Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κουρκουμάς: Γιατί πρέπει να το καταναλώνετε με προσοχή;

Ο κουρκουμάς και το ενεργό του συστατικό, η κουρκουμίνη, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου και αντιμετωπίζουν τα πεπτικά προβλήματα. Όμως, ο κουρκουμάς δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, ούτε να αποτοξινώσει το συκώτι, όπως λανθασμένα ισχυρίζονται πολλοί χρήστες του διαδικτύου, σύμφωνα με το wikihealth.

Η χρήση του αλεσμένου κουρκουμά στο μαγείρεμα είναι γενικά ασφαλής, όμως η υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων κουρκουμά είναι επικίνδυνη και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε έλκος στο στομάχι και σε πέτρες στα νεφρά. Πώς θα καταλάβετε λοιπόν, αν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα κουρκουμά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει μια τυπική συνιστώμενη καθημερινή δόση κουρκουμά, όμως σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η  λήψη έως και 3 mg κουρκουμά ανά κιλό του σωματικού βάρους την ημέρα, θεωρείται ασφαλής.

Για την αντιμετώπιση ποιων θεμάτων υγείας θεωρείται χρήσιμος ο κουρκουμάς;

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ινδική και κινεζική ιατρική για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει με την αρθρίτιδα, να βελτιώσει την ψυχική ευεξία και να αντιμετωπίσει τις αλλεργίες.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη έχουν σημαντικό όφελος ενάντια στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τον καρκίνο του δέρματος, τον καρκίνο των πνευμόνων και τον καρκίνο του ήπατος, όμως για επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περεταίρω μελέτες σε ανθρώπους.

Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη 500 mg εκχυλίσματος κουρκουμίνης, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε άτομα με αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα, ενώ μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε το 2017, διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει 90 mg κουρκουμίνης, δύο φορές την ημέρα, βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Γεωργιάδης: «Υγεία και φαρμακευτική δαπάνη το πιο ενδιαφέρον ζήτημα της πρόσφατης ιστορίας»

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη κουρκουμά στη διατροφή ενός ανθρώπου, διότι υπάρχουν πολλές άλλες διατροφικές πηγές που περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως τα προιόντα ολικής αλέσεως.

Μπορεί η υπερβολική ποσότητα κουρκουμά να βλάψει την υγεία;

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021, ο αλεσμένος κουρκουμάς, κάποιες φορές μολύνεται από χαμηλά επίπεδα μολύβδου, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Μάλιστα, πολλά συμπληρώματα κουρκουμά, ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα προϊόντα μπορούν δυνητικά να βλάψουν το συκώτι. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020, διαπίστωσε ηπατικές βλάβες που σχετίζονται με τον κουρκουμά και συγκεκριμένα με τη συνδυαστική κατανάλωση κουρκουμά και μαύρου πιπεριού. Η πιπερίνη είναι μια ένωση που υπάρχει στο μαύρο πιπέρι, η οποία διευκολύνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης στο σώμα, όμως ο συνδυασμός της με την κουρκουμίνη, αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης.

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα συμπληρώματα διατροφής, τα συμπληρώματα κουρκουμά και κουρκουμίνης, δεν χρειάζονται έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πριν βγουν στην αγορά και ως εκ τούτου δεν είναι ξεκάθαρη η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

Αλεσμένος κουρκουμάς ή συμπληρώματα κουρκουμά; Τι είναι καλύτερο;

Στην απόφασή σας για το αν θα χρησιμοποιήσετε αλεσμένο κουρκουμά στη διατροφή σας ή συμπλήρωματα κουρκουμά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις διατροφικές σας συνήθειες, τους στόχους για την υγεία σας και το τι σας είναι πιο εύκολο.

Αν χρησιμοποιείτε κουρκουμά στα φαγητά σας, ειδικά αν τον συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι, είναι καλύτερο να στραφείτε προς τα συμπληρώματα, καθώς όπως είπαμε πιο πάνω, ο συνδυασμός κουρκουμά και μαύρου πιπεριού αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν την προσθήκη κουρκουμά στη διατροφή ενός ανθρώπου, αντί για τη χρήση συμπληρωμάτων.

Με ποια φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσει ο κουρκουμάς;

Οι αυξημένες δόσεις κουρκουμίνης που υπάρχουν σε πολλά συμπληρώματα κουρκουμά, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως τα ακόλουθα:

  • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: Τα άτομα που χρησιμοποιούν ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο με την επωνυμία tacrolimus, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών με την ταυτόχρονη λήψη υψηλών δόσεων κουρκουμίνης.
  • Αναλγητικά: Τα συμπληρώματα κουρκουμά μπορούν να μειώσουν την επίδραση των δραστηκών συστατικών των αναλγητικών φαρμάκων, όπως η ινδομεθακίνη, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη.
  • Αραιωτικά αίματος: Τα συμπληρώματα κουρκουμά ή κουρκουμίνης, αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά με την ταυτόχρονη λήψη αραιωτικών αίματος.
  • Χημειοθεραπεία: Τα άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως η καμπτοθεκίνη, η μεχλωραιθαμίνη, η δοξορουβικίνη και η κυκλοφωσφαμίδη, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα κουρκουμά.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η λήψη κουρκουμά;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κουρκουμάς είναι ασφαλής, ωστόσο, τα άτομα που είναι αλλεργικά στο εν λόγω συστατικό ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως το εξάνθημα, η κνίδωση και ο κοιλιακός πόνος.

Τονίζεται ότι οι περισσότερες παρενέργειες προκαλούνται από τη λήψη ιδιαίτερα υψηλών δόσεων κουρκουμίνης.

Ποιος δεν πρέπει να παίρνει κουρκουμά;

Φλώρινα: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια υγείας του δηλητηριασμένου ενοίκου από μονοξείδιο του άνθρακα - Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Ορισμένες ομάδες ατόμων, όπως οι ακόλουθες, πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη κουρκουμά:

  • Έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες
  • Ατομα με ηπατικά προβλήματα
  • Άτομα με προβλήματα στους χοληφόρους πόρους
  • Άτομα που έχουν χειρουργηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες
  • Ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
  • Άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα
  • Άτομα που παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα

Η καθημερινή λήψη κουρκουμά είναι ασφαλής;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ενσωματώσουν τον κουρκουμά στη καθημερινή τους διατροφή, όμως, η αυξημένη συγκέντρωση της κουρκουμίνης στα συμπληρώματα κουρκουμά αυξάνει τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα, όπως περιγράψαμε πιο πάνω.

Πριν χρησιμοποιείστε ένα συμπλήρωμα κουρκουμά, ειδικά αν ανήκετε στις πιο πάνω ομάδες κινδύνου ή αν παίρνετε κάποιο από τα φάρμακα που αναφέραμε παραπάνω, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Tags
Back to top button