Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιδού το τρομερό οπλοστάσιο του Β. Πούτιν: Προηγμένα συστήματα πυραύλων, αεροσκάφη και πλοία – Εικόνες που σοκάρουν την Δύση

Στρατιωτικά μέσα για να κάνει πράξη η Μόσχα την απειλή της ότι θα καταρρίψει όλους τους αμερικανικούς πυραύλους και τις βάσεις εκτόξευσής τους, όπως είπε προχθές ο πρεσβευτής της στο Λίβανο, διαθέτει ικανά.

Πύραυλοι Triumph S-400

Προηγμένα συστήματα πυραύλων S-400 έχουν αναπτυχθεί τόσο στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ κοντά στη Λατάκια της Συρίας όσο και στη ναυτική βάση Ταρτούς στα παράλια.

Και δεδομένου ότι πρόκειται για κινητές μονάδες, μπορούν σύντομα να μεταφερθούν και σε άλλα σημεία. Το ραντάρ των S-400 ανιχνεύει στόχους έως και 600 χλμ μακριά και μπορούν να καταρρίψουν από στρατιωτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα μαχητικά μέχρι πυραύλους.

Κάθε φορτηγό μεταφέρει τέσσερις πυραύλους με διαφορετικό βεληνεκές έκαστος και μπορούν να ανιχνεύσουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα. Αν και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής στα πεδία των μαχών, το ερώτημα εν προκειμένω είναι αν η Ρωσία διαθέτει αρκετές συστοιχίες για να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ επιθέσεων με Τόμαχωκ. Πάντως η Μόσχα έχει στη Συρία και κάποιες συστοιχίες S-300, μιας παλαιότερης εκδοχής των ίδιων πυραύλων.

Πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας K-300P Bastion

Το προηγμένο πυραυλικό σύστημα Bastion, που πιστεύεται ότι έχουν αναπτύξει οι Ρώσοι στη ναυτική βάση Ταρτούς, είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Yakhont οι οποίοι μπορούν να καλύψουν μία παράκτια περιοχή εύρους 600 χλμ πλήττοντας αεροσκάφη και στόχους στο έδαφος.

Η κάθε πυροβολαρχία διαθέτει 24 βλήματα τα οποία έχουν εμβέλεια 300 χλμ και μπορούν να εκτοξευτούν με ρυθμό ένα βλήμα ανα 2,5 δευτερόλεπτα.

Το σύστημα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από την στιγμή που ειδοποιηθεί και βρίσκεται σε κίνηση μέσα σε 5 λεπτά. Το βλήμα κινείται με ταχύτητα 750 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και δεν χρειάζεται καθοδήγηση κατά την πτήση του προς το στόχο.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε το σύστημα αυτό για να εξαπολύσει μια συντονισμένη επίθεση κατά ανταρτών στη Συρία το 2016. Τέτοια συστήματα πιστεύεται ότι αγόρασε και ο Άσαντ.

Πύραυλοι Pantsir-S1

Η Μόσχα έχει αναπτύξει επίσης συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1 στη Χμεϊμίμ και την Ταρτούς. Πρόκειται για φορητό σύστημα με πυραύλους εδάφους-αέρος μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που διαθέτουν και οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Μπορεί να καταρρίψει ακόμη και πυραύλους κρουζ, ενώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη Συρία σε διάφορες περιπτώσεις κατά drones και πυραύλων.

Πολεμικά πλοία

Η Ρωσία διαθέτει κάπου 10 με 15 πολεμικά πλοία, σκάφη συνοδείας και υποβρύχια στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων οι φρεγάτες «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» και «Ναύαρχος Έσεν», οι οποίες είναι εξοπλισμένες με πυραύλους κρουζ.

Σύμφωνα με σημαίνοντα Ρώσο πολιτικό, αλλά και όπως πιστοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες, τα περισσότερα πλοία απέπλευσαν από τη ναυτική βάση στην Ταρτούς «για λόγους ασφαλείας».

Συμμετέχουν, όμως, σύμφωνα με την Kommersant, σε ασκήσεις επίδειξης ισχύος με πραγματικά πυρά κοντά στις ακτές της Συρίας. Η ίδια ρωσική εφημερίδα λέει ότι η Μόσχα έστειλε στην περιοχή και το αεροσκάφος ανθυποβρυχιακής δράσης Il-38N.

Πολεμικά αεροσκάφη

Η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, μεταξύ των οποίων μαχητικά, βομβαρδιστικά και αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί και μια άλλη συριακή αεροπορική βάση για τα επιθετικά της ελικόπτερα.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να κινητοποιηθούν και στρατηγικά βομβαρδιστικά από τη Ρωσία, ενώ στο παρελθόν έχουν πληγεί στόχοι στη Συρία από πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από πολεμικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα.

Tags
Back to top button