Η Ελλάδα έχει επιδιώξει στενές σχέσεις συνεργασίας με το Κατάρ, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία. Ποιες ελληνικές εταιρίες ενδέχεται να επηρεαστούν από την κρίση;
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την τελευταία δεκαετία έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με το Κατάρ.
Κάθε υπουργός που πέρασε από το ΥΠΕΘΑ φρόντιζε να προσθέσει ένα λιθαράκι στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας.
Ενα σημείο στο οποίο επιδιώκεται στενή συνεργασία είναι η αμυντική βιομηχανία.
Για τον λόγο αυτό και στις 29 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου στη Ντόχα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα συνεργασίας της Ελλάδας και του Κατάρ στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας (Industry Day).
Η ημερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ (ΓΔΑΕΕ) και τη βοήθεια της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ντόχα, ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή της Κυβέρνησης του Κατάρ.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο τότε Αναπληρωτής, και σήμερα Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναυάρχος (εα) Κυρ. Κυριακίδης.
Από την καταρινή πλευρά συμμετείχαν εκπρόσωποι τριών διευθύνσεων του Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ (Project Department, Investment Office, Military Manufacturing Department).
Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις εταιρίες που είχαν λάβει μέρος στην ημερίδα με σκοπό να συνάψουν συνεργασίες ή να επεκτείνουν υπάρχουσες.
Από πλευράς Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτή την ημερίδα συμμετείχαν συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΕΛΕΑΑ και ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ.
Οι εταιρίες που συμμετείχαν με εκπροσώπους τους ήταν οι ακόλουθες:
ΑΚΜΩΝ
ALTUS
ATESE
BARRACUDA
DASYC
ΕΑΒ
ΕΑΣ
ISI HELLAS
IDE
MILTECH
THEON SENSORS
Ορισμένες μάλιστα από αυτές έχουν ήδη ανακοινώσει κάποιες συνεργασίες με το Κατάρ.