Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ινδία-Πακιστάν στα πρόθυρα της πυρηνικής καταστροφής! Ο Μόντι έκλεισε το νερό του Ινδού

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν έχει φτάσει σε ένα τρομακτικό σημείο καμπής, καθώς η Ινδία, υπό την ηγεσία του Ναρέντρα Μόντι, έθεσε σε εφαρμογή μια απόφαση που μοιάζει βγαλμένη από εφιάλτη: το κλείσιμο του κεντρικού φράγματος του ποταμού Ινδού, διακόπτοντας ολοκληρωτικά τη ροή νερού προς το Πακιστάν. Αυτή η κίνηση, που υλοποιεί μια απειλή δεκαετιών, δεν είναι απλώς μια διπλωματική πρόκληση – είναι ένας υδάτινος πόλεμος που απειλεί να βυθίσει τη Νότια Ασία στο χάος. Το Πακιστάν, σε κατάσταση σοκ και οργής, χαρακτηρίζει την ενέργεια ως «αιτία πολέμου», με τον κόσμο να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Θέμα χρόνου ο πόλεμος! Πακιστάν: «Η Ινδία θα μας επιτεθεί σε 24-36 ώρες»

Για πρώτη φορά στα 65 χρόνια της ιστορίας της, η Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού (Indus Waters Treaty) του 1960, ένα σπάνιο σύμβολο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις, καταρρίπτεται στην πράξη. Υπογραφμένη υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η συνθήκη εξασφάλιζε την κατανομή των υδάτων του Ινδού και των παραποτάμων του, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά της επιβίωσης του Πακιστάν. Ο Ινδός, που πηγάζει από το Θιβέτ και διασχίζει την Ινδία πριν εισέλθει στο Πακιστάν, δεν είναι απλώς ένας ποταμός – είναι η ίδια η ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους, τροφοδοτώντας τη γεωργία, την ύδρευση και την οικονομία της χώρας. Τώρα, με το φράγμα κλειστό, η Ινδία κρατά στα χέρια της τη μοίρα του Πακιστάν, σαν έναν αμείλικτο δήμιο που ελέγχει την τελευταία ανάσα του θύματός του.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως αντίποινα για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ, την οποία η Ινδία αποδίδει σε ισλαμιστές που, όπως ισχυρίζεται, υποστηρίζονται από το Πακιστάν. Ενώ οι δύο χώρες ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβιάσεις της συνθήκης εδώ και χρόνια, το κλείσιμο του φράγματος αποτελεί μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, που μετατρέπει το νερό σε όπλο μαζικής καταστροφής. Η Ινδία, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της υπεροχή ως ανάντη χώρα, δεν περιορίζεται πλέον από τις δεσμεύσεις του 1960. Η πράξη αυτή δεν είναι απλώς μια επίδειξη ισχύος – είναι μια στρατηγική που απειλεί να γονατίσει το Πακιστάν, φέρνοντας τις δύο χώρες πιο κοντά από ποτέ σε μια ανοιχτή, και πιθανότατα πυρηνική, σύγκρουση.

Υδάτινη γενοκτονία: Οι συνέπειες για το Πακιστάν

Η διακοπή της ροής του Ινδού συνιστά μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων για το Πακιστάν. Περίπου το 80% της γεωργικής παραγωγής της χώρας εξαρτάται από το αρδευτικό σύστημα που τροφοδοτείται από τον Ινδό και τους παραποτάμους του – τα ποτάμια Τζέλουμ και Τσενάμπ. Χωρίς νερό, οι καλλιέργειες μαραίνονται, οι σοδειές καταστρέφονται και εκατομμύρια αγρότες οδηγούνται στην απόγνωση. Πόλεις όπως το Καράτσι και η Λαχόρη, που βασίζονται στον Ινδό για πόσιμο νερό, βρίσκονται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, με τις δεξαμενές να αδειάζουν και τις ουρές για νερό να γίνονται σκηνές από δυστοπικό εφιάλτη. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η κρίση θα πυροδοτήσει εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, μαζική φτώχεια και κοινωνική αναταραχή.

«Ο Ινδός είναι το αίμα στις φλέβες μας. Η Ινδία δεν μας κόβει απλώς το νερό – μας στραγγαλίζει», δήλωσε ανώτατος Πακιστανός αξιωματούχος, με τη φωνή του να τρέμει από οργή και φόβο. Στο εσωτερικό της χώρας, οργισμένες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει, με πλήθη να καίνε ομοιώματα του Μόντι και να καταγγέλλουν την Ινδία για «υδάτινη γενοκτονία». Η κυβέρνηση του Πακιστάν, πιεζόμενη από τη λαϊκή οργή, βρίσκεται σε δίλημμα: να διαπραγματευτεί υπό αυτές τις συνθήκες ή να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος λιγοστεύει καθώς τα αποθέματα νερού εξαντλούνται.

Παγκόσμιος συναγερμός: Ο φόβος της Πυρηνικής Αποκάλυψης

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με τρόμο την κλιμάκωση, καθώς η κρίση του Ινδού απειλεί να πυροδοτήσει έναν πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία καλούν σε επείγουσα αποκλιμάκωση, αλλά οι φωνές τους πνίγονται από τον κρότο των πολεμικών προετοιμασιών. Η κατοχή πυρηνικών όπλων και από τις δύο πλευρές καθιστά το σενάριο μιας σύγκρουσης όχι απλώς επικίνδυνο, αλλά δυνητικά καταστροφικό για την ανθρωπότητα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσε να προκαλέσει εκατομμύρια θύματα και να πυροδοτήσει παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.

Το Πακιστάν έχει ήδη ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ, ενώ η Ινδία έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού. «Η Ινδία μας ωθεί σε πόλεμο. Αν δεν αποκαταστήσει τη ροή του νερού, θα υπερασπιστούμε την επιβίωσή μας με κάθε μέσο», δήλωσε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, με τον τόνο του να προμηνύει μια επερχόμενη καταιγίδα. Στην Ινδία, εθνικιστικές φωνές χαιρετίζουν την απόφαση του Μόντι, καλώντας για ακόμα σκληρότερα μέτρα, ενώ ο πρωθυπουργός παραμένει αμετακίνητος, δηλώνοντας ότι «η ασφάλεια της Ινδίας είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον πλανήτη

Η κρίση του Ινδού δεν είναι απλώς μια διμερής διαμάχη, αλλά ένας προάγγελος των συγκρούσεων που έρχονται σε έναν κόσμο που ασφυκτιά από την κλιματική αλλαγή. Η λειψυδρία, ο υπερπληθυσμός και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων μετατρέπουν το νερό σε ένα από τα πιο πολύτιμα – και επικίνδυνα – αγαθά του 21ου αιώνα. Από τον Νείλο μέχρι τον Μεκόνγκ, παρόμοιες εντάσεις σιγοβράζουν, απειλώντας να πυροδοτήσουν νέους πολέμους. Για την Ινδία και το Πακιστάν, η τρέχουσα κρίση αποτελεί μια δοκιμασία της ικανότητάς τους να αποτρέψουν την καταστροφή, αλλά και μια υπενθύμιση ότι το νερό, που κάποτε ένωνε λαούς, μπορεί να γίνει το όπλο της τελικής τους συντριβής.

Καθώς τα αποθέματα νερού στο Πακιστάν λιγοστεύουν και οι στρατοί των δύο χωρών συγκεντρώνονται στα σύνορα, ο κόσμος κρατά την ανάσα του. Η διεθνής κοινότητα καλείται να δράσει άμεσα για να αποτρέψει το αδιανόητο. Αν η ροή του Ινδού δεν αποκατασταθεί, η Νότια Ασία κινδυνεύει να γίνει ο τόπος της πρώτης υδάτινης – και ίσως πυρηνικής – αποκάλυψης στην παγκόσμια ιστορία. Ο χρόνος τελειώνει, και ο ήχος του πολέμου ακούγεται όλο και πιο κοντά.

Tags
Back to top button