Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες, 52 ημέρες για την ακρίβεια, από το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου 2021 οπότε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας στη σφαίρα της παραλλαγής Omicron και την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που είχε εξαγγείλει δύο ημέρες νωρίτερα, λόγω της «έκρηξης» σε διασπορά του κορονοϊού και νοσηλείες.
Από αύριο, 19 Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αποδέχτηκε η Κυβέρνηση προ δύο ημερών αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% από 10% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20% από το 50% που ισχύουν έως σήμερα.
Κορονοϊός: 18.600 κρούσματα - 80 θάνατοι- 470 διασωληνωμένοι
Αυτό που μένει σταθερό είναι η ανάγκη αποσόβησης κάθε κινδύνου επιδημιολογικής εκτροπής. Η απαγόρευση των δημόσιων και ιδιωτικών εορταστικών εκδηλώσεων τότε εν όψει Πρωτοχρονιάς, σήμερα εξετάζεται αναφορικά με τα αποκριάτικα δρώμενα. Ωστόσο, σημαντική διαφορά εν προκείμενω είναι πως τα περιοριστικά μέτρα εξετάζονται μόνο για μαζικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους όπου δύσκολα τηρούνται τα μέτρα προστασίας και ο έλεγχος εμβολιασμού.
«Με μικρά αλλά σταθερά βήματα», όπως χαρακτήρισε τα παραπάνω «ανοίγματα» η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει το τέλος της επιδημίας, το 80% του πληθυσμού που επέλεξε να θωρακιστεί με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 μειώνει την απόσταση από την προ κορωνοϊού πραγματικότητα.
Από την επιβολή στη μερική άρση - Τι άλλαξε επιδημιολογικά
Μια καμπύλη -με πολλές νοσηλείες και θανάτους στην κορύφωσή της- διαγράφουν τα κλινικά δεδομένα από την επιβολή των μέτρων προστασίας έως την απόφαση για τη μερική άρση τους.
Στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν με αρχική ημερομηνία εφαρμογής την 3η Ιανουαρίου 2022, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) νοσήλευε 3.706 ασθενείς, 945 εκ των οποίων σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΕΛ, ΜΑΦ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) και 629 διασωληνωμένους. Έναν μήνα μετά, η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται κατά 20%, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ξεπερνούν τους 4.600 και οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα σπάνε το φράγμα των 23.000, με τους 112 νεκρούς της ημέρας να ορίζουν το βαρύ φορτίο της επιδημίας στους 23.083.
Κορονοϊός: "Ασφυκτιούν" από κρούσματα Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και η Αχαΐα
Η νοητή αυτή καμπύλη σήμερα φτάνει ξανά στα αρχικά της επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του protothema.gr και ygeiamou.gr, οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 είναι 3.717, με τις Μονάδες πλέον να αποσυμπιέζονται ταχύτερα με τους νοσηλευόμενους σε αυτές μια ανάσα από τους 800. Στους 470 έχουν μειωθεί οι διασωληνωένοι ασθενείς ενώ ανακοινώθηκαν 80 νέοι θάνατοι, με τη θνητότητα ωστόσο να καταγράφει βελτίωση κατά 20% σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.
Το διάστημα αυτό σε διαφορετική τροχιά κινήθηκε η διασπορά του κορωνοϊού. Από το «κόκκινο» στα τέλη Δεκεμβρίου με τον δείκτη μετάδοσης της νόσου Rt πάνω από τη μονάδα (1.27) και τα ημερήσια κρούσματα σταθερά περισσότερα από 20.000 -την 2η Ιανουαρίου 2022, η επιδημία σημείωσε και το υψηλότερο ρεκόρ με 50.126 μολύνσεις σε ένα 24ωρο- ο δείκτης Rt έπεσε στο 0.95 στο μέσο του Ιανουαρίου και σήμερα αποτυπώνεται στο 0.99.
Η αύξηση είναι η εύλογη αφού πλέον το 96% των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια σχετίζονται με την υπερμεταδοτική παραλλαγή Omicron και μόλις 2,2% με τη Δέλτα, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου αλλά διαπσιτώνεται και από τα περισσότερα εξιτήρια -χάρη στην βραχύτερη νόσο με Omicron- έναντι των εισαγωγών.
Ίδια μέρα η αυριανή για τους αμετανόητους ανεμβολίαστους
Κατά τη διάρκεια των μέτρων, διενεργήθηκαν 2.747.583 εμβολιασμοί, με τους 23.987 σήμερα και 309.801 μόνο να αφορούν την αναμνηστική δόση.
Περίπου 310.000 πολίτες άνω των 60ετών της χώρας που απαρνήθηκαν το δώρο του εμβολιασμού και 300.000 κάθε ηλικίας που δεν μερίμνησαν για τη λήψη της ενισχυτικής δόσης εμβολίου μένουν «εκτός» της χαλαρότερης πραγματικότητας που ξημερώνει αύριο, αποσυνάγωγοι τρόπον τινά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ιδίως στην ομάδα των 60 ετών και άνω που τους επιβάλλεται μηνιαίως διοικητικό πρόστιμο, ο αριθμός των ανεμβολίαστων παραμένει σταθερός από τα μέσα Δεκεμβρίου ήδη. «Δεν θα πετύχουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τις 300.000 και αυτό δεν είναι θέμα τόσο του εμβολιαστικού προγράμματος και των μέτρων. Έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν το βλέπουμε και στους υγειονομικούς», δήλωσε μιλώνντας στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.