Του Μανώλη Κείου
Ιδιαίτερη αναφορά στον “αδελφό” Βαρθολομαίο και στην αντιπροσωπεία του Φαναρίου έκανε σήμερα στην Λειτουργία για την εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, ο Πάπας Φραγκίσκος.
Μεταξύ άλλων επισήμανε τα χαρακτηριστικά και των σημερινών αποστόλων που ομολογούν τον Χριστό, δέχονται διώξεις, για να είναι κύριοι της προσευχής1 Στο σημερινό κόσμο, «πολλοί Χριστιανοί είναι περιθωριοποιημένοι, συκοφαντούνται, υπομένουν διακρίσεις, γίνονται αντικείμενο της βίας ή θανάτου» και συχνά «σε μια ατμόσφαιρα σιωπής – όχι συχνά συνένοχης σιωπής».
Ο ποντίφικας όμως πέραν των άλλων στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία της αντιπροσωπείας που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σύμφωνα με την παράδοση της ανταλλαγής επίσημων επισκέψεων με τους Ρωμαιοκαθολικούς η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ταξίδεψε στο Βατικανό για τον εορτασμό της Θρονικής Εορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, η Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πάπα Φραγκίσκο, Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, συμπρόεδρος της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, μετέφερε τον…. αδελφικό χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Πάπα. Σημειωτέον ότι την Αντιπροσωπεία συναποτελούν ο Μέγας Σύγκελλος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Χοροζίδης και ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Για αυτήν την αντιπροσωπεία λοιπόν έκανε ειδικη μνεία ο κ. Φραγκίσκος σήμερα το πρωί επισημαίνοντας πως η κίνηση του κ. Βαρθολομαίου να στείλει της προαναφερθείσα ομάδα αποτελεί “σημάδι της αποστολικής κοινωνίας”.
“Ο Κύριος παρεμβαίνει όταν προσευχόμαστε, είναι πιστός στην αγάπη που έχουμε ομολογήσει και είναι κοντά μας στις δοκιμασίες. (…) Ο ίδιος ο Κύριος ο οποίος επιθυμεί διακαώς να δεί όλο το κοπάδι του συγκεντρωμένο, ευλογεί και πρακολουθεί από πανω ακόμη και την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τον αγαπητό αδελφός Βαρθολομαίο, ο οποίος εδώ έχει στείλει ένα σημάδι της αποστολικής κοινωνίας”τόνισε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας την τακτική της “αδελφολογίας” με κάθε αφορμή.