Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ιός HPV: Το εμβόλιο δεν απευθύνεται μόνο σε εφήβους- Ποιους αφορά

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ. «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής, που η παγκόσμια κοινότητα είναι σε θέση να εξαλείψει ένας καρκίνο, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας!». Και αυτό, κυρίως λόγω της ύπαρξης ενός εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι σχεδόν ο αποκλειστικός αιτιολογικός παράγοντας καρκινογένεσης στον τράχηλο της μήτρας.

Η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη πάθηση, δηλ. τα πρωκτογεννητικά κονδυλώματα), αλλά και μια σειρά καρκίνων (τραχήλου μήτρας, κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα) οφείλονται στην δράση του HPV και προκαλούνται από τη μόλυνση της εκάστοτε περιοχής με συγκεκριμένους τύπους του ιού. Μερικοί απ’ αυτούς (π.χ. 6,11,42) θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου», διότι προκαλούν τα καλοήθη κονδυλώματα και θηλώματα, ενώ αντίθετα, περίπου 14 τύποι (16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68) αναφέρονται ως «υψηλού κινδύνου» (με πλέον επικίνδυνο τον τύπο 16), διότι μπορεί να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο στα αναφερθέντα όργανα.

Εδώ και 18 περίπου χρόνια υπάρχουν προφυλακτικά εμβόλια εναντίον της HPV μόλυνσης. Τα εμβόλια αυτά, και κυρίως το 9δύναμο HPV εμβόλιο (Gardasil-9®), προκαλώντας τη δημιουργία ειδικών αντισωμάτων, παρέχει υψηλή προστασία εναντίον των 7 πλέον καρκινογόνων HPV τύπων (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), υπεύθυνων για το ~90% των καρκίνων τραχήλου μήτρας, και των 2 πιο συχνών «χαμηλού κινδύνου» τύπων (6,11) υπεύθυνων για το ~90% των κονδυλωμάτων.

Από το 2008 ο HPV εμβολιασμός εντάχθηκε και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας και σήμερα συστήνεται:

  • σε κορίτσια και αγόρια 9-18 ετών,
  • σε γυναίκες και άνδρες ειδικών ομάδων υψηλού κινδύνου (< 26 ετών)
  • σε γυναίκες με ιστορικό κωνοειδούς εκτομής του τραχήλου (< 45 ετών).

Συστήνεται ο εμβολιασμός ανεξαρτήτως φύλου για την προφύλαξη από όλους τους HPV-σχετιζόμενους καρκίνους, τόσο μέσω άμεσης προστασίας εκάστου ατόμου, όσο και μέσω της επιδιωκόμενης ανοσίας-αγέλης.

Ενήλικα άτομα (18-45 ετών), ανεξαρτήτως σεξουαλικών σχέσεων, μπορούν και πρέπει επίσης να κάνουν το HPV-εμβόλιο, διότι έτσι θα προστατευθούν – λιγότερο ή περισσότερο – από τον κίνδυνο εμφάνισης HPV-σχετιζόμενων παθήσεων, δεδομένου ότι:

Ένα άτομο χωρίς σεξουαλικές επαφές, εμβολιαζόμενο θα έχει την πλήρη προστασία που παρέχει το HPV εμβόλιο.

Ένα άτομο που έχει σεξουαλικές επαφές, εμβολιαζόμενο, πάλι θα έχει προστασία διότι

  • δεν είναι απαραίτητο να έχει ήδη μολυνθεί από τον HPV μπορεί να μολύνθηκε από κάποιο μη καρκινογόνο τύπο (οπότε το εμβόλιο θα την προστατεύσει από τους πλέον επικίνδυνους καρκινογόνους τύπους),
  • μπορεί να μολύνθηκε από κάποιο καρκινογόνο τύπο εκτός αυτών, από τους οποίους προστατεύει το εμβόλιο (οπότε και πάλι το εμβόλιο θα την προστατεύσει από τους πλέον επικίνδυνους καρκινογόνους τύπους),
  • μπορεί να μολύνθηκε από έναν από αυτούς τους καρκινογόνους τύπους που καλύπτει το εμβόλιο, οπότε κάνοντας το εμβόλιο:
  • αφενός μεν θα προστατευθεί από τους υπόλοιπους,
  • αφετέρου δε, εάν ο τύπος αυτός δεν έχει προκαλέσει αλλοίωση στον τράχηλο (που θα διαγνωσθεί και θα θεραπευθεί από τον ιατρό), σε μερικά χρόνια δεν θα ανιχνεύεται πλέον, αλλά το εμβολιασθέν άτομο δεν θα κινδυνεύει να ξαναμολυνθεί απ’ αυτόν, διότι θα έχει αντισώματα εναντίον του.

Σε κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-15 ετών το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις, με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Μετά τα 15 έτη χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου εντός 1 έτους. Τελευταία συζητείται και η πιθανότητα να αρκεί η χορήγηση μιας ή δύο δόσεων για όλες τις ηλικίες. Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι αναγκαία μια αναμνηστική δόση στο μέλλον, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.

Tags
Back to top button