Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κι όμως! Το βρίσιμο κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία

Το θεσμοθετημένο βρισίδι είναι ταυτισμένο με πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων και επαγγελμάτων. Από οδηγούς ταξί και προπονητές, μέχρι εκπαιδευτές στον στρατό, για κάποιους ανθρώπους το να βρίζουν είναι μέρος της κανονικότητας και της καθημερινότητάς τους. Όμως οι βρισιές δεν είναι όλες ίδιες, και δεν αναφερόμαστε στην ποιότητα του λόγου και στο περιεχόμενό τους, αυτό είναι έτσι κι αλλιώς που χωράει αρκετή ερμηνεία, αλλά για το αν είναι μεταβατικές ή αμετάβατες.

Είναι εντελώς διαφορετικό το να βρίζεις στον αέρα και άλλο να βρίζεις κόσμο, αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι εξίσου άβολο για τον συνομιλητή σου. Για παράδειγμα ένα δύστροπο αφεντικό που βρίζει για το δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι διαφορετικό από αυτό που βρίζει τους υπαλλήλους του, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι άβολο για τον ακροατή. Κάποιες φορές όμως κάνει καλό να βρίζεις, κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία.

Η θρησκευτική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα και καλύτερη υγεία

Σύμφωνα με έρευνα, οι μισές βρισιές που εκστομίζονται είναι προϊόν θυμού και αγανάκτησης. Σε πολλές περιπτώσεις το βρισίδι έχει ταυτιστεί με δυστυχισμένες προσωπικότητες και το μόνο χειρότερο που θα μπορούσαν να κάνουν στον εαυτό τους είναι το να μην βρίσουν. Μέσα από τις «κακές» λέξεις έρχεται η εκτόνωση και η ηρεμία που δεν έχει θετικό αποτύπωμα μόνο στο μυαλό, αλλά και στο σώμα. 

Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος έβαλαν τους συμμετέχοντες να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό. Στη μία περίπτωση τα έβαζαν στο παγωμένο νερό και έπρεπε να παραμείνουν σιωπηλοί. Στην άλλη περίπτωση ήταν ελεύθεροι να βρίσουν. Το αποτέλεσμα ήταν να νιώθουν λιγότερη δυσφορία και να αντέχουν για περισσότερη ώρα το βασανιστήριο του παγωμένου νερού με τη βοήθεια των βρισιών καθώς μέσα από την εκτόνωση έβρισκαν δύναμη και αντοχή. 

Οι ψυχολόγοι προτείνουν το βρισίδι σαν μορφή εκτόνωσης με τον ίδιο τρόπο που προτείνουν τις κραυγές σε μαξιλάρι, το «ξύλο» σε μαξιλάρια με ρόπαλο του baseball. Πριν το κάνεις αυτό όμως καλό θα ήταν να ορίσεις το safe space μέσα στο οποίο θα το κάνεις χωρίς να είσαι προσβλητικός στους γύρω σου, ακόμα κι αν χρειάζεται να διευκρινίζεις ότι δεν απευθύνεσαι προς αυτούς, αλλά απέναντι στην κατάσταση που προσπαθείς να διαχειριστείς. Δεν θέλει και πολύ μια θεραπεία για σένα, να μετατραπεί σε πρόβλημα για τους γύρω σου. 

Tags
Back to top button