Κύρια θέματα, Μέση Ανατολή • 21/06/2021 - 20:30
Ισχυρό πλήγμα στο Ιράν: Για πρώτη φορά το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο τέθηκε σε καθεστώς "έκτακτης ανάγκης" για "επισκευές"! (βίντεο)
Oι Ισραηλινοί "καλωσόρισαν" τον νέο πρόεδρο του Ιράν;
Για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του το 2013, ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός του Ιράν, τέθηκε σε καθεστώς “έκτακτης ανάγκης” και βγήκε εκτός λειτουργίας για “επισκευές”.
Ο σταθμός του Μπουσέρ είναι το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν και χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Mήνυμα προς τον νέο εξτρεμιστή πρόεδρο του Ιράν;
Είναι μήνυμα “καλωσορίσματος” του Ισραήλ προς τον νέο πρόεδρο του Ιράν; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα όμως ισραηλινές πηγές χαρακτηρίζουν τον νέο πρόεδρο του Ιράν ως “Χασάπη” λέγοντας πως το “το Ιράν εξέλεξε τον πλέον εξτρεμιστή πρόεδρο από την Ισλαμική Επανάστασης του 1979″.
Ο πυρηνικός σταθμός Μπουσέρ, που διαθέτει αντιδραστήρα 1.000 MW, κατασκευάστηκε από τη Ρωσία και τέθηκε σε λειτουργία το 2013.
Έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για κάτι “πολύ σοβαρό” που έθεσε το εργοστάσιο για πρώτη φορά σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.
Τεχνική «βλάβη» στο πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ
Ο πυρηνικός σταθμός Μπουσέρ στο νότιο Ιράν τέθηκε εκτός λειτουργίας «για μερικές ημέρες» έπειτα από τεχνική «βλάβη», ανακοίνωσε η ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
«Έπειτα από τεχνική βλάβη στον σταθμό Μπουσέρ, η εγκατάσταση τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας και αποκόπηκε από το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης», επεσήμανε η Υπηρεσία σε σύντομη ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση του προβλήματος.
Σύμφωνα με την εθνική εταιρεία διανομής ηλεκτρικού, στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ πραγματοποιούνταν εργασίες «επισκευής» αδιευκρίνιστης φύσης, οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος της εβδομάδας, κάτι που για το Ιράν σημαίνει την Παρασκευή.
Επί τάπητος τα σχέδια ισραηλινής επίθεσης
Η εταιρεία ζήτησε από τους Ιρανούς να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το δίκτυο σε μια περίοδο που στη χώρα καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες.
Παράλληλα, ο νέος αρχηγός της Mossad, David Barnea, απείλησε να εξαπολύσει περισσότερες μυστικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν μέσα στην ιρανική επικράτεια!
Χτες, έγινε γνωστό πως θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ για να εξετάσει τις επιλογές για αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν μετά την εκλογή του νέου προέδρου, Ebrahim Raisi.
Συνεπώς, όλα τα σχέδια για επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν πρέπει να αναθεωρηθούν και να τεθούν υπόψιν της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες.
Ισραηλινές πηγές τονίζουν πως με την εκλογή νέου προέδρου στο Ιράν “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”!
Ισραήλ: Η εκλογή του Ραΐσι στο Ιράν «πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία» στον κόσμο
Η εκλογή του Εμπραχίμ Ραΐσι στην προεδρία του Ιράν «θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία» στον κόσμο, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τον υπερσυντηρητικό νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι είναι προσηλωμένος στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
“Ο κ. Ραΐσι έχει δεσμευθεί υπέρ του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος που προχωρά γρήγορα, η εκλογή του αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις επικίνδυνες προθέσεις του Ιράν και θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας», έγραψε στο Twitter ο Λιορ Χαϊάτ προσθέτοντας ότι το Ιράν εξέλεξε τον πλέον εξτρεμιστή πρόεδρο από την Ισλαμική Επανάστασης του 1979.
Ο 60χρονος Εμπραχίμ Ραΐσι, επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής επιβλήθηκε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εν μέσω γενικής δυσαρέσκειας για την οικονομική και κοινωνική κρίση του Ιράν.
«Οφείλουμε να προετοιμασθούμε γρήγορα για μία επιστροφή στην πυρηνική ιρανική συμφωνία», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, διευκρινίζοντας ότι «το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει την πυρηνική βόμβα».
Μαθητής του ανώτατου ηγέτη
Γεννημένος τον Νοέμβριο του 1960 στην ιερή πόλη Μασχάντ, ο Ραϊσί διορίστηκε γενικός εισαγγελέας της Καράζ, δίπλα στην Τεχεράνη, σε ηλικία μόλις 20 ετών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν.
Το 2016 ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.
Ο Ραϊσί, που φορά πάντα το μαύρο τουρμπάνι του “σεγιέντ” (απόγονου του Μωάμεθ), παρακολούθησε τα μαθήματα θρησκευτικών και ισλαμικού δικαίου του αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, από το 2018 δίδαξε και ο ίδιος ένα σιιτικό σεμινάριο στη Μασχάντ. Πολλά ιρανικά μέσα θεωρούν ότι ενδέχεται να είναι ο διάδοχος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο οποίος θα γίνει 82 ετών τον Ιούλιο.
Εξάλλου ο Ραϊσίν είναι μέλος του Συμβουλίου των Ειδικών, που διορίζει τον ανώτατο ηγέτη.
Είναι παντρεμένος με τη Τζαμιλέχ Αλαμολχοντά, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σαχίντ- Μπεχεχντί της Τεχεράνης και έχουν δύο κόρες. Ο Ραϊσί είναι γαμπρός του Αχμάντ Αλαμολχοντά, ιμάμη και περιφερειακού εκπροσώπου του ανώτατου ηγέτη στη Μαχσάντ, τη δεύτερη πιο ιερή πόλη του Ιράν.
Για την ιρανική αντιπολίτευση που βρίσκεται στην εξορία το όνομα του Ραϊσί συνδέεται με τις μαζικές εκτελέσεις μαρξιστών και αριστερών κρατούμενων το 1988, την εποχή που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης.
Όταν ρωτήθηκε το 2018 και το 2020 για αυτή τη μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, ο Ραϊσί αρνήθηκε ότι ενεπλάκη με τον οποιονδήποτε τρόπο, όμως εξήρε “την εντολή” την οποία, όπως δήλωσε, έδωσε ο αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τις εκκαθαρίσεις αυτές.