Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Πέντε διατροφικές συνήθειες που επιβαρύνουν το στομάχι μας

Το στομάχι αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ειδικά όταν υπάρχει σχετική γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα.

Έτσι, όταν το παρακάνουμε με την πίεση στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας, με το άγχος, τη δουλειά, την κούραση, τα ξενύχτια αλλά και με τις κακές συνήθειες, όπως είναι το βαρύ φαγητό και το αλκοόλ, νιώθουμε το στομάχι μας να διαμαρτύρεται. Οι καούρες, το φούσκωμα, η δυσπεψία, ο πόνος κ.ά. είναι συμπτώματα με τα οποία το στομάχι μάς προειδοποιεί και αντιδρά στα λάθη που κάνουμε με αποτέλεσμα να το επιβαρύνουμε.

Ποιες διατροφικές συνήθειες επιβαρύνουν το στομάχι μας;

Τα «βαριά» γεύματα

Για την υγεία του στομαχιού μας και για την αποφυγή όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγάλα και βαριά. Η κατανάλωση μικρότερων, συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μάς επιτρέπει να χωνέψουμε καλύτερα, καθώς βάζουμε μικρές, διαχειρίσιμες ποσότητες τροφής στο σώμα μας.

Τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα

Οι τροφές που περιέχουν πολλά μπαχαρικά και είναι τσιγαριστές, πικάντικες, λιπαρές, τηγανητές ή καυτερές μπορούν να μας προκαλέσουν δυσπεψία. Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες γνωρίζουμε ότι ενοχλούν εμάς προσωπικά επειδή έχουμε κάποιου είδους «δυσανεξία» σε αυτές, π.χ. η σοκολάτα, τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, η πιπεριά, το αυγό, το σκόρδο κ.ά.

Οι όξινες τροφές

Αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι τα όξινα τρόφιμα, π.χ. οι πορτοκαλάδες αλλά και τα ποτά ή τα αναψυκτικά, μας δημιουργούν καούρες, βήχα, πόνο στον λαιμό και δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο όταν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το γαστρικό οξύ ανεβαίνει προς τα επάνω ερεθίζοντας τον οισοφάγο.

Τα παστά και τα καπνιστά τρόφιμα

Όταν έχουμε μια διατροφή πλούσια σε πίκλες και τουρσιά, πολύ αλάτι, παστά και καπνιστά τρόφιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα ερεθίσουμε το στομάχι μας, αυξάνουμε και τις πιθανότητες για προβλήματα στο στομάχι, ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μάς προστατεύει από το ενδεχόμενο αυτό, ενώ μία δίαιτα πλούσια σε κρέατα, λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το φαγητό πριν τον ύπνο

Φροντίζουμε να έχουμε φάει τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσουμε και – όταν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – να ανασηκώνουμε την πάνω πλευρά του στρώματός μας ώστε να βρίσκεται ο οισοφάγος ψηλότερα.

Tags
Back to top button