Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος υπουργός πρέπει να «πληρώσει» το κυβερνητικό μπάχαλο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς», καθώς δεν γίνεται να κατηγορείται μόνο ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βάλει σε δυσμένεια τον Γ.Πατούλη και να «αποκεφαλίσει» τον Χ.Στυλιανίδη. Όσον αφορά τον Περιφερειάρχη Αττικής το βλέπουμε ήδη ότι μπαίνει σε δυσμένεια, παρόλα αυτά όσον αφορά τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Το ότι στις κρίσιμες συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, ο Άκης Σκέρτσος. Άρα είναι δεδομένο ότι εάν την «πληρώσει» ο Χ.Στυλιανίδης θα πρέπει να την «πληρώσει» και ο Α.Σκέρτσος, κάτι επί της ουσίας θα εκθέσει και τον ίδιο τον Κ.Μητσοτάκη.
Γι' αυτό στο Μαξίμου έχει μάλλον δοθεί εντολή στους υπουργού να αφήνουν αιχμές για τον Χ.Στυλιανίδη, ώστε σιγά-σιγά να «ροκανιστεί» η καρέκλα του και να οδηγηθεί σε «παραίτηση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χθες δήλωσε πως «όποιος είναι υπουργός έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι από τον συντονισμό και την απόδοση του κρατικού μηχανισμού».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πρόσθεσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γίνεται όλο και καλύτερη σε επίπεδο δομών και συντονισμού, και όχι το πινγκ πονγκ των ευθυνών. «Να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς. Σε τέτοιας έκτασης φαινόμενα θα έχεις και δυσκολίες. Δεν το λέω ως δικαιολογία, αλλά οφείλουμε να έχουμε την αίσθηση του μέτρου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι πρώτος που μίλησε για ευθύνες άλλων ήταν ο κ. Στυλιανίδης, αρχικά της εταιρίας της Αττικής Οδού και στη συνέχεια της Περιφέρειας.
«Καρφιά» κατά του κ. Στυλιανίδη έριξε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Τόνισε μεν ότι ο πήχης της Πολιτικής Προστασίας έχει ανέβει πλέον πολύ ψηλά και η κυβέρνηση οικοδομεί ένα νέο μοντέλο, είπε όμως πως είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τους χειρισμούς που έγιναν στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και ότι ο συντονισμός και η εποπτεία πρέπει να γίνονται από το αρμόδιο υπουργείο.
Αιχμές άφησε και κατά της Αυτοδιοίκησης (εμμέσως πλην σαφώς και στον πολιτικό της προϊστάμενο, που είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας), λέγοντας πως η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει και μεταφορά ευθυνών, δηλαδή ο κάθε δήμος έχει την αρμοδιότητα να κόβει τα κλαδιά που πέφτουν πάνω σε καλώδια ή να συντηρεί τα εκχιονιστικά μηχανήματά του.
Σαφείς αιχμές κατά του Χρήστου Στυλιανίδη για το επιτελικό μπάχαλο του χιονιά άφησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη Βουλή υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδειξε τον συνάδελφό του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι «ο καθένας έχει την υποχρέωση να αντεπεξέρχεται στις ευθύνες και τα καθήκοντα που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες που έχει».
Αρχικά, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι στην πρόσφατη κακοκαιρία ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε. Στη συνέχεια έδωσε ονοματεπώνυμο στην ευθύνη, μιλώντας συγκεκριμένα για το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.
«Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, δοκιμάζεται από κλιματική κρίση. Ορθότατα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε αυτόν τον κίνδυνο και δημιούργησε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας πριν από 4,5 μήνες, αφού νωρίτερα είχε αναβαθμιστεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ασφαλώς μια καινούργια οργανωτική προσπάθεια χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει, καθώς αυτό το υπουργείο έχει εκ των πραγμάτων τις κρίσιμες, ουσιαστικές και αυξημένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος είναι στη διάθεσή του, όταν προκύπτουν τέτοιες περιπτώσεις».