Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κλιματική αλλαγή - Ανταρκτική: Χιλιάδες νεαροί πιγκουίνοι πνίγηκαν όταν έσπασε ο πάγος όπου ζούσαν

Ένα συνταρακτικό περιστατικό, που ίσως δούμε πολλές φορές στο μέλλον, κατέγραψαν δορυφορικά οι επιστήμονες στην Ανταρκτική.

Έως και 10.000 νεοσσοί αυτοκρατορικών πιγκουίνων έχασαν τη ζωή τους όταν ο πάγος όπου ζούσαν έλιωσε. Οι πιγκουίνοι δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν τα αδιάβροχα πούπουλά τους για να κολυμπήσουν στον ωκεανό, οπότε πνίγηκαν ή πάγωσαν και πέθαναν.

Το γεγονός, όπως αναφέρει το BBC, συνέβη στα τέλη του 2022 στη δυτική της Ανταρκτικής, σε μια περιοχή κοντά στη θάλασσα Μπελινγκσχάουζεν και καταγράφηκε από δορυφόρους.

«Είναι ζωντανός»! Συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι βρήκαν το καταφύγιο του Χίτλερ στην Ανταρκτική μέσω Google maps

Ένας συνδυασμός ανέμων και θερμού νερού μείωσε την κάλυψη πάγου στη θάλασσα.

Βρετανός επιστήμονας λέει ότι ο αφανισμός ήταν προάγγελος των πραγμάτων που έρχονται. Περισσότερο από το 90% των αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων προβλέπεται ότι θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, γιατί ο εποχιακός θαλάσσιος πάγος μειώνεται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη..

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι εξαρτώνται από τον θαλάσσιο πάγο για τον κύκλο αναπαραγωγής τους, γιατί εκεί μεγαλώnουν τα μικρά τους. Αν ο πάγος δεν είναι τόσο εκτεταμένος, τα πουλιά έχουν πρόβλημα.

Τα ενήλικα πουλιά βγαίνουν στο θαλάσσιο πάγο γύρω στον Μάρτιο, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο. Ζευγαρώνουν, γεννούν τα αυγά τους και ταΐζουν τα μικρά μέχρι να έρθει η ώρα να βγουν στον ωκεανό, γύρω στον Δεκέμβριο με Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι για οκτώ-εννιά μήνες πρέπει να υπάρχει θαλάσσιος πάγος.

Ωστόσο οι ερευνητές είδαν τον πάγο να κατακερματίζεται τον περασμένο Νοέμβριο, πριν προλάβουν οι νεοσσοί να βγουν στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν πέντε αποικίες στη θάλασσα Μπελινγκσχάουζεν με τους δορυφόρους Sentinel-2 της ΕΕ, τους ίδιους που μετρούν τις καμένες εκτάσεις. Οι επιστήμονες παρατηρούν τη δραστηριότητα των πιγκουίνων από τα περιττώματά τους πάνω στον πάγο, καθώς η καφέ κηλίδα είναι ορατή από το Διάστημα.

Λιγοστεύει ο πάγος

Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έχει απότομη πτώση από το 2016, με τη συνολική έκταση του παγωμένου νερού γύρω από την ήπειρο να μειώνεται σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Τα δύο χαμηλότερα επίπεδα ήταν το 2021-22 και το 2022-23, όταν η θάλασσα δεν είχε σχεδόν καθόλου πάγο.

Αλλά και στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Αρκτική, ο θαλάσσιος πάγος υφίσταται σταθερή μείωση εδώ και δεκαετίες.

Επί του παρόντος, οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι κατατάσσονται ως «σχεδόν απειλούμενο είδος», αν και έχει κατατεθεί πρόταση για το χαρακτηρισμό τους ως«ευάλωτο» είδος, λόγω του κινδύνου που θέτει η υπερθέρμανση του κλίματος στον τρόπο ζωής τους.

Tags
Back to top button