Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής Robert Schreiber: Αυτός ίσως είναι ο τρόπος για να ξεχάσουμε για πάντα τον καρκίνο!

Είναι μια καλή στιγμή για να είσαι ανοσολόγος, λέει ο ερευνητής Robert Schreiber (Νέα Υόρκη, 76 ετών), καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. ''Είναι μια συναρπαστική στιγμή: Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της ανοσολογίας και της ανοσοθεραπείας του καρκίνου'', τονίζει σε συνέντευξη του elpais. 

''Είναι μια καλή εποχή για έρευνα, όσον αφορά την ανοσολογία. Όταν οι νεότεροι με ρωτάνε, '' Μα δεν ήταν γνωστό εξαρχής πως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου; Τους απαντάω...θα σας πω μια ιστορία''. 

Τα ευρήματά του βοήθησαν να ανοίξει η πόρτα στην ανοσοθεραπεία κατά των όγκων, τη μεγάλη θεραπευτική επανάσταση της τελευταίας δεκαετίας.

- Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο, αλλά μπορεί επίσης να ευνοήσει την ανάπτυξή του, είναι φίλος ή εχθρός μας;

Προσπαθούμε ακόμα να το καταλάβουμε, στην πραγματικότητα... Είναι μια περίπλοκη διαδικασία: Εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναγνωρίσει έναν όγκο, που έχει σχηματιστεί επειδή υπάρχουν κακοήθη κύτταρα, μπορεί να τα καταστρέψει. Εάν ο όγκος είναι ετερογενής, που είναι πολλοί τέτοιο όγκοι, δεν αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό, τα κύτταρα αυτά, τότε αυτά αναπτύσσονται και προκαλούν μεταλλάξεις. 

- Νέες θεραπείες για τον καρκίνο εμφανίζονται, στην αρχή υπάρχει μια αισιοδοξία, στη συνέχεια όμως εμφανίζονται όγκοι που δεν μπορούν μέσω της θεραπείας αυτής να ιαθούν 

 Αυτός είναι ο λόγος που πολύ λίγοι από εμάς θα χρησιμοποιήσουμε τη λέξη θεραπεία όταν μιλάμε για τον καρκίνο. Υπάρχουν πλέον εξαιρετικά φάρμακα ανοσοθεραπείας που παρουσιάζουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, στο 20% των ασθενών. Αν πρόκειται για μελάνωμα, στο 80%, αλλά σε πολλούς από αυτούς τους όγκους ανταποκρίνεται μόνο το 20%. Οπότε οδηγούμαστε σε άλλη θεραπεία, όπως στις ακτινοβολίες. Η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει νέες μεταλλάξεις σε έναν όγκο και να δώσει στο ανοσοποιητικό σύστημα άλλη μια ''ευκαιρία'' να πολεμήσει και να απαλλαγεί από τα καρκινικά κύτταρα. Θα έρθουν όμως και άλλοι. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό που είναι δυνατό τώρα είναι να γίνει ο καρκίνος μια χρόνια ασθένεια, όπως ο διαβήτης: Θα πέθανες αν δεν λάμβανες θεραπεία με ινσουλίνη, αλλά αν την πάρεις, μπορείς να ζήσεις για πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η δυνατότητα που προσφέρει η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.

-Τι συμβαίνει σε όγκους όπως του μαστού ή του παγκρέατος, όπου η ανοσοθεραπεία δεν λειτουργεί; Τι διαφοροποιεί αυτά τα νεοπλάσματα από αυτά του πνεύμονα ή του μελανώματος, όπου λειτουργεί καλύτερα;

Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε αυτό. Μερικοί πιστεύουν ότι οφείλεται απλώς στον αριθμό των μεταλλάξεων που έχει ένας συγκεκριμένος καρκίνος: Το μελάνωμα έχει πολλές μεταλλάξεις, μπορεί να δώσει ακόμη και χίλιες.  Αλλά θεωρούμε ότι οι όγκοι δεν περιέχουν μόνο καρκινικά κύτταρα, αλλά και πολλά άλλου είδους κύτταρα.  Το πάγκρεας έχει πολύ υψηλό επίπεδο μυελοειδών κυττάρων και παράγει ένα δεσμοπλαστικό [ινώδες] περιβάλλον: Οι όγκοι είναι σαν μικροί βράχοι και τα Τ -κύτταρα (τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) που εξαλείφουν τον καρκίνο, έχουν μεγάλη δυσκολία να εισέλθουν εκεί και όταν μπαίνουν μέσα, ''τρέχουν'' σε αυτά τα ανοσοκατασταλτικά μυελοειδή κύτταρα και αυτό το κάνει ακόμα χειρότερο.

- Θα καταλήξει η ανοσοθεραπεία να υποβιβάσει άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία λειτουργούν πολύ διαφορετικά από την ανοσοθεραπεία, αν και υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμη και σε αυτούς τους τύπους μη ανοσολογικών θεραπειών, υπάρχει ένα ανοσοποιητικό συστατικό: Όταν κάνεις ακτινοβολίες,  δημιουργείς νέα αντιγόνα και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα αναγνωρίζει και τα καταστρέφει. 

- Ποιες ακόμη έρευνες κάνετε για την ανοσοθεραπεία;

Σε σύγκριση με το πού ήμασταν πριν από 20 χρόνια, γνωρίζουμε πολλά περισσότερα τώρα από ό,τι τότε. Αλλά έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για το πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μεταφράσουμε αυτά τα ευρήματα που παίρνουμε συχνά από τα πειραματόζωα στον άνθρωπο και να δούμε πώς λειτουργούν και πώς λογικά επιλέγουμε τα είδη θεραπείας με τα οποία θα θεραπεύαμε έναν ασθενή. Είμαστε σε μια επανάσταση, πολλοί έχουν θεραπευτεί, αλλά ψάχνουμε τον τρόπο για να τους θεραπεύσουμε όλους.

- Θα τον καταπολεμήσουμε τον καρκίνο ή θα γίνει μια χρόνια ασθένεια; 

Η αίσθηση μου είναι ότι... πιστεύω ότι ο καρκίνος θα καταλήξει ως μια χρόνια ασθένεια.  Κάθε τόσο, βλέπετε αυτούς τους ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι δεν επιστρέφουν ποτέ και είναι φανταστικό, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολλά περισσότερα να μάθουμε προτού μπορέσουμε να πούμε ότι μπορούμε να τον θεραπεύσουμε . Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε τόσο προσεκτικοί στη χρήση της λέξης θεραπεία.

Tags
Back to top button