Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Είναι εφικτή η διατήρηση του βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου;

Το βούτυρο όταν μπαίνει στο ψυγείο γίνεται σκληρό με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να το απλώσουμε πάνω στο ψωμί ή τη φρυγανιά. Κι όμως μπορούμε να το διατηρούμε εκτός ψυγείου. Βέβαια, είναι σημαντικό να έχει και η κουζίνα τη σωστή θερμοκρασία που να ευνοεί τη συντήρηση του πάνω στον πάγκο. Ως ιδανική θερμοκρασία δωματίου λοιπόν, εννοούμε ότι η θερμοκρασία της κουζίνας θα πρέπει να είναι σταθερά μεταξύ 19°C-22°C. Οποιοδήποτε σκεύος με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βουτυριέρα»

 Από τις αγαπημένες συνήθειες μικρών και μεγάλων για πρωινό είναι μία φέτα αλειμμένη με βούτυρο. Τις περισσότερες φορές όμως, έχει προηγηθεί μία «μάχη» για να απλώσουμε πάνω στο ψωμί ή τη φρυγανιά το σκληρό από το ψυγείο βούτυρο.

Δεν αποτελεί είδηση, το γνωρίζετε ήδη, όταν το βούτυρο μπαίνει στο ψυγείο, το αποτέλεσμα είναι να σκληραίνει και να χρειάζεται να μείνει αρκετή ώρα εκτός, προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μπορούμε να το διαχειριστούμε εύκολα. Όλο αυτό βέβαια μπορεί να αποφευχθεί απλά διατηρώντας το βούτυρο εκτός ψυγείου.

Το βούτυρο μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια και σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αφενός είναι προϊόν, που έχει παστεριωθεί και αφετέρου η υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά (περίπου 80%) το καθιστούν λιγότερο ευπαθές έναντι της εμφάνισης βακτηρίων. Συγκεκριμένα, το βούτυρο μπορεί να μείνει στον πάγκο της κουζίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να παραμένει ασφαλές προς κατανάλωση.

Βέβαια, είναι σημαντικό να έχει και η κουζίνα τη σωστή θερμοκρασία, που ευνοεί τη συντήρηση του βουτύρου πάνω στον πάγκο. Ως ιδανική θερμοκρασία δωματίου λοιπόν, εννοούμε ότι η θερμοκρασία της κουζίνας θα πρέπει να είναι σταθερά μεταξύ 19°C-22°C. Με άλλα λόγια, εάν αφήνουμε ανοιχτό το παράθυρο κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ή έχουμε το air condition στους 30°C τον χειμώνα, τότε το βούτυρο στον πάγκο δεν είναι καλή ιδέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βάζουμε το βούτυρο στα ράφια που βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου (που είναι και λιγότερο κρύο μέρος του ψυγείου) και το βγάζουμε εκτός τουλάχιστον 1 ώρα πριν το χρειαστούμε.

Σε τι σκεύος αποθηκεύουμε το βούτυρο;

Για να μείνει το βούτυρο πάνω στον πάγκο της κουζίνας χρειάζεται και το ανάλογο σκεύος. Σε όλα τα καταστήματα με είδη σπιτιού μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε μία βουτυριέρα, που είναι το κλασικό σκεύος για να βάζουμε βούτυρο. Ωστόσο, οποιοδήποτε σκεύος με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «βουτυριέρα».

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το να κλείνει αεροστεγώς, για να μην παίρνει το βούτυρο οσμή από τις μυρωδιές της κουζίνας. Επίσης, δεν θέλουμε να είναι πολύ μεγάλο γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω, το βούτυρο μπορεί να μείνει στον πάγκο περίπου 1 εβδομάδα, άρα δεν θα πρέπει να βάζουμε μέσα ποσότητες που δεν πρόκειται να καταναλωθούν εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

Tags
Back to top button