Η Τουρκία και ειδικά το καθεστώς Ερντογάν, κινείται με τρόπο που δείχνει ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τραγωδία του σεισμού, “φορώντας την προβιά του προβάτου ενώ είναι λύκος”, στοχοποιώντας για μία ακόμη φορά την Κύπρο.
Ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι 3.800 θύματα του σεισμού από την Τουρκία έχουν βρει καταφύγιο στα Κατεχόμενα από τις αρχές του μήνα.
Πρόκειται για νέο κύμα προσφύγων, το οποίο όπως δείχνουν τα πράγματα μεγαλώνει συνεχώς, σκορπίζοντας ανησυχία στην Λευκωσία, για πιθανό νέο σχέδιο εποικισμού του νησιού.
Με αναφορά σε στοιχεία από το «τμήμα κοινωνικής ασφάλισης και μετανάστευσης», ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι η όλη διαδικασία υλοποιείται από την τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία.
«Είναι γνωστό τι δόθηκε σε ποιον, πότε δόθηκε, το ποσό που δόθηκε και πού καταφεύγουν αυτοί οι άνθρωποι», είπε.
«Με τις εργασίες που θα γίνουν από την τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί οι άνθρωποι τελικά επιστρέψουν, τα δικαιώματά τους στην Τουρκία θα είναι εγγυημένα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Πιθανόν πρόκειται για λόγια καθησυχαστικού τύπου, αφού με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, η Άγκυρα να επιδιώκει να εποικίσει εκ νέου τα Κατεχόμενα με Τούρκους πολίτες για δύο κυρίως λόγους:
1. Διότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν γίνει πολύ ενοχλητικοί αφού στην πλειοψηφία τους ζητούν ένωση με τα ελεύθερα εδάφη.
2. Διότι η Άγκυρα θέλει να εποικίσει εκ νέου το νησί, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού την πληθυσμιακή εξάπλωση στο νησί για μελλοντικές διεκδικήσεις.
Οι δυστυχισμένοι Τούρκοι σεισμοπαθείς δεν έχουν σπίτια, αφού αυτά καταστράφηκαν στο σεισμό του Φεβρουαρίου, για αυτό και είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Κύπρο, που η ζωή είναι σαφώς καλύτερη από εκεί που ζούσαν.
Όπως και να έχει η Λευκωσία θα βοηθήσει και αυτή όσο μπορεί τους σεισμοπαθείς, απαιτώντας παράλληλα να καταγραφούν από τον ΟΗΕ, ως πολίτες της Τουρκίας που μετακινήθηκαν λόγω συνθηκών, αφού η Άγκυρα αναζητούσε αφορμή για να εποικίσει ξανά το νησί, εξαφανίζοντας μετά από χρόνια και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Μόνο μια διευθέτηση θα μπορούσε να τους γλιτώσει από τη μοίρα τους να γίνουν μια μικρή επαρχία της Τουρκίας χωρίς να έχουν λόγο σε οτιδήποτε επηρεάζει τη ζωή τους.
Υπάρχει πάντα ο παράγοντας Τουρκία, όπου ο Ερντογάν, μπορεί να αποφάσισε ότι η διχοτόμηση είναι ένας μονόδρομος από τον οποίο δεν υπάρχει γυρισμός.
Αυτό που τρέμει όμως η Άγκυρα είναι οι δύο κοινότητες να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα τερμάτιζε ή τουλάχιστον θα περιόριζε την παρουσία της Τουρκίας, πολιτική και στρατιωτική, στο βορρά. Και οι δύο κοινότητες θα ήταν καλύτερα αν συμβεί αυτό.