Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καθηγητής Καρύδης: «Σαν να χτύπησαν 8,5 ρίχτερ τον Θεσσαλικό κάμπο»

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση των θεμελίων των κτηρίων στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές στη Θεσσαλία μετέφερε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρίδης, παρομοιάζοντας το «χτύπημα» με σεισμό 8,5 Ρίχτερ ακριβώς κάτω από τα θεμέλια.

Όπως εξήγησε «στα κτήρια σχεδιάζουμε πάντα τις κατασκευές με ορισμένες προδιαγραφές οι οποίες μας υποχρεώνουν και έχουμε ποινικές ευθύνες ως μηχανικοί αν δεν τις τηρήσουμε. Οι προδιαγραφές αυτές υπήρχαν για μικρό διάστημα, όχι 30-40 χρόνια πίσω».

Κακοκαιρία «Daniel»: Συνολικά 4.506 διασώσεις και 10.500 κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων


Για το λόγο αυτό συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «στην περιοχή αυτή θεωρώ ότι είναι επικίνδυνα να γίνουν τα ίδια και τα ίδια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρύδη μετά από τέτοια φαινόμενα «υπάρχει το φαινόμενο της υποσκαφής των θεμελίων. Τα θεμέλια, δηλαδή, έχουν υποστεί βλάβες λόγω της καθολικής μετατόπισης που έχει φύγει το χώμα. Όμως υπάρχουν πολλές κρυφές-δυσδιάκριτες βλάβες κάτω από τα θεμέλια, πιο μέσα από το κτήριο που δεν είναι ορατές εκ πρώτης όψεως».

Ο δεύτερος κίνδυνος που επισήμανε ο καθηγητής του ΕΜΠ είναι το γεγονός ότι πάρα πολλά κτήρια στην περιοχή έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας άργιλο ως συνδετικό κρίκο των τοίχων καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία. «Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις αποκτήσει υγρασία, από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτήριο».

Κατά τον Παναγιώτη Καρύδη, τέλος, «η παρουσα κατάσταση είναι μια τεράστια ευκαιρί για μια σωστή τεκμηριωμένη μελέτη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Να μην γυρίσουμε με κατασκευές ή επανακατασκευές με παλαιούς όρους».

Tags
Back to top button