Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων – Πώς το κύμα μπορεί… να γίνει τσουνάμι

Μια δυστυχώς αναμενόμενη αλλά και δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία και δείχνει να έχει εδραιωθεί σε πενταψήφιους αριθμούς.

Ειδικότερα, σήμερα, μετά από αρκετές ημέρες τα κρούσματα έπεσαν για ελάχιστα κάτω από 10.000, 9.294 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ωστόσο τα Σαββατοκύριακα τα κρούσματα είναι σταθερά μειωμένα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Όμως, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι και οι επαναλοιμώξεις. Δηλαδή οι άνθρωποι που ενώ έχουν ήδη νοσήσει από τον κοροναϊό, μολύνονται εκ νέου, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές για ανθρώπους που έχουν νοσήσει για περισσότερες από δύο φορές.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που ολοκληρώνεται σήμερα, δηλαδή από 20 έως 26 Ιουνίου, έχουν καταγραφεί 11.749 επαναμολύνσεις. Πρόκειται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό, αφού γίνεται πλέον σαφές πως άπαντες είναι εκτεθειμένοι κοροναϊό, ο οποίος για τρίτο καλοκαίρι -έστω και πιο διακριτικά- κάνει αισθητή την παρουσία του στη ζωή μας.

Κορονοϊός: 9.294 κρούσματα - 13 θάνατοι - 93 διασωληνωμένοι

«Είναι σαν να περιμένεις ένα κύμα και να έρχεται τσουνάμι»

Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, τόσο με την αύξηση των κρουσμάτων, όσο και με τις επαναλοιμώξεις είναι πως οι αριθμοί των κρουσμάτων που παρατηρούνται είναι σημαντικά υψηλότεροι από αυτούς που ανέμεναν οι επιστήμονες όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του τελευταίου κύματος της πανδημίας.

«Η αύξηση ήταν αναμενόμενη και συμβαίνει παρόμοια σε πολλές περιοχές της υφηλίου λόγω της κυκλοφορίας των στελεχών ΒΑ.4 και ΒΑ.5» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Οι λόγοι αφορούν, κυρίως, την κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής που σε συνδυασμό με την εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης καθιστούν το πεδίο ευνοϊκό για τη μετάδοσή τους.

Επίσης, η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και οι συνθήκες χαλάρωσης που επικρατούν στις τουριστικές περιοχές, συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει προ δεκαημέρου και ο  Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων υπογραμμίσει πως «οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 περιμένουμε ότι θα αναπτυχθούν τον Αύγουστο και συγκεκριμένα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του Αυγούστου σε ένα πολύ δυνατό κύμα, που θα δούμε και αύξηση στους θανάτους, αν είμαστε χωρίς μάσκες. Εάν, ωστόσο, η κατάσταση πάει όπως στην Πορτογαλία, τότε φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό κύμα ως το τέλος Ιουνίου».

«Βλέπαμε αύξηση τις τελευταίες 10-15 μέρες. Απλά άρχισε, πια, να φαίνεται σε μεγάλους αριθμούς. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι 1,26. Συγκλονιστική αλλαγή από χθες, που ήταν στο 1,13 κι αυτό δεν είναι καλό. Είναι δείκτης των τελευταίων 14 ημερών και είναι ένας σταθερός δείκτης. Το μοντέλο μας έλεγε ότι θα γίνει ακριβώς αυτό που έγινε, ήταν το μόνο. Και νομίζαμε ότι ο κύριος λόγος ήταν η διαφυγή από την ανοσία στην παραλλαγή Όμικρον 2. Η αύξηση αυτή, που παρατηρείται, βγαίνει εκτός από την πρόβλεψη, είναι μεγαλύτερη. Είναι σαν να περιμένεις ένα κύμα και να έρχεται τσουνάμι».

Κορονοϊός: Παρασκευής και Βατόπουλος αναλύουν τι πρέπει να προσέχουμε

Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας

Ανήσυχος για την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος κοροναϊού είχε εμφανιστεί και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης, που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook.

Παράλληλα, χαρακτήρισε σοφή και υπεύθυνη απόφαση την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ). «Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο» κατέληξε.

 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό.

«Ο εξωτερικός χώρος δεν προστατεύει από έναν ιό, που διαφεύγει της ανοσίας. Απαιτείται χρήση μάσκας στον συγχρωτισμό, αύξηση των τεστ, αύξηση της ιχνηλάτησης και, κυρίως, αύξηση στην αλληλούχιση των δειγμάτων, για να δούμε αν πρόκειται για τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Τέλος χρειάζεται να γίνει η 4η δόση του εμβολίου όσο πιο νωρίς γίνεται» τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Η επιδημία δεν έχει τελειώσει – Επάλληλα επιδημικά κύματα»

Είναι σαφές ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις και αυτή την νέα πραγματικότητα θα πρέπει να την συνειδητοποιήσουμε και ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας, αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι σαφές και το είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα έχουμε εξελισσόμενα επάλληλα επιδημικά κύματα. Δηλαδή, θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις οι οποίες κρατάνε δυο με τρεις μήνες. Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού, είτε λόγω εμβολιασμών, είτε προηγούμενης λοίμωξης ή και τα δύο».

Tags
Back to top button