Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλονίζεται η Αμερικανική ηγεμονία: Δεύτερη πυρηνική βάση της Κίνας με δεκάδες ICBM εντόπισαν οι ΗΠΑ σε ένα μήνα!

Η Κίνα εισήλθε σε κούρσα πυρηνικού εξοπλισμού με τους αμερικανικούς δορυφόρους να εντοπίζουν δεύτερη βάση σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ICBM στην “καρδιά” των… Ουιγούρων.

Είναι η δεύτερη πυρηνική κινεζική βάση που ανακαλύπτουν οι ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα! Και τα νούμερα πλέον είναι ανησυχητικά.

Αμερικανοί αναλυτές κάνουν λόγο για “μεγάλη και σοβαρή εξέλιξη καθώς είναι η πιο σημαντική επέκταση του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου. Με τον ρυθμό αυτό η Κίνα μπορεί να τετραπλασιάσει τις πυρηνικές της δυνάμεις σε μια δεκαετία”.

Δεύτερη μυστική βάση

Η νέα βάση σιλό ανακαλύφθηκε από τους Matt Korda και Hans Kristensen από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) και βρίσκεται κοντά στην πόλη Hami στο ανατολικό προάστιο της περιοχής Xinjiang, όχι μακριά από ένα από τα περίφημα στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» της Κίνας στην πόλη Hami.

Η νέα βάση σιλό κοντά στο Hami είναι περίπου 240 μίλια βορειοδυτικά της βάσης στο Yumen, στο προάστιο Gansu, που εντοπίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η βάση στο Yumen φέρει 120 σιλό. Η δεύτερη βάση που ανακαλύφθηκε πιστεύετε πως θα διαθέτει τουλάχιστον 110 σιλό. Μαζί με τα 20 σιλό για τους πυραύλους DF-5 η Κίνα αυξάνει “με τη μία” το πυρηνικό της οπλοστάσιο σε 250 σιλό.

Η Κίνα ξεπέρασε την Ρωσία σε σιλό

Το γεγονός αυτό δίνει στην δυνατότητα στην Κίνα να ξεπεράσει την Ρωσία:

Θα έχει περισσότερους ICBM προς εκτόξευση από σταθερά σιλό απ ότι η Μόσχα ενώ θα αγγίξει ακόμη και τις ΗΠΑ: Το Πεκίνο θα διαθέτει τους μισούς ICBM προς εκτόξευση από σταθερά σιλό απ ότι η Ουάσιγκτον!

Αν όλα τα σιλό πληρωθούν με πυραύλους με μια μοναδική κεφαλή, η Κίνα, με ένα χτύπημα, θα αυξήσει τις κεφαλές ICBM που διαθέτει από 185 σε 415. Αν εξοπλίσει τους ICBM με πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου MIRV, ο αριθμός των κεφαλών σε κάθε πύραυλο τριπλασιάζεται!

Αλλαγή δόγματος από Κίνα

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την στρατηγική που ακολουθεί το Πεκίνο.

  1. Η Κίνα εγκαταλείπει την στρατηγική “ελάχιστης αποτροπής” και ξεκινά μια κούρσα εξοπλισμών;
  2. Ή δημιουργεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον έλεγχο των όπλων;
  3. Θεωρεί τον εαυτό της πλέον Υπερδύναμη;

Για δεκαετίες, από την πρώτη επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή της δεκαετίας του 1960, η Κίνα διατηρεί δόγμα «ελάχιστης αποτροπής», κατέχοντας περίπου 300 πυρηνικά όπλα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Αυτό φαίνεται να αλλάζει υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping.

Γιατί άλλαξε η στρατηγική της Κίνας;

Υπάρχουν πολλές θεωρίες. H πιο απλή είναι ότι η Κίνα θεωρεί πως είναι μια οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική υπερδύναμη και κατά συνέπεια θέλει ένα οπλοστάσιο να ταιριάζει με αυτό το καθεστώς.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η Κίνα ανησυχεί για τις αμερικανικές αντιπυραυλικές άμυνες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές. Aνησυχεί kai για την ταχεία πυρηνική συσσώρευση της Ινδίας.

Έπειτα, υπάρχει η ανακοίνωση νέων υπερηχητικών και αυτόνομων όπλων από τη Ρωσία.

Μια ακόμη υπόθεση είναι ότι η Κίνα ανησυχεί ότι οι λιγοστοί χερσαίοι πύραυλοι είναι ευάλωτοι σε επίθεση. Κατασκευάζοντας περισσότερα από 200 σιλό, διασκορπισμένα σε δύο τοποθεσίες, μπορεί να παίξει ένα παιχνίδι μετακινώντας 20 ή περισσότερους πυραύλους ώστε οι ΗΠΑ να “ψάχνονται”. Αυτή η τεχνική είναι τόσο παλιά όσο η πυρηνική κούρσα εξοπλισμών.

Θέμα συνδιαλλαγής και διαπραγμάτευσης; Η Κίνα μπορεί να πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα ενταχθεί σε διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Τα μυστικά κινεζικά εργοτάξια

Τον Φεβρουάριο, η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εντόπισε επέκταση των πυραυλικών σιλό σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης κοντά στο Τζιλαντάι, μια πόλη της Εσωτερικής Μογγολίας. Εντοπίστηκαν 14 νέα σιλό υπό κατασκευή. Στη συνέχεια ήρθε η ανακάλυψη στο Yumen.

Κατά τη σάρωση των περιοχών της Xinjiang, οι Αμερικανοί εντόπισαν περίπου 250 μίλια βορειοδυτικά της πρόσφατα ανακαλυφθείσας βάσης, μια σειρά από φουσκωτούς θόλους που ήταν σχεδόν πανομοιότυποι με εκείνους στο Yumen. Ήταν ακόμη μια μυστική βάση.

Το νέο εργοτάξιο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή που οι κινεζικές αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση στους περισσότερους επισκέπτες. Βρίσκεται περίπου 60 μίλια νοτιοδυτικά της πόλης Hami, γνωστή για το στρατόπεδο “επανεκπαίδευσης”, όπου η κινεζική κυβέρνηση συλλαμβάνει τους Ουιγούρους και μέλη άλλων μειονοτικών ομάδων και 260 μίλια ανατολικά ενός συγκροτήματος κτιρίων με μεγάλες στέγες που μπορούν να ανοίξουν στον ουρανό.

Πρόσφατα, οι αναλυτές ανέφεραν ότι η τοποθεσία αυτή είναι μία από τις πέντε στρατιωτικές βάσεις όπου οι κινεζικές δυνάμεις έχουν κατασκευάσει λέιζερ που μπορούν να κτυπούν κατασκοπευτικούς δορυφόρους που στέλνουν συχνά οι ΗΠΑ.

Τα νέα σιλό απέχουν 2 μίλια το ένα από το άλλο. Συνολικά, το εργοτάξιο καλύπτει περίπου 300 τετραγωνικά μίλια – έχει παρόμοιο μέγεθος με τη βάση Yumen.

Δείτε εικόνες

Tags
Back to top button