Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Κυκλοφορεί σήμερα το νέο τεύχος ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ δωρεάν με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Το νέο τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ με αφιέρωμα στις Μεγάλες Μάχες του Ελληνισμού, κυκλοφορεί σήμερα δωρεάν με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο δεύτερος κύκλος του Βυζαντίου από τον 11ο αιώνα μέχρι την Αλωση του 1453 μ.Χ. ήταν μια ατέλειωτη σειρά μαχών, σε μια αυτοκρατορία που φυσικά διατηρούσε τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα της, αλλά η κεντρική της διοίκηση και η "καρδιά" της, η Κωνσταντινούπολη, είχαν πλέον ελληνοποιηθεί πλήρως, σε σημείο που όλοι οι ξένοι πλέον αναφερόντουσαν στους "Ελληνες", όταν μιλούσαν για τους Βυζαντινούς.

Η ήττα στο Ματζικέρτ το 1071 μ.Χ. από τους Σελτζούκους Τούρκους, η πρώτη άλωση της Πόλης το 1204 από τους Σταυροφόρους της Δ'Σταυροφορίας και η τελική άλωση του 1453 μ.Χ. ήταν μερικές μόνο από τις μεγάλες μάχες του βυζαντινού Ελληνισμού στα περίπου 450 χρόνια που μεσολάβησαν από την δυναστεία των Μακεδόνων, μέχρι τον ολικό αφανισμό της αυτοκρατορίας

Η πτώση του ελληνικού Βυζαντίου έχει χρονικά τις ρίζες της ήδη στις αρχές του 12ου αιώνα μ. Χ. Ουσιαστικά τότε οι βυζαντινοί αυλικοί επιβλήθηκαν στην ηγεσία του βυζαντινού στρατού αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της αυτοκρατορικής εξουσίας, με αποτέλεσμα την απαρχή της στρατιωτικής παρακμής της ελληνικής, πλέον, αυτοκρατορίας.

Οι ιερωμένοι και οι μοναχοί στο Βυζάντιο αποτελούσαν μια ξεχωριστή πολυπληθής κοινωνική τάξη, και ήταν πρόσωπα ιερά και απαραβίαστα και απολάμβαναν μια σειρά από κοινωνικά και οικονομικά προνόμια. Συγκεκριμένα οι μοναχοί και οι ιερωμένοι δεν φορολογούνταν και ήταν απαλλαγμένοι από στρατιωτικές υποχρεώσεις.  

Όταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο ΙΑ’ Δραγάσης Παλαιολόγος ζητούσε εναγωνίως υπερασπιστές για την Πόλη, βρίσκοντας μόνο 4.000 Βυζαντινούς και 6-7.000 Γενουάτες, στα μοναστήρια της βυζαντινής περιοχής που δεν είχε τεθεί ακόμα υπό οθωμανικό έλεγχο, υπήρχαν 80.000 καλόγεροι σε ηλικία στράτευσης οι οποίοι είχαν αποφύγει εντέχνως να υπηρετήσουν! Μόνο ένα ποσοστό από αυτούς αρκούσε για να σώσει την Πόλη από τους Τούρκους...

Tags
Back to top button