Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κολυδάς για κακοκαιρία στην Ισπανία: Τι είπε για τα προγνωστικά μοντέλα

Την ίδια στιγμή που η Βαρκελώνη βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» για ισχυρές βροχοπτώσεις, με τις αρχές να προειδοποιούν για «ακραίο κίνδυνο» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες καθώς οι καταιγίδες συνεχίζουν να κατακλύζουν την περιοχή.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Θοδωρής Κολυδάς αναλύει τα προγνωστικά μοντέλα υψηλής χωρικής ανάλυσης σχετικά με την κακοκαιρία στην Ισπανία:

Κολυδάς: Πέφτει η θερμοκρασία έως και 7 βαθμούς - Ποτέ θα δούμε την απότομη αλλαγή - Ο καιρός αύριο

«ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ - ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Πολλοί γνωρίζουν τα 2 μεγάλα προγνωστικά μοντέλα το ECMWF και το GFS. Το ECMWF είναι ένα μη υδροστατικό μοντέλο, το οποίο λειτουργεί καλύτερα σε χαμηλότερες αναλύσεις πλέγματος καιρού, ενώ το GFS είναι ένα υδροστατικό μοντέλο το οποίο υστερεί σε σχέση με το ECMWF. Η λεπτομερής χωρική ανάλυση μας βοηθά να συμπεριλάβουμε χαρακτηριστικά εδάφους μικρής κλίμακας (π.χ. σε ορεινές περιοχές) με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη διαδικασία πρόβλεψης. 

Μπορείτε παρακάτω να δείτε το βίντεο που ακολουθεί με το GFS , το "απλό" ECMWF ή τα άλλα μοντέλα , και ακολούθως να κάνετε σύγκριση με τα ελβετικά μοντέλα HD, όπου αμέσως διακρίνεται η τεράστια διαφορά, όσον αφορά στην ποιότητα των τοπικών προβλέψεων. Ολες οι δυναμικές φυσικές διεργασίες στα μοντέλα με υψηλή χωρική ανάλυση μπορούν να παρουσιαστούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και επομένως βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Τα ύψη βροχής της τάξεως των 100+ mm που είχαμε σήμερα στην Ανατολική Ισπανία τα προσδιόρισαν πολύ καλά μόνο το Ελβετικό μοντέλο , καθώς και το Ελβετικό υψηλής ανάλυσης HD που βασίστηκε πάνω στο ECMWF. Στο video χρησιμοποιείται το χθεσινό τρέξιμο για την σημερινήμέρα. 

Με βάση τα παραπάνω, συνάγεται ότι σε περιπτώσεις έντονων φαινομένων συνίσταται η χρήση μοντέλων υψηλής ανάλυσης . Στην ΕΜΥ βρίσκεται υπό ανάπτυξη το μοντέλο #ICON το οποίο τρέχει σε υψηλή ανάλυση.

Η Μετεωρολογική Κοινότητα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προγνώσεων λίγων ημερών, που πρακτικά είναι χρησιμότερες από τις μακροπρόθεσμες και επισφαλείς προγνώσεις πολλών ημερών.»

Tags
Back to top button