Μία νέα έρευνα από μία διεθνή ομάδα ερευνητών υποστηρίζει τη θεωρία πως ο μαζικός αφανισμός των δεινοσαύρων δεν οφείλεται αποκλειστικά από τη σύγκρουση του αστεροειδή Chicxulub, αλλά έπαιξαν ρόλο και προ-υπάρχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Η μελέτη επικεντρώνεται στα επίπεδα θείου στην ατμόσφαιρα, αποδεικνύοντας πως η Γη περνούσε μία σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν τη σύγκρουση του μετεωρίτη, 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Μελετώντας πετρώματα σε μία τεράστια ηφαιστειακή περιοχή στη δυτική Ινδία, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μία νέα τεχνική μέτρησης των συγκεντρώσεων θείου, οι οποίες θεωρούν πως οδήγησαν σε βραχυπρόθεσμες αλλά επαναλαμβανόμενες πτώσεις στην παγκόσμια θερμοκρασία.
Η περιοχή Deccan Traps απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες λιωμένων πετρωμάτων της τάξης του ενός εκατομμυρίου κυβικών χιλιομέτρων, με τη λάβα που περιείχε θείο να συμπέφτει χρονικά με την ψύξη του Κρητιδικού κλίματος. Οι συνεχόμενες εκπομπές θείου από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, άλλαξαν το παγκόσμιο κλίμα, οδηγώντας σε διακυμάνσεις έως και 10 βαθμούς Κελσίου, περίπου 100.000 χρόνια πριν τη σύγκρουση του αστεροειδή.
Αυτή η περιβαλλοντική αστάθεια αποτέλεσε πρόκληση για την επιβίωση φυτών και ζώων, θέτοντας τις βάσεις για τον τελικό αφανισμό των δεινοσαύρων. Οι κλιματικές συνθήκες ήταν ήδη ασταθείς λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, προκαλώντας μία σειρά ηφαιστειακών χειμώνων που διαρκούσαν δεκαετίες.
Η έρευνα συμβάλλει στην τρέχουσα διαφωνία των επιστημόνων μεταξύ της θεωρίας του αστεροειδή και των ηφαιστείων ως το λόγο του αφανισμού των δεινοσαύρων. Μερικοί υποστηρίζουν πως η σύγκρουση του αστεροειδή ήταν αυτή προκάλεσε την αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στην επάνοδο της ζωής μετά το χτύπημα του αστεροειδή.