Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος ήπατος: Ανοίγει ο δρόμος για πιο αποτελεσματικές ανοσοθεραπείες

Σε μια σημαντική ανακάλυψη κατέληξε μια ομάδα Καναδών και Γάλλων ερευνητών, εντοπίζοντας έναν βιοδείκτη, που μπορεί να εξηγήσει εν μέρει την αναποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος και να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές λύσεις, σύμφωνα με το 

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του ήπατος. Σχετίζεται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C, η κατάχρηση αλκοόλ και η μεταβολική δυσλειτουργία. Δυστυχώς, παρά τις σημαντικές προόδους στην ανοσοθεραπεία, πρόκειται για έναν καρκίνο που παραμένει εξαιρετικά θανατηφόρος: Περίπου το 75% των ασθενών με προχωρημένο ηπατοκυτταρικό καρκίνο δεν ανταποκρίνονται σε αυτού του είδους τη θεραπεία για λόγους που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Αυτό ενθάρρυνε μια ερευνητική ομάδα Καναδών και Γάλλων επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια του INRS, Maya Saleh, να διερευνήσει την αντίσταση στην ανοσοθεραπεία που παρατηρείται σε ορισμένους ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC) που σχετίζεται με στεατική ηπατική νόσο. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο .

Άδωνις Γεωργιάδης: Επισκέφθηκε την 23χρονη που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος από τον πατέρα της (Εικόνες)

«Εντοπίσαμε έναν ανοσολογικό βιοδείκτη για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο που σχετίζεται με στεατωτική ηπατική νόσο, ο οποίος θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε νέες ανοσοθεραπείες», εξηγεί η δρ. Saleh, διεθνώς αναγνωρισμένη στην ανοσο-ογκολογία. «Οι βελτιωμένες ανοσοθεραπείες θα διασφαλίζουν αποτελεσματική απόκριση κατά του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, αμβλύνοντας τη βλαβερή φλεγμονή του ήπατος».

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, με τα περιστατικά να παρουσιάζουν μια σταθερά αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια. Πριν από την έγκριση της ανοσοθεραπείας, οι θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, η σοραφενίμπη βελτιώνει μεν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, σχετίζεται όμως με σοβαρές παρενέργειες για τον οργανισμό. Οι συνδυαστικές ανοσοθεραπείες, ωστόσο, έχουν παρατείνει τη μέση επιβίωση των ασθενών με ηπατοκυτταρικό καρκίνο κατά περίπου 17 μήνες.

Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες «omics», οι οποίες επιτρέπουν την ταχεία ανάλυση τεράστιων βιολογικών συνόλων δεδομένων, η ομάδα κατασκεύασε έναν ανοσολογικό χάρτη τόσο των καρκινικών, όσο και των μη καρκινικών ηπατικών ιστών δέκα ασθενών. Ο χάρτης αυτός επέτρεψε την περαιτέρω διερεύνηση βάσεων δεδομένων, που περιλαμβάνουν εκατοντάδες ασθενείς, για την επικύρωση ανοσολογικών προφίλ που συνδέονται με παράγοντες κινδύνου, καθώς και με τη σοβαρότητα της νόσου.

 

Tags
Back to top button