Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και ο κίνδυνος εμφάνισής του σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή που ακολουθούν.
Η κετογονική δίαιτα (keto diet), η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη λιπαρών και μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, θεωρείται ότι έχει θεραπευτικά οφέλη.
Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονταν στην προληπτική και θεραπευτική επίδραση της μεσογειακής διατροφής.
Στη νέα ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν διεξοδικά τα υπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τη σχέση της κετογονικής δίαιτας και του καρκίνου του μαστού.
Η ανασκόπηση περιελάμβανε προκλινικές μελέτες σε ζώα, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, περιπτωσιολογικές και κλινικές μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί στις βάσεις δεδομένων Scopus, PubMed/MedLine, Cochrane Library, Google Scholar και Web of Science και διερευνούν το ρόλο της κετογονικής δίαιτας στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού.
Η Women's Intervention Nutrition Study (WINS) έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν θεραπευτική διατροφή, μείωσαν την πρόσληψη λίπους από 29% σε 20%, ενώ μετά από πενταετή παρακολούθηση, φάνηκε ότι μπορούν να αυξήσουν κατά 24% το διάστημα χωρίς υποτροπή του καρκίνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Καρκίνος: Αυτές οι γυναίκες διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο νόσου
Τα μη αμυλούχα λαχανικά μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ τα πλούσια σε καροτενοειδή τρόφιμα και οι πλούσιες σε ασβέστιο δίαιτες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, φυλλικό οξύ και βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.
Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού έχει συνδεθεί με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών, ειδικά όσων είναι ζωικής προέλευσης. Η παχυσαρκία και η ενεργειακή ομοιόσταση είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Οι δίαιτες που δίνουν πολλές θερμίδες και οι οποίες περιλαμβάνουν επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα, λιπαρές τροφές και υδατάνθρακες, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αυξάνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων στην κυκλοφορία, τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και τον αυξητικό παράγοντα 1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1) και συνδέεται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες από την άλλη, όπως είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βελτιώνουν την υγεία μειώνοντας τη χρόνια φλεγμονή.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαϊκό οξύ, και πολυφαινόλες όπως η ελευρωπαΐνη, η ελαιοκανθάλη, οι λιγνάνες και η υδροξυτυροσόλη, όλες ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία.
Έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ειδικά η μεσογειακή διατροφή, βελτιώνει τους καρδιομεταβολικούς δείκτες και την ποιότητα ζωής.
Επιδράσεις της κετογονικής δίαιτας στον καρκίνο του μαστού
Το «Φαινόμενο Warburg» ή αερόβια γλυκόλυση περιγράφει την αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης και την παραγωγή γαλακτικού από τα καρκινικά κύτταρα.
Αυτός ο μηχανισμός συνδέεται με τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν κάποιο διατροφικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα στην ογκολυτική θεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κετογονική διατροφή μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποτρέψει την ανάπτυξη όγκου.
Η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που συνεπάγεται μειωμένο κίνδυνο γένεσης και ανάπτυξης καρκίνου. Η κετογονική δίαιτα έχει επίσης σημαντική επίδραση στον μεταβολισμό των μιτοχονδριακών κυττάρων των όγκων.
Καρκίνος στον θυρεοειδή: Το πρώτο ανώδυνο σύμπτωμα
Προκαλεί αύξηση των κετονών και μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε καρκινικά κύτταρα με δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μια κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει αντικαρκινικά χαρακτηριστικά, όπως επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου, προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία, ενίσχυση των επιβλαβών επιπτώσεων της χημειοθεραπείας στα καρκινικά κύτταρα και μείωση της φλεγμονής.
Μπορεί εν τέλει να αποτελέσει μια αποτελεσματική αντικαρκινική διατροφική προσέγγιση.
Η κετογονική δίαιτα, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αλλάζει τον μεταβολισμό του σώματος από γλυκόζη σε κετόνη, προκαλώντας μεταβολικό στρες στα καρκινικά κύτταρα και μετριάζοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.