Το Τεχνολογικό Κολέγιο Μηχανολογίας και Σχεδίου του Λονδίνου δεν είναι ένα απλό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι ένα hi-tech σχολείο που φιλοξενεί 180 παιδιά και που τα μαθήματά του έχουν περάσει σε άλλο -μελλοντικό- επίπεδο.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο και ήδη αυτά που έχουν συμβεί στις πραγματικές και… εικονικές τάξεις του σχολείου ξεπερνούν τη φαντασία.
Σκεφτείτε μόνο αυτό: στη χειμερινή εκπαιδευτική εκδρομή σε χιονοδρομικό κέντρο, τα παιδιά συνόδευαν όχι μόνο οι καθηγητές, αλλά και 11 ρομπότ και οι μαθητές είχαν την υποχρέωση να μάθουν στα ρομπότ αυτά να κάνουν σκι! Το πρόγραμμα σπουδών ήταν γνωστό εκ των προτέρων και γι’ αυτό οι αιτήσεις ήταν δεκάδες χιλιάδες…
Ένα άλλο πρότζεκτ το οποίο ήδη ολοκληρώθηκε αφορούσε σε μία εικονική εκδρομή των μαθητών στην έρημο της Αιθιοπίας! Τη τεχνολογική και μηχανολογική δημιουργία αυτής της φανταστικής εκδρομής την ολοκλήρωσαν τα παιδιά πραγματικά από το μηδέν (δεν φόρεσαν απλά τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας, τις κατασκεύασαν) και μάλιστα κάλεσαν τους γονείς τους για να τους συνοδέψουν και για να παρακολουθήσουν μαζί εικονικές δράσεις υδροδότησης της ερήμου!
Οι μαθητές συναναστρέφονται καθημερινά με ρομπότ που κυκλοφορούν στους χώρους του σχολείου, ρομπότ προγραμματισμένα να μιμούνται τις κινήσεις των ανθρώπων και φυσικά τα παιδιά δεν χάνουν χρόνο να μαθαίνουν τους σιδερένιους φίλους τους να κάνουν… νταμπ, που είναι και της μόδας. Όσον αφορά στα μαθήματα στο σπίτι, ούτε για δείγμα. Δεν υπάρχει αυτή η πολιτική στο σχολείο.
Το κολέγιο σπονσοράρεται από πάσης φύσεως Start-up τεχνολογικές επιχειρήσεις και ξεχωρίζει ανάμεσα στα 48 αντίστοιχα κολέγια που υπάρχουν στην Αγγλία, αλλά δεν έχουν την ίδια απήχηση, ούτε το ίδιο φουτουριστικό πρόγραμμα σπουδών.
Ο James Culley, επικεφαλής των μαθημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, είπε στο BBC: «Δεν έχω ξαναδεί παιδιά να μαθαίνουν τόσο γρήγορα. Αντί να αγοράζουν drones τα φτιάχνουν τα ίδια. Είναι καταπληκτικό! Όταν βλέπεις τα προσωπάκια τους να χαμογελάνε με τα κατορθώματά τους γεμίζεις ως εκπαιδευτικός». Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια η εταιρία Tynker, ο οποία δημιούργησε ένα πλάνο εκμάθησης κώδικα εφαρμογών για μικρά παιδιά, τα οποία προφανώς και ενθουσιάζονται όταν οι ίδιοι κατασκευάζουν αντικείμενα τα οποία στη συνέχεια πετάνε! Υπάρχουν και κανόνες ασφαλείας σε όλα αυτά, αφού η ταχύτητα πτήσης των drones εντός της τάξης είναι πολύ μικρή.
Τα «απλά» μαθήματα και όχι αυτά που αφορούν κατασκευές ρομπότ ή μίνι ελικοπτέρων, γίνονται όλα σε αίθουσες εικονικής πραγματικότητας. Τα παιδιά μαθαίνουν για τη Γαλλική Επανάσταση, όχι διαβάζοντας ένα βαρετό βιβλίο, αλλά περπατώντας στα σοκάκια της Βαστίλης… Τα δε μαθήματα ανθρωπολογίας γίνονται με ολογράμματα σκελετών!