«Έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη. Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, από τον Έβρο.
«Βρέθηκα σήμερα στον Έβρο συνοδεύοντας τον Γερμανό υπουργό Μετανάστευσης για να τονίσουμε ακριβώς αυτό: Ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Ήταν και ο συνάδελφος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το νέο φράχτη που χτίζεται. Εμείς είδαμε όλα τα υπόλοιπα και όλη την υποδομή που έχουμε εδώ» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός.
Αίγυπτος: Ανησυχία για την αύξηση μεταναστευτικών ροών
«Υπάρχει πρόβλημα με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι η σημαντικότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, η πολυπληθέστερη του αραβικού κόσμου, με 110 εκατομμύρια. Φιλοξενεί εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει παίξει παραδοσιακά τον σταθεροποιητικό ρόλο, τον σημαντικό για όλη την περιοχή η οποία βρίσκεται σε ανάφλεξη, αλλά και για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Ούτε μία βάρκα δεν έχει φύγει από την αιγυπτιακή ακτή την τελευταία δεκαετία, ωστόσο βλέπουμε ότι από την ανατολική Λιβύη, μία περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, έχουμε μια μικρή -αλλά με μικρή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα- ροή προς τη νότια Κρήτη» υπογράμμισε ο κ.Καιρίδης.
«Εμείς έχουμε διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο και είμαστε ευτυχείς που γίνεται αυτό το ταξίδι και αυτή η συμφωνία ήταν κάτι το οποίο το θέταμε μετ’ επιτάσεως στους εταίρους μας, όταν εκείνοι ήταν είχαν το ενδιαφέρον τους στραμμένο προς την Ουκρανία. Έχουμε τους Πολωνούς, έχουμε τους Εσθονούς, τους Λετονούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς. Δεν ήταν η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην πρώτη προτεραιότητα. Ευτυχώς, ωστόσο, τα ''καμπανάκια'' χτύπησαν και έχουμε αυτό το ταξίδι τώρα. Προσδοκούμε αυτό που καταφέραμε και αλλού, όπως για παράδειγμα στην Τυνησία. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, πολύ σπουδαία πραγματικά, και είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο που έχει παίξει συνολικά στην περιοχή. Χρειάζεται αυτή τη στήριξη» συμπλήρωσε.
Για το πότε και με ποιον στόχο θα μεταβεί ο ίδιος στην Κρήτη, ο κ. Καιρίδης ανέφερε:
«Η πλειοψηφία των ροών αφορά Αιγύπτιους και έχει να κάνει με την οικονομική κρίση στο εσωτερικό της Αιγύπτου που έχει πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο στη Γάζα. Έχουμε 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο Σουδάν, είχαμε εμφύλιο στην Αιθιοπία. Όλη η περιοχή του Σαχέλ φλέγεται. Όλη Μέση Ανατολή σήμερα, συνολικά, έχει πρόβλημα – πέρα από τη Γάζα, να θυμηθούμε τους Χούθι, όλα αυτά που γίνονται στο νότιο Λίβανο, και ούτω καθεξής. Ο στόχος ο δικός μου στην επίσκεψη στην Κρήτη είναι σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, τον περιφερειάρχη, τους δήμους, τους τοπικούς παράγοντες, να μπορέσουμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος με ασφάλεια. Τα πήγαμε πολύ καλά. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία. Υπάρχουν οι πόροι και τα μέσα. Δεν θα αφεθεί μόνη της η Κρήτη και ακόμα περισσότερο η Γαύδος, που είναι ένα πολύ μικρό νησί με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους».
«Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε – και μαζί να συνεργαστούμε για να βρούμε τη βέλτιστη λύση, όπως έχουμε κάνει παντού στην Ελλάδα. Και είχαμε αυτό το καλό αποτέλεσμα, αν θέλετε στον Έβρο, με τη μείωση του 90% σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πρόβλημα υπήρχε και με τους διακινητές στην Εγνατία».
Για το αν λειτουργεί αποτελεσματικά η συνεργασία με την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε:
«Τα έχουμε και είναι αναμφισβήτητα. Δημοσιεύονται κάθε μήνα. Η συνολική πτώση των ροών από τον Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο από την Τουρκία, ξεπερνάει το 75% σε σχέση με τα υψηλά του Σεπτεμβρίου.Και έχουμε μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής και καταγραφής που ξεπερνάει το 35%. Στη Λέσβο είχαμε φτάσει τους 6.000 διαμένοντες τον περασμένο Γενάρη και μέσα σε 45 μέρες ο αριθμός έχει πέσει στους 3.500. Μιλάω για τη Λέσβο που είναι το μεγαλύτερο, το εμβληματικό νησί, που έχει δεχθεί παραδοσιακά τη μεγαλύτερη πίεση. Η συνεργασία βοηθάει – και κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα στη Γαύδο είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο. Εκεί στρέφουμε την προσοχή μας. Συναντήθηκα χθες με τον Αιγύπτιο πρέσβη στο υπουργείο. Πηγαίνει ο πρωθυπουργός. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Αίγυπτο σε αυτή την πολύ κρίσιμη διεθνή συγκυρία».
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα στο μεταναστευτικό είναι με τη σκληρή γραμμή -παρόμοια με αυτήν της Ιταλίας- ή με την πιο ήπια, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε:
«Προφανώς είμαστε με τη γραμμή της αυστηρής προστασίας των συνόρων. Έχουμε δώσει μεγάλη μάχη για να πείσουμε τους επαμφοτερίζοντες -όχι τους ακραίους, αφελείς της μιας πτέρυγας- αλλά τουλάχιστον τους επαμφοτερίζοντες, ότι σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να είμαστε αφελείς. Είμαστε ανθρωπιστές, είμαστε Ευρωπαίοι, ευρωπαϊστές, πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Και αυτό σημαίνει “ναι” στην αυστηρή προστασία των συνόρων με ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά με αυστηρότητα. Αυτό δείχνει ο φράχτης, αυτό δείχνει η επένδυση που έχουμε κάνει στους συνοριοφύλακες, τη νέα τεχνολογία, στα νέα σκάφη του λιμενικού, όλα αυτά που γίνονται για την καλύτερη διαχείριση. Σε σχέση με την Μελόνι (σ.σ. Ιταλία) ή σε σχέση με τον Σούνακ (σ.σ. Βρετανία) έχουμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα. Η αύξηση ήταν μικρότερη απ’ ότι εκεί».
«Είναι μια διεθνής αυτή η κατάσταση μετά τον κορονοϊό. Εμείς είμαστε στο πιο ευαίσθητο σημείο, διότι έχουμε δύο διαδρόμους. Εμείς δεν είμαστε όπως η Ιταλία που έχει μόνο τον κεντρικό μεσογειακό. Έχουμε και τον ανατολικό μεσογειακό από την Τουρκία και αυτόν από τη Λιβύη. Και άρα πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο σε εγρήγορση και προσεκτικοί. Και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει και στο μέτωπο της φύλαξης και στο μέτωπο της διαχείρισης. Δεν έχουμε διάχυση του προβλήματος σε δημόσιους χώρους. Ως προς αυτό που έχετε δει στην Ιταλία όλο το περασμένο καλοκαίρι και φθινόπωρο, μπορούμε με το σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης να εξασφαλίσουμε ασφάλεια για την τοπική κοινωνία» κατέληξε.