«Η Τουρκία προσπαθεί να ξεχωρίσει τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας από το Κυπριακό-Είναι στρατηγική της θέση» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Άγγελος Συρίγος, πρώην Υπουργός, Βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο δημοσιογράφο, «η Τουρκία προσπαθεί παραδοσιακά να ξεχωρίσει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας από το Κυπριακό. Αυτός ήταν και ο λόγος που το δημιούργησε ως θέμα το 1974.
Καθηγητής Γρίβας: Η Ρωσία ετοιμάζεται να ρίξει πυρηνικά νέας γενιάς
Ως το ’74 το Κυπριακό ήταν το μοναδικό θέμα που απασχολούσε την ελληνική εξωτερική πολιτική. Το ‘74, μετά την εισβολή, η Τουρκία δημιουργεί ένα δεύτερο θέμα στο Αιγαίο και σου λέει τώρα θα ασχολείσαι με δύο θέματα Κυπριακό και Αιγαίο και μάλιστα τα διαχωρίζω και μεταξύ τους. Ήταν στρατηγική κίνηση. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο να λέει ότι θέλει για την Κύπρο και να μην πυροδοτεί αυτό εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, όπως θέλει να πιστεύει».
«Εφικτός ο στόχος για κοινές αμυντικές προμήθειες-Έχουμε μπει σε μια φάση σφοδρότατης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία-Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος εν συνεχεία της συνομιλίας τους τονίζοντας παράλληλα το εξής «πρέπει να ασχοληθούμε με τις αμυντικές προμήθειες. Προσέξτε όχι κοινή αμυντική πολιτική, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει παταγωδώς. Κοινές αμυντικές προμήθειες. Με άλλα λόγια, να προμηθευόμαστε όλοι τα ίδια αεροπλάνα, τα ίδια τεθωρακισμένα, τα ίδια πυροβόλα. Αυτή είναι η λογική αυτού που λέει ο Σαρλ Μισέλ. Φωτογραφίζει το κλίμα του τι συμβαίνει με τη Ρωσία και την Ουκρανία και δυστυχώς έχουν γίνει αλλεπάλληλα λάθη σε αυτό το θέμα (…).
Έχουμε μπει σε μια φάση σφοδρότατης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Η Ρωσία το έφτασε στα άκρα σε σχέση με την ένταξή της, σε σχέση με την επίθεση που έκανε στην Ουκρανία. Μου έκανε εντύπωση ένα άρθρο, της “The Wall Street Journal” που δεν σχολιάστηκε. Βγήκε λοιπόν, πριν από μία εβδομάδα και είπε ότι όταν είχαν γίνει οι πρώτες συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, είχαν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα και είχαν πει ότι η Ουκρανία θα εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ουδέποτε θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ.
Και εκεί υπήρξε αντίδραση από κάποια δυτικά κράτη και δεν προχώρησαν οι συνομιλίες. Μου κάνει εντύπωση που δε συζητήθηκε αυτό το πράγμα (…). Επειδή ανήκω σε αυτούς που δεν πίστευαν ότι θα φτάναμε σε πολεμική αντιπαράθεση, δηλαδή θα έκανε το τεράστιο λάθος η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, δεν είμαι πολύ καλός στις προβλέψεις με την Ουκρανία. Όπως και να το υπολόγιζα ορθολογικά ήταν το απόλυτο λάθος και έγινε. Οπότε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».