
Για την ταύτιση της ακροδεξιάς με την κριτική στην ΕΕ ο Κουτσούμπας απαντά πως ο αποπροσανατολισμός, η συκοφαντία και η διαστρέβλωση δίνει και παίρνει σε όλη την ΕΕ «και στην Ελλάδα πολύ περισσότερο η ακροδεξιά είναι μέρος του συστήματος».
Φέρνει σαν παράδειγμα την «ακροδεξιά Μελόνι» και τις δηλώσεις ότι «οι φασίστες κατάκτησαν την Ιταλία» για να θέσει το ερώτημα και τι κάνει τελικά η Μελόνι; Δεν είναι αγκαλιά με τον Μητσοτάκη και τον Μακρόν;
Σημειώνει ότι η ακροδεξιά είναι και αυτή γέννημα του συστήματος.
Το σύστημα, όπως σημειώνει, πάντα τους προωθεί όταν το βολεύει και μετά τους μαζεύει και «το ίδιο έκανε και με τη Χρυσή Αυγή».
Τους βόλευε, όπως επισημαίνει, «να πάρουν τη δυσαρέσκεια. Μην πάει στον κομμουνισμό, μην πάει στο ΚΚΕ, μην πάει στην Αριστερά που είναι πραγματικά ριζοσπαστικές δυνάμεις, που παλεύουν αγωνιστές γνήσιοι, που παλεύουν για ριζικές αλλαγές» και μόλις άρχισαν να τους παίρνουν ψήφους, να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, ως εγκληματίες και δολοφόνοι «άρχισαν να τους μαζεύουν μέχρι να τους κλείνουν φυλακή και μετά σιγά σιγά θα τους απελευθερώνουν».
«Και αν δεν τους βολεύουν οι πιο ακραίοι φασίστες θα φτιάξουν τους πιο λάιτ φασίστες, τους ακροδεξιούς, θα ρίξουν λίγο Βελόπουλο και προβολή Βελόπουλου για να πάρει τη δυσαρέσκεια, που είναι χρήσιμη για το σύστημα. Σου λέει, αντί να πει ο κόσμος το ΚΚΕ που θα αντιπαλεύει την ΕΕ και την πολιτική του Μητσοτάκη, ας το βάλω του Βελόπουλου που μετά τι κάνει; Έτσι κι αλλιώς και εδώ στην Ελλάδα 55% των νομοθετημάτων της Νέας Δημοκρατίας τα ψήφιζε. Το ίδιο κάνει και στο Ευρωκοινοβούλιο» συμπληρώνει.
Για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια: Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
Για το τι θα έκανε το ΚΚΕ ο Κουτσούμπας απαντά «θα κάναμε αυτό που ήδη καταθέσαμε και δεν το δέχτηκαν τα άλλα κόμματα. Δηλαδή κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Θα κάναμε την κατάργηση του φόρου στα καύσιμα και στην ενέργεια, έτσι ώστε να ανασάνει ο κόσμος. Θα προχωρούσαμε σε αυξήσεις μισθών, που τώρα το παλεύουμε».
Αναφερόμενος δε στη φορολογία σχολιάζει ότι «δεν μπορεί το 95% των εσόδων του κράτους, να προέρχονται από φορολογία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και των αγροτών και μόνο το 5% να προέρχεται από αυτό που ονομάζουμε μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή από μονοπωλιακές εταιρείες, βιομηχάνους, μεγάλους εφοπλιστές κλπ».
Σημειώνει επίσης την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, «την κατάργηση μιας σειράς αποφάσεων που ορίζουν αυθαίρετα και άναρχα για το πώς θα προχωρήσει η περιβόητη πράσινη μετάβαση».
Στα μέτρα που θα έπαιρνε το ΚΚΕ κατά της ακρίβειας ο Κουτσούμπας αναφέρεται σε διεύρυνση των ενεργειακών πόρων, στην κατάργηση του εμπάργκο με τη Ρωσία καθώς και σε άλλα μέτρα που αφορούν την ίδια τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Για την ανάπτυξη: Για ποιον;
Όπως λέει στην περίοδο της ΝΔ άρχισε «μια μικρή οικονομική ανάκαμψη, διότι είχαμε περάσει από τη βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας εκείνης. Η ΝΔ βρέθηκε σε πιο ευνοϊκό περιβάλλον από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Θέτει ωστόσο το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιόν; Δηλαδή έχουμε ανάπτυξη και ευημερούν οι αριθμοί, βεβαίως. Για μεγάλες βιομηχανίες, για συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους, για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Γι αυτούς ναι, υπάρχει. Και για το τραπεζικό κεφάλαιο υπάρχει η ανάκαμψη. Υπάρχει ανάπτυξη. Όμως για τον ελληνικό λαό που βλέπει ο μισθός του να είναι κατά 27% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2009» και την ακρίβεια να εκτινάσσεται οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι και δεν ευημερούν για το λαϊκό πορτοφόλι.
Για την συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου: Το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό-κάτι
Σημειώνει ότι αυτή είναι μία συζήτηση «που αφορά αυτά τα αστικά κόμματα, τα κεντροαριστερά. Το ΚΚΕ δεν είναι ούτε κεντροαριστερό, ούτε κεντροδεξιό, ούτε αριστερό – κάτι, ούτε δεξιό κεντροαριστερό φιλελέ. Ούτε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, είναι Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».
Εμείς θεωρούμε «μια συζήτηση πραγματική που πρέπει να ανοίξει ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν διαφορετικές πολιτικές καταβολές και είτε ψήφιζαν δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, είτε ψήφιζαν Νέα Αριστερά, είτε ψήφιζαν ΝΔ» στη βάση των κοινών προβλημάτων. Εκεί όπως λέει μπορεί να γίνει συζήτηση για την ενότητα, τη συσπείρωση ανθρώπων, τη συμμαχία ανθρώπων, κινημάτων, συλλόγων, σωματείων «που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές» και σε επίπεδο κυβερνητικής εξουσίας.
Για την αποκατάσταση του δικομματισμού: Πολύ αχνά πλέον τα όρια κεντροδεξιάς – κεντροαριστεράς
«Ποτέ το πολιτικό και το αστικό σύστημα δεν μένει ξεκρέμαστο. Πάντα βρίσκει τον τρόπο να εκφράσει αυτό που θέλει για να περάσει την πολιτική του» σημειώνει ο Κουτσούμπας.
«Δεν ξέρω αν είναι εφικτό άμεσα να δημιουργηθεί ένας δεύτερος αστικός τέτοιος πόλος που θα εναλλάσσεται στην εξουσία, αλλά δεν εφαρμόζει ίδιες πολιτικές. Εννοώ το σοσιαλδημοκρατικό πόλο, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, θα συνεργαστούν για να φτιάξουν έναν υποτίθεται πιο ισχυρό πόλο. Επί της ουσίας απέναντι σε ένα κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά. Πλέον τα όρια κεντροδεξιάς κεντροαριστεράς είναι τόσο αχνά που δεν τα βλέπουν ούτε αυτοί» τονίζει.
Διερωτάται δε όταν το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το 95% των νομοσχεδίων της ΝΔ«που είναι η μεγάλη διαφορά ή ο ΣΥΡΙΖΑ του 75%»;
Όπως λέει «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα» και σημειώνει ότι θα εξαρτηθούν πολλά από τα αποτελέσματα και τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων και μετά τις ευρωεκλογές.
Για το αν πείθει η αντιπολίτευση: Μόνο το ΚΚΕ κάνει αντιπολίτευση και ο ίδιος ο λαός
Ο Κουτσούμπας σημειώνει ότι η αντιπολίτευση δεν πείθει, τονίζει ωστόσο ότι πρέπει να δούμε τι εννοούμε όταν λέμε αντιπολιτευση αφού τα κόμματα δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους.
Όπως λέει μόνο το ΚΚΕ κάνει αντιπολίτευση «και κυρίως είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός που στην πλειοψηφία του είναι στους δρόμους του αγώνα. Είτε με αφορμή τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών που ακόμα θρηνούμε τα θύματα και βεβαίως ακόμα βλέπουμε να υπάρχει τεράστια συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος, κυρίως από την κυβέρνηση ΝΔ, αλλά με το σιγοντάρισμα των άλλων κομμάτων». Είτε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τα μεροκάματα, τις απολύσεις, το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, τη συρρίκνωση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, την εμπορευματοποίηση και απαξίωση της δημόσιας υγείας, την υποχρηματοδότηση και απαξίωση του δημόσιου σχολείου.
Όπως επισημαίνει όποιο τομέα και αν πιάσεις, από τους πλειστηριασμούς, μέχρι τις γυναικοκτονίες ή τα μεγάλα εργατικά ατυχήματα «όλα αυτά είναι στοιχεία μιας πολιτικής που όλα αυτά τα κόμματα σιγοντάρουν μέχρι σήμερα».
Για την πολιτική στα social media: Όταν γίνεται με υπερβολή, καταντά τυχοδιωκτισμός
O Κουτσούμπας σημειώνει ότι «η χρησιμοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν γίνεται με μέτρο, μπορεί να είναι και δημιουργική και παραγωγική και να ενημερώνει σωστά τον κόσμο. Όταν γίνεται με υπερβολή, καταντάει να είναι τυχοδιωκτισμός, να είναι αποπροσανατολισμός, να είναι σε λάθος κατεύθυνση. Γιατί με μια ατάκα δεν λύνει στο πρόβλημα της όλης πολιτικής συγκρότησης και της απάντησης σε ερωτήματα».
«Κατά την άποψή μου είναι και επικίνδυνο και θα οδηγήσει συνολικότερα το πολιτικό μας σύστημα σε άλλα μονοπάτια, επικίνδυνα και απαράδεκτα» τονίζει.
Για την επιστολική ψήφο: Έχουμε καταγράψει τα προβληματικά σημεία
«Εμείς διαφωνούμε με τους εκλογικούς νόμους και τις εκλογικές διαδικασίες που ψηφίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ή όποιο από τα υπόλοιπα κόμματα με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό δεν λέμε ποτέ δεν συμμετέχουμε στις εκλογές» σημειώνει. «Έτσι είναι και η επιστολική ψήφος».
Σημειώνει ωστόσο ότι το ΚΚΕ έχει καταγράψει το πώς γίνεται η διαδικασία, τα προβλήματα και τα προβληματικά σημεία και θα προχωρήσει σε έκθεση.
Καλεί δε τους ψηφοφόρους να είναι σε επαγρύπνηση και να σημειώνουν τυχόν παρατυπίες, καθώς και στο ποιος ψηφίζει τελικά, τονίζοντας ότι προβλήματα και καταγγελίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες που έχουν επιστολική ψήφο.
Γιατί ΚΚΕ στις ευρωεκλογές: Να αντιπαλέψουμε την ΕΕ που δημιουργεί προβλήματα στους λαούς της
Ο Κουτσούμπας καλεί σε ενίσχυση του ΚΚΕ «για να είμαστε πιο δυνατοί, να αντιπαλέψουμε αυτή την ΕΕ που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους λαούς της, να δώσουμε και πανευρωπαϊκό μήνυμα, να δώσουμε μήνυμα αντισυστημικό, να δώσουμε μήνυμα αντιπολεμικό, να δώσουμε μήνυμα αγωνιστικό και βεβαίως να δώσουμε και μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν έχει λευκή εντολή. Να δώσουμε μήνυμα στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ότι ο ελληνικός λαός, ότι δεν δέχονται την ταύτιση με αυτές τις πολιτικές και όλα αυτά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Να δώσουμε ένα μήνυμα ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα ρεύμα, ένα κύμα αμφισβήτησης πραγματικά της κυρίαρχης πολιτικής και βεβαίως εδώ να υπάρξουν και νίκες και κατακτήσεις και ανάσες ανακούφισης για το λαό μας, με ένα ΚΚ πολύ πιο δυνατό και στο Ευρωκοινοβούλιο και εδώ στην Ελλάδα».
Ισχυρό ΚΚΕ όπως λέει και Ευρωκοινοβούλιο, που παίρνονται οι αποφάσεις «αλλά και εδώ που ανατρέπονται στους δρόμους του αγώνα κυρίως».
9 γρήγορες ερωτήσεις στον Δημήτρη Κουτσούμπα
Στο περιθώριο της μεγάλης συνέντευξης που έδωσε στο in, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε και σε 9 γρήγορες ερωτήσεις.