Το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους που μπορεί να φτάσει έως και το 15% ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος στην εισήγησή του έστειλε μήνυμα κατά της αποχής από τις ευρωεκλογές ζητώντας από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «περισσότερη δουλειά» μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
"Σκοπός μας να επιβραβεύσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, που όχι μόνο πετυχαίνουν, αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει" επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Το μπόνους αναμένεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και η ισχύς του αναμένεται από το 2025.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα «ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ζητώντας από τα μέλη της κυβέρνησης «να μην αφήνουμε να θολώνουν την πορεία του τόπου» προσθέτοντας: «Και στα λεφτόδεντρα που βλέπω να φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα που υψώνουμε στις ανατιμήσεις με έκτακτες παρεμβάσεις αλλά κυρίως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».
Η εισήγηση του πρωθυπουργού
Η εισήγηση του πρωθυπουργού
«Κεντρικός στόχος μας παραμένει να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών υπερβαίνοντας παθογένειες από το παρελθόν ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα μας σταδιακά να προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα» ξεκίνησε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά «στο σημαντικό νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη» που συζητείται αύριο στη Βουλή.
«Μια αλλαγή που καθυστέρησε εδώ και 110 χρόνια. Αυτή τη μεγάλη τομή προωθεί η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί έως και κατά 30% ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι το 2027. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο της Επικρατείας που εισηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εκεί όπου η ταχύτερη απονομή αποφάσεων έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Το νέο πλαίσιο περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές ώστε να υπάρχει λογοδοσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με το νομοσχέδιο αυτό «γίνεται ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους και τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί το ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους». «Στόχος να επιβραβεύουμε όσους δημοσίους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή και ξεπερνούν τους στόχους που έχουμε θέσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Από την ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο «Μια Ελλάδα για όλους» για τα ΑμεΑ που παρουσιάζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέροντας, επίσης, ότι «προχωράει παράλληλα η επιλογή νέων διοικήσεων στον δημόσιο τομέα».
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρώπη αλλά σε ένα βαθμό και το πόσο σταθερό θα είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η Ελλάδα να μείνει σε τροχιά προόδου πλησιάζοντας με σιγουριά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα καθώς θα υπάρξει άλλο ένα υπουργικό συμβούλιο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή και η επιπόλαια επιλογή χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες, ούτε τα επιμέρους παράπονα που πάντα υπάρχουν να μην θολώνουν την πορεία του τόπου. Και στα λεφτόδεντρα που βλέπω να φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα που υψώνουμε στις ανατιμήσεις με έκτακτες παρεμβάσεις αλλά κυρίως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
«Και με την ευκαιρία αυτή να πω ότι λειτουργεί η νέα έκδοση του e-katanalotis όπου συγκρίνοντας τιμές ανά σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει την καλύτερη τιμή ανάμεσα σε 3.000 προϊόντα. Μόνο ωφελημένοι θα μπορούν να βγουν οι καταναλωτές καθώς η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:
«Μένουμε με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της ΕΛΑΣ έως την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Οδηγοί μας είναι πάντα τα ρήματα "ακούμε και προσπαθούμε" για αυτό και αντιμετωπίζουμε και την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης ως εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά, δουλειά που θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα που έρχεται».