Η Τουρκία είναι γνωστό ότι υιοθετεί ως μόνη λύση για την επίλυση του Κυπριακού, την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί με Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, απορρίπτοντας το σύνολο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ που προβλέπουν ένα κράτος στη βάση Δικοινοτικής-Διζωνικής Ομοσπονδίας.
Για τον σκοπό αυτό η Τουρκία προώθησε διπλωματικά και πέτυχε την αποδοχή του ψευδοκράτους "ΤΔΒΚ" ως παρατηρητή, από τον "Οργανισμό Τουρκικών κρατών", ευελπιστώντας στην αναγνώριση αυτού από χώρες μέλη του μεμομωμένα, με πρώτο και καλύτερο το Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο η τουρκική πολιτική για τον παραπάνω σκοπό έχει εκφάνσεις που δεν είναι ορατές όπως η προναφερθείσα, οι οποίες είναι παρόλα αυτά ύπουλες και ιδιαίτερα επικίνδυνες, με προεξέχουσα την αλλαγή της δημογραφίας της Κύπρου , που επιχειρεί.
Τα τουρκικά σχέδια για δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου
επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο, ότι τα σχέδια της Τουρκίας για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού κατήγγειλε η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Γαβριέλλα Μιχαηλίδου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι μιλώντας στην επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την Τρίτη, η Μιχαηλίδου είπε ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει μια συστηματική πολιτική για να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση και την πληθυσμιακή ισορροπία στο νησί, ενθαρρύνοντας τη μαζική μετανάστευση χιλιάδων Τούρκων εποίκων.
Αυτό, τόνισε, αποτελεί έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, με στόχο την εξάλειψη του ιστορικού χαρακτήρα του νησιού και την προκατάληψη της διευθέτησης του Κυπριακού.
Η συστηματική παράνομη εκμετάλλευση, ανάπτυξη και χρήση ελληνοκυπριακών περιουσιών στο βορρά είναι ένα εσκεμμένο επεκτατικό σχέδιο που προωθεί η Τουρκία με στόχο την «τουρκοποίηση» του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, είπε η Μιχαηλίδου.
Η αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος είπε στους αντιπροσώπους ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός κράτους.
Όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένα να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την εκπλήρωση αυτών των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίασή τους, πρόσθεσε.
Ο τουρκικός στρατός εκτόπισε 170.000 Ελληνοκύπριους από τα κατεχόμενα
Η Μιχαηλίδου υπενθύμισε τον εκτοπισμό από τον τουρκικό στρατό περίπου 170.000 Ελληνοκυπρίων, στους οποίους εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα επιστροφής και ειρηνικής απόλαυσης των περιουσιών τους.
Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη συνεχιζόμενη παράνομη εκμετάλλευση γης ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησής της σε Τούρκους εποίκους και ξένους.
Τελικά πόσοι είναι οι νεκροί; Στο νοσοκομείο αλ Αχλί στη Γάζα δεν σκοτώθηκαν 500 αλλά μεταξύ 10 και 50
Η Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επίσης στις καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών που ζουν στο βορρά, οι οποίοι έχουν πλέον μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες, ως αποτέλεσμα της διακριτικής μεταχείρισης, και τη λεηλασία πάνω από 520 εκκλησιών.
Υπενθύμισε ότι η σκόπιμη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης.
Το θέμα των αγνοουμένων από τον ΑΤΤΙΛΑ 1974 και τα Βαρώσια
Η Μιχαηλίδου έθεσε το θέμα των αγνοουμένων και κάλεσε την Τουρκία να παράσχει πληροφορίες για την τύχη τους από στρατιωτικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τη σκόπιμη μετεγκατάσταση λειψάνων.
Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση της επιτροπής αγνοουμένων σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές στην κατεχόμενη Κύπρο, είπε.
Σχετικά με τα Βαρώσια, η Μιχαηλίδου υπενθύμισε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στα οποία ο ΟΗΕ απέρριψε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στα Βαρώσια. Δυστυχώς, είπε, η Τουρκία συνεχίζει την πορεία της, αψηφώντας πλήρως αυτά τα ψηφίσματα.
Τέλος, ο αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φυλής, φύλου, προσωπικής ή οικογενειακής κατάστασης, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας ή αναπηρίας.
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα στο πλαίσιο μιας επανενωμένης χώρας», είπε."
Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ επισκιάζει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από την ΕΕ
Η Κυπριακή Δημοκρατίαμέσω του Προέδρου της ζήτησε το τελευταίο χρονικό διάστημα και πήρε από την ΕΕ διαβεβαιώσεις για διπλωματική εμπλοκή της στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της .
Ωστόσο ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη και η πιθανή εξάπλωσή του, έχουν ως αποτέλεσμα την εστίαση τηςπροσοχής της Διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ κατά συνέπεια σε αυτόν, με αποτέλεσμα να επισκιάζεται η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από τις Βρυξέλλες.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η λήξη του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ θα επιφέρει αλλαγές στην Μ. Ανατολή αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και Τουρκίας-ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ευμενέστερη αντιμετώπιση του Κυπριακού από την Δύση μελλοντικά.