Μόλις 90 λεπτά ήπιας ή μέτριας άσκησης μετά από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ή κατά της COVID-19 λειτουργεί ως καταλύτης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πυροδοτώντας την ανοσοαπόκριση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το , παρατηρήθηκε ότι στους συμμετέχοντες που έκαναν στατικό ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα για μιάμιση ώρα μετά τον εμβολιασμό, ενισχύθηκε η παραγωγή των αντισωμάτων τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν ασκήθηκαν ή συνέχισαν την καθημερινή τους ρουτίνα μετά τον εμβολιασμό. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα των ερευνητών σε πειράματα σε ποντίκια.
«Τα προκαταρκτικά μας αποτελέσματα είναι τα πρώτα που αποδεικνύουν ότι ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο Pfizer-BioNtech για τον κορωνοϊό και σε δύο εμβόλια για τη γρίπη», δήλωσε η καθηγήτρια κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα Marian Kohut, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity.
Θεοδωρίδου: Θα χρειαστεί τρίτη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson;
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης δύο ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις της μελέτης. Αρχικά, η συμβολή της άσκησης στην ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης θα μπορούσε να επωφελήσει άτομα ανεξάρτητα από την φυσική τους κατάσταση. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανήκαν στην κατηγορία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων και κατά τη διάρκεια της άσκησης, επικεντρώθηκαν στη διατήρηση ενός ρυθμού που διατηρούσε τον καρδιακό ρυθμό τους γύρω στους 120-140 παλμούς ανά λεπτό και όχι στην απόσταση που διένυαν.
Επιπλέον, εξέτασαν και την πιθανότητα τα 45 λεπτά άσκησης να προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα. Συμπέραναν ότι η συντομότερη προπόνηση δεν αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτωντων συμμετεχόντων. Ωστόσο, η δρ. Marian Kohut σημειώνει ότι η ερευνητική ομάδα θα εξετάσει τη συμβολή της 60λεπτης άσκησης σε μια επόμενη μελέτη.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τους πολύπλοκους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού μας συστήματος που συμπεριλαμβάνονται στην ενίσχυση της ανοσοποίησης ως απόκριση στη δράση των εμβολίων επιχειρεί να εξηγήσει η δρ. Marian Kohut. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και της λέμφου, η οποία βοηθά στην κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Καθώς αυτά τα κύτταρα ταξιδεύουν στο σώμα, είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσουν τους εισβολείς.
Τα πειράματα στα ποντίκια, από την άλλη, ανέδειξαν ότι ένας τύπος πρωτεΐνης, της ιντερφερόνης άλφα, η οποία παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθά στη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων κατά των ιών και Τ-κυττάρων: «Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να απαντηθεί το γιατί και το πώς. Υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα όταν ασκούμαστε—μεταβολικές, βιοχημικές, νευροενδοκρινικές, κυκλοφορικές. Έτσι, υπάρχει ενδεχομένως ένας συνδυασμός παραγόντων που συμβάλλουν στην απόκριση των αντισωμάτων σύμφωνα με τη μελέτη μας», καταλήγει η δρ. Marian Kohut.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν την απόκριση των αντισωμάτων στους συμμετέχοντες έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό και έχουν ξεκινήσει και μια άλλη μελέτη, που επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της άσκησης σε άτομα που εμβολιάζονται με τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων.