Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Ποιοι βουλευτές πιέζουν τον Γ.Παπανδρέου να κατέβει στις εκλογές;

Ένα βήμα πριν ανακοινώσει τις οριστικές του αποφάσεις, σε σχέση με την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, φέρεται να βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Αν μπορούσα να στοιχηματίσω αν θα κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου, θα ήταν 90-10% υπέρ της καθόδου του» έλεγε παράγοντας με γνώση των εξελίξεων. Η εικόνα που αποκομίζουν άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του είναι πως εφόσον συντάξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πει το «ναι». Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Να υπάρξει κίνηση από ικανό αριθμό στελεχών (βουλευτών και μελών της ΚΕ) που να ζητούν την κάθοδο του και να αποσυρθούν ορισμένοι τουλάχιστον υποψήφιοι.

Ο πρώτος παράγοντας θεωρείται καίριος ώστε να μην δοθεί επ’ ουδενί η εντύπωση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να κάνει προσωπικό πολιτικό παιχνίδι ενώ η Φώφη Γεννήματα έχει αποσυρθεί για λόγους υγείας, δίνοντας μια γενναία μάχη. «Είναι διαφορετικό να βγει να πει κατεβαίνω υποψήφιος και διαφορετικό να τον ζητήσουν» έλεγε στέλεχος που παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά. Στην κατεύθυνση αυτή, κινούνται δραστήρια στελέχη στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνομιλεί με αρκετούς βουλευτές, ενώ στις ζυμώσεις εντάχθηκε εσχάτως και ο Γ. Καμίνης. Συζητήσεις έχουν γίνει με αρκετά μέλη της ΚΟ όπως οι Απ. Πάνας, Γ. Μουλκιώτης, Ευ. Λιακούλη, Χρ. Γκόκας, Ιλχάν Αχμέτ, Μπ. Μπουρχάν, Ανδ. Πουλάς, Δημ. Μπιάγκης. Επίσης στο παιχνίδι των ζυμώσεων έχουν μπει πολλά μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ και στελέχη από τοπικές από όλη τη χώρα.

Η δεύτερη προϋπόθεση, της απόσυρσης κάποιων τουλάχιστον υποψηφίων, είναι επίσης κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις του Παπανδρέου. Αφενός για να μην ευτελιστεί η διαδικασία, αφενός για να είναι πιο συμπαγές το κομμάτι που θα τον στηρίξει και όχι πολυδιασπασμένο. Εδώ τα πράγματα είναι πολύπλοκα.

Οι μέχρι σήμερα υποψήφιοι στο ΚΙΝΑΛ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος που ήδη κατέθεσε την Παρασκευή 5.200 υπογραφές στην ΕΔΕΚΑΠ δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί. Έχει «μπετοναρισμένο» κοινό με διαφορετικό αφήγημα από του Γ. Παπανδρέου.

Το ίδιο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που μιλά για ανανέωση και διεύρυνση της επιρροής της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης θα παραδώσει τις σχετικές υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του την Πέμπτη που λήγει η σχετική προθεσμία.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει δηλώσει ότι αν είναι υποψήφιος ο Παπανδρέου θα αποσυρθεί. Άγνωστο είναι τι θα πράξουν ο Παύλος Χρηστίδης και ο Παύλος Γερουλάνος. Δύσκολη εξίσωση συνιστά ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επίσης κατέθεσε την Παρασκευή τις σχετικές υπογραφές υπέρ του και έχει δώσει μάχη για να είναι υποψήφιος.

Ο κ. Καστανίδης απευθύνεται σε μια δεξαμενή απ’ όπου θα αντλήσει ψήφους και ο Γ. Παπανδρέου εάν κατέβει. Επιπλέον, στενοί υποστηρικτές του «πίνουν νερό» στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που ενδεχομένως επηρεάσει την τελική του απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπανδρέου πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη του κόμματος, φίλους, αλλά και παράγοντες της πολιτικής ζωής, ώστε να καταλήξει. Ένα ζήτημα που φέρεται να τον απασχολεί επίσης ιδιαίτερα, είναι η «ρετσινιά» της αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ και η ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ με το οποίο κατέβηκε στις εθνικές εκλογές. Εφόσον αποφασίσει να κατέλθει, δεν είναι απίθανο να κάνει μια κίνηση προς ιστορικά στελέχη του κόμματος που δεν έφυγαν ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο «Νέστορας» της παράταξης Απ. Κακλαμάνης και τα ιστορικά στελέχη όπως ο Κώστας Γείτονας, ο Θανάσης Τσούρας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ώστε να σηματοδοτήσει την ενότητα του χώρου.

Πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να κάνει ηχηρή παρέμβαση - όποια και αν είναι η τελική του απόφαση - περιγράφοντας το διακύβευμα για το Κίνημα Αλλαγής. Αν δηλαδή θα συνεχίσει να «σέρνεται» κινούμενο σε μίζερα εκλογικά ποσοστά - με μοιραία κατάληξη την απίσχνανσή του - ή αν θα δοθεί μια νέα πνοή.

Σε κάθε περίπτωση διανύουμε ένα Σαββατοκύριακο εξαιρετικά πυκνών «ζυμώσεων». Η Δευτέρα που έρχεται έχει έναν συμβολισμό, καθώς είναι 18 Οκτωβρίου - ημέρα που το ΠΑΣΟΚ πρωτοανήλθε στην εξουσία με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πιθανόν επίσης αύριο να πάρει εξιτήριο η Φώφη Γεννηματά από το νοσοκομείο. Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τελικές αποφάσεις Παπανδρέου θα ανακοινωθούν την τελευταία στιγμή, ίσως και την τελευταία ημέρα που λήγει προθεσμία, την Πέμπτη 21/10 και ώρα 18:00.

Ο Παπανδρέου δεχόταν εκατοντάδες τηλέφωνα, sms, mail έκανε συναντήσεις και ο περίγυρός του του έλεγε εξ αρχής ένα πράγμα, σχεδόν το αυτονόητο: «Κατέβα υποψήφιος».

Ως την Πέμπτη οι υποψηφιότητες στο ΚΙΝΑΛ

Εξάλλου, η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι την Πέμπτη 21/10, στις 18:00, για κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και για συλλογή υπογραφών.

Επίσης, αποφασίστηκε η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων να γίνει για όλους την ίδια ημέρα και να ελεγχθεί το σύνολο των υπογραφών που θα φέρει ο καθένας (και όχι δειγματοληπτικά), ώστε να αποφευχθούν καταγγελίες για παρατυπίες. Η ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Tags
Back to top button