Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κυδώνι: Το φρούτο με τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας

Στενός συγγενής με το μήλο και το αχλάδι, με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, ελαφριά υπόξινη γεύση και υπέροχο άρωμα, το κυδώνι έχει πολλούς λόγους τους φθινοπωρινούς μήνες-που είναι στα καλύτερά του- να έχει εξέχουσα θέση στο τραπέζι μας.

Η «κυδωνάτη» υπογραφή σε θεσπέσια γλυκά και μαρμελάδες, καθώς και συνταγές με κρέας ή πουλερικά το κάνει να στέκεται επάξια στα κυριακάτικα ή γιορτινά τραπεζώματα.

Διατροφικός θησαυρός

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα φρούτο πραγματικό σύμμαχο για την υγεία, αφού η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες που το καθιστούν ευεργετικό και για το πεπτικό μας σύστημα. Χαλκός, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την πλούσια διατροφική του αξία. Περιέχει ακόμη στοιχεία, όπως ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, τα οποία ενισχύουν σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία. Αξίζει ακόμα να επισημάνουμε ότι το κυδώνι προσφέρει ελάχιστες θερμίδες (περίπου 55-60 θερμίδες /100 γραμμάρια), έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχει σημαντικές ποσότητες από τανίνες και κατεχίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Οι σπόροι του έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες όταν καταναλωθούν ως αφέψημα.

Και λίγα χρήσιμα tips 

-Προτιμήστε τα μεγάλα, σκληρά, γερά, κίτρινα κυδώνια, χωρίς λεκέδες ή στάμπες, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
-Το κυδώνι όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει, οπότε όσο τα βράζετε ή τα ψήνετε μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη από την αρχή. Δοκιμάζετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και προσθέτετε ζάχαρη ανάλογα.
-Το κυδώνι τρώγεται ψημένο, γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και κυδωνόπαστα, κομπόστα και λικέρ, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας, χοιρινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο.

Tags
Back to top button