Με αργό ρυθμό, αλλά…ανοδικό, κινούνται οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, κρατώντας σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές λίγο πριν το φθινόπωρο όταν τα νοσοκομεία θα έρθουν αντιμέτωπα με την πρόσθετη επιβάρυνση των εποχικών ιώσεων.
Το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ ανέφερε αύξηση κατά 54% των εβδομαδιαίων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα (συνολικός αριθμός 641 εισαγωγές), αλλά και κατά 29% στις διασωληνώσεις συγκριτικά με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Παράλληλα, καταγράφηκαν 33 θάνατοι σε διάστημα επτά ημερών, σε σχέση με 20 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το .
Οι πανδημικοί δείκτες, όσον αφορά στα νοσοκομεία, ακολουθούν σταθερή και ήπια αυξητική τάση αναλόγως την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν έως χθες 417 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ την Πέμπτη 450. Την προηγούμενη εβδομάδα οι νοσηλείες σε απλές κλίνες ανέρχονταν περί τις 430. Επιπλέον, οι νέες εισαγωγές είναι σταθερά περίπου 100 την ημέρα ή ακόμη και λίγο λιγότερες το τελευταίο διήμερο. Διαφαίνεται, συνεπώς, μια συγκρατημένη πορεία. Σε ό,τι αφορά στον απόλυτο αριθμό των διασωληνωμένων τις τελευταίες 15 ημέρες, παραμένει σταθερός.
Μάλιστα, εάν γίνει σύγκριση με πέρυσι τέτοια εποχή, γίνεται σαφές ότι ο κορωνοϊός ναι μεν μολύνει και επαναμολύνει αρκετούς πολίτες, δεν είναι όμως το ίδιο επικίνδυνος σε σχέση με τα πρώτα επιδημικά κύματα και οι εξάρσεις δεν αποτυπώνονται σε νοσηλείες στις ΜΕΘ και θανάτους. Ενδεικτικά, αντίστοιχη περίοδο του 2022 όταν η χώρα μας, επίσης, κατέγραφε αυξημένη κυκλοφορία του πανδημικού ιού, σε διάστημα εβδομάδας είχαν καταγραφεί 1527 εισαγωγές και 132 διασωληνωμένοι.
Κορονοϊός: Mείωση νοσηλείας και θανάτου από τη χορήγηση αντιικών
Η αγωνία του φθινοπώρου
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί ανησυχούν για την εξέλιξη του επιδημικού «κύματος», καθώς όσο αυξάνονται οι μολύνσεις τόσο περισσότερο θα καταγράφονται κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσοκομείο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική έξαρση των νέων περιστατικών που αποδίδεται κατά τους ειδικούς στην παραλλαγή «Eris» – χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα και έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Κάθε εβδομάδα η θετικότητα παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση, επιβεβαιώνοντας ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εποχικότητα και ότι όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος λόγω των μετακινήσεων των διακοπών καταγράφεται καλοκαιρινή έξαρση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η «Eris» αντιπροσωπεύει το 36% των κρουσμάτων κορωνοϊού, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όταν η διασπορά της έφτανε στο 16%. Ακόμη και το σημερινό ποσοστό, όμως, θεωρείται κατά τους ειδικούς μικρότερο σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής. Ο λόγος ότι δε γίνονται πολλά μοριακά τεστ και κατά συνέπεια γονιδιωματικός έλεγχος. Αρκεί να σημειωθεί ότι η διασπορά της «Eris» στην Κρήτη ξεπερνά το 70%.
Ενόψει του φθινοπώρου, της έναρξης των σχολείων, της εμφάνισης εποχικών ιώσεων αλλά και με δεδομένη τη φθίνουσα ανοσία, επιχειρείται η «θωράκιση» ηλικιωμένων και ευάλωτων με αναμνηστική δόση του νέου εμβολίου. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) της επικαιροποιημένης έκδοσης του εμβολίου της Pfizer που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του ιού – παρόμοιο με την «Eris» – στις 30/8. Μετά την έγκριση από την αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή και αφού εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) οδηγίες για τον εμβολιασμό, αναμένονται οι συστάσεις για αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες, κατ’ αντιστοιχία του εμβολίου της γρίπης.