Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τη νεαρή ηθοποιό Άννα Μπαλάν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυρία Μπαλάν είναι εκ γενετής τυφλή και προσπαθεί, κυρίως μέσω των social media, να παρακινήσει την ελληνική κοινωνία να λαμβάνει περισσότερο υπόψη τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε με όρους TikTok: «Σκηνοθετήθηκε» υποτυπωδώς το πώς κλείστηκε το ραντεβού στο Μαξίμου, καθώς και ένα μέρος της συζήτησης που έγινε δια ζώσης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Άννας Μπαλάν. Η οποία έθεσε κάποια βασικά αιτήματα για τη διευκόλυνση της καθημερινής δραστηριότητας των τυφλών, ενώ ανέφερε -προφανώς κάνοντας χιούμορ- πόσο θα την εξυπηρετούσε ένα αυτοκίνητο με τον προσωπικό της οδηγό.
Ούτως ή άλλως, η συνάντηση έγινε σε χαλαρό και εύθυμο κλίμα, χωρίς την επιτήδευση που συνήθως επικρατεί σε ανάλογες επαφές ανάμεσα σε εκπροσώπους ευάλωτων ομάδων και πολιτικούς αξιωματούχους. Παρόλα αυτά, επί της ουσίας, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση με την Άννα Μπαλάν, ο κ. Μητσοτάκης τη διαβεβαίωσε ότι το πολυσέλιδο έγγραφο που είχε στα χέρια του, δηλαδή το πόρισμα έρευνας για ένα σύνολο παραμέτρων που καθορίζουν τη ζωή και την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με οπτική αναπηρία, θα της αποσταλεί σε γραφή Μπράιγ, ώστε να το διαβάσει απευθείας η ίδια. Σαν ένα πρώτο, συμβολικό, βήμα προς την ανάληψη μέτρων ώστε οι τυφλοί Έλληνες πολίτες να νιώθουν λιγότερο παραμελημένοι στην ίδια τους τη χώρα.
Σημειώνεται ότι η Άννα Μπαλάν έχει δημιουργήσει το podcast «Να δει κανείς ή να μη δει;», το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Apple Podcasts. Μέχρι στιγμής, η Άννα έχει ετοιμάσει 25 επεισόδια από την καθημερινότητά της ως τυφλή στην σημερινή Ελλάδα.
Οι τίτλοι ορισμένων επεισοδίων είναι ενδεικτικοί της προσέγγισης που έχει υιοθετήσει η Άννα Μπαλάν για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην τυφλότητα:
«Πώς μπορεί ένας τυφλός να παίξει στο θέατρο;» «Γκόλμπολ: Γνωρίστε το άθλημα των τυφλών» «Μεγαλώνοντας με έναν τυφλό γονέα» «Μια 'ματιά' στις παιδικές μου αναμνήσεις» κ.λπ.