Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Συναγερμός για αφρικανικό καύσωνα: Το θερμόμετρο θα δείξει 45 βαθμούς

Ο αφρικανικός καύσωνας θα σαρώσει από σήμερα εκτεταμένες περιοχές στην Ισπανία, με τους κρατικούς φορείς να έχουν εκδώσει ανακοίνωση εκτάκτων φαινομένων για τις κεντρικές, νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet τονίζει πως από τη Δευτέρα έχει αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας, και κατά μέσον όρο προβλέπονται θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών σε 27 περιοχές- με αιχμή τις ζώνες της Κόρδοβας και της Χαέν στην Ανδαλουσία, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει και 45οC. Η ύφεση του καύσωνα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα κορυφωθεί θερμοκρασιακά αύριο, αναμένεται από το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Aemet, είναι πιθανόν οι αέριες μάζες από την Αφρική να ευνοήσουν την μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στη μισή Ιβηρική Χερσόνησο.

Μολονότι σε όλες τις περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες αναμένονται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στις εσωτερικές περιοχές του νότου, δηλ. στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, στα νότια της Εξτρεμαδούρας, και στην Καστίλια -Λα Μάντσα.

Ειδικότερα, σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (σημαντικού κινδύνου) θα βρίσκονται το Κάδιθ, η Γρανάδα, η Ουέλβα και σε κίτρινο συναγερμό (χαμηλό κίνδυνο) η Μάλαγα.
Από την πλευρά τους, σύμφωνα με την υπηρεσία, η Κόρδοβα και η Χαέν θα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες 44 και κατά τόπους 45 οC.

Όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της Aemet Ντέλια Γκουτιέρεθ, οι μάζες αφρικανικού καύσωνα έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην Ιβηρική από τη Δευτέρα, ενώ στα βορειοανατολικά υπήρχε ατμοσφαιρική αστάθεια, από την περασμένη εβδομάδα. Μόλις σταθεροποιήθηκε η ατμοσφαιρική κατάσταση στην Χερσόνησο και στις Βαλεαρίδες, ο αέρας άρχισε να θερμαίνεται διότι οι θερμοκρασίες ανέβηκαν «πολύ και πολύ γρήγορα». «Μπορούμε να μιλούμε για αύξηση οκτώ έως δέκα βαθμών, ανάλογα με τη ζώνη», σε σχέση με τη Δευτέρα, τονίζει η ίδια εκπρόσωπος.

Από σήμερα, πρόσθεσε, ο αφρικανικός καύσωνας θα εισέλθει «γενικώς και θα φθάσει στη Μεσόγειο». Σήμερα, ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά του καύσωνα, που αύριο θα φθάσουν στο απόγειό τους, με τις θερμοκρασίες να αρχίσουν να υποχωρούν μετά την Παρασκευή, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι προειδοποιήσεις για έκτακτα φαινόμενα, εάν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η Aemet τονίζει πως το παρόν κύμα καύσωνα, σε αντίθεση με εκείνο του Ιουνίου, δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο, αλλά αντίθετα «αποτελεί μία τυπική κατάσταση για τα μέσα Ιουλίου» στην Ιβηρική Χερσόνησο. «Εκείνο που είναι πρωτοφανές είναι τα ατμοσφαιρικά ανεβοκατεβάσματα που βιώσαμε, πρώτα να έχουμε ημέρες με μεγάλη ζέστη για την εποχή και μετά ν’ ακολουθεί σημαντική αστάθεια, με πτώση θερμοκρασιών και κατακλυσμιαίες βροχές και πάλι σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας», πρόσθεσε η Γκουτιέρεθ.

Tags
Back to top button