Αν και ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν το Ισραήλ να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως το Ισραήλ δεν έχει δώσει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα βάλει στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως αντίποινα για τα χτυπήματα των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων και το σενάριο για χτύπημα του Ισραήλ ακόμη και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν -εκτός από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις όπως έχει αναφέρει το Politico - είναι υπαρκτό και έχει θέσει σε συναγερμό την διεθνή κοινότητα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα (5/10) ότι θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε πολλαπλά μέτωπα γύρω από την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου τη Δευτέρα, ενώ ετοιμάζεται παράλληλα για «σημαντικά και σοβαρά» αντίποινα κατά του Ιράν για τη μεγάλης κλίμακας επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ .
Ισραηλινά F-35 στον περσικό Κόλπο με κατεύθυνση το Ιράν; Ρώσοι στρατιωτικοί χειρίζονται τους Ιρανικούς S-400
«Ο IDF [ισραηλινός στρατός] προετοιμάζει μια απάντηση στην άνευ προηγουμένου και παράνομη επίθεση του Ιράν σε Ισραηλινούς αμάχους και το Ισραήλ», είπε στρατιωτικός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Παράλληλα, η Jerusalem Post αναφέρει ότι υπάρχει μια ευρεία σύσταση εντός των IDF για απάντηση στην ιρανική επίθεση ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τους κινδύνους και μεγιστοποιώντας τις ευκαιρίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ισραηλινός Στρατός διευκρίνισε ότι ο αγώνας διεξάγεται επί του παρόντος σε επτά διαφορετικά μέτωπα, καθώς παράλληλα με τις συνεχιζόμενες μάχες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες και δυνάμεις εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στον Λίβανο, το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ.
Αναφορικά με τα αντίποινα εναντίον του Ιράν, το ισραηλινό μέσο, επικαλούμενο τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναφέρει ότι ο στρατός σχεδιάζει να απαντήσει «σημαντικά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η φύση της απάντησης.
Εφικτό ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής και οπλικών συστημάτων, διευθυντής του τομέα Φυσικών Επιστημών και διευθυντής Κέντρου Ελέγχου Όπλων και Εκρήξεων Θεόδωρος Λιόλιος απαντώντας στο ερώτημα πόσο εφικτές είναι οι απειλές του Ισραήλ για επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν, ανέφερε στο iefimerida.gr ότι: «Οι απειλές του Ισραήλ για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι εφικτές από τεχνικής άποψης, αλλά συνοδεύονται από σημαντικές προκλήσεις και κινδύνους.
Οι κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως αυτές στο Νατάνζ και το Φορντό, είναι πολύ καλά προστατευμένες, πολλές από αυτές σε υπόγεια καταφύγια, καθιστώντας την καταστροφή τους ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, μια επίθεση ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Καταρχάς, η πιθανότητα αντίποινων από το Ιράν είναι πολύ υψηλή, όχι μόνο προς το Ισραήλ, αλλά και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές χώρες στην περιοχή. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, θα μπορούσε να εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ.
Επίσης, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν να επισπεύσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες αντί να τις αναστείλει. Διεθνώς, μια επίθεση θα μπορούσε να μειώσει τη διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ, η οποία έχει ανακάμψει ελαφρώς μετά τις συγκρούσεις στη Γάζα.
Επιπλέον, το Ισραήλ θα πρέπει να περάσει πάνω από εναέριους χώρους άλλων χωρών, όπως η Ιορδανία και το Ιράκ, κάτι που απαιτεί συντονισμό ή ανοχή από τις χώρες αυτές, γεγονός που προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο δυσκολίας. Συνολικά, παρότι το Ισραήλ έχει τη στρατιωτική ικανότητα να πραγματοποιήσει μια επίθεση, το κόστος και οι κίνδυνοι, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, είναι πολύ μεγάλοι, καθιστώντας μια τέτοια ενέργεια ιδιαίτερα περίπλοκη και με αβέβαια αποτελέσματα».
Όπως εξηγεί ο καθηγητής το Ισραήλ διαθέτει ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Μεταξύ των κύριων συστημάτων είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, που διαθέτουν τεχνολογία stealth και την ικανότητα να φτάσουν σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να εντοπίζονται εύκολα από ραντάρ. Επίσης όπως λέει ο κ. Λιόλιος «το Ισραήλ διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Jericho III, οι οποίοι μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν στρατηγικούς στόχους βαθιά στο Ιράν. Επίσης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Ισραήλ, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις και κατασκοπεία, θα μπορούσαν να παίξουν κρίσιμο ρόλο σε μια επιχείρηση. Τέλος, το Ισραήλ διαθέτει αναβαθμισμένες δυνατότητες κυβερνοπολέμου, όπως φάνηκε στην επίθεση με τον ιό Stuxnet, ο οποίος έθεσε εκτός λειτουργίας φυγοκεντρητές στο Νατάνζ».
Ποιοι είναι οι πιθανοί πυρηνικοί στόχοι στο Ιράν αν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση
Πέντε είναι οι πιο σημαντικοί πιθανοί στόχοι στο Ιράν αν η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφασίσει να κλιμακώσει την αντεπίθεσή του χτυπώντας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Όπως λέει ο κ. Λιόλιος οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, με πολλές από αυτές να αποτελούν πιθανούς στόχους για μια ενδεχόμενη επίθεση από το Ισραήλ. «Οι πιο σημαντικές περιλαμβάνουν το Νατάνζ, την κύρια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, η οποία βρίσκεται σε υπόγεια καταφύγια και έχει γίνει στόχος προηγούμενων επιθέσεων, όπως η κυβερνοεπίθεση με τον ιό Stuxnet. Το Νατάνζ είναι κρίσιμο για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και αποτελεί κεντρικό στόχο.
Το Φορντό, επίσης, είναι εξαιρετικά προστατευμένο, καθώς είναι χτισμένο βαθιά μέσα σε βουνό, γεγονός που δυσκολεύει την καταστροφή του από αεροπορικές επιθέσεις. Αυτή η εγκατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκεί παράγεται εμπλουτισμένο ουράνιο σε υψηλότερα ποσοστά.
Το Ισφαχάν περιλαμβάνει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου, όπου το ουράνιο μετατρέπεται σε μορφές κατάλληλες για εμπλουτισμό. Είναι επίσης ένας πιθανός στόχος, λόγω της στρατηγικής σημασίας του για το πρόγραμμα πυρηνικών του Ιράν.
Επιπλέον, το Μπουσέρ, το πρώτο πολιτικό πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν, και το Αράκ, ένας αντιδραστήρας βαρέως ύδατος που μπορεί να παράγει πλουτώνιο, είναι ευαίσθητοι στόχοι. Παρά τις δυσκολίες καταστροφής αυτών των εγκαταστάσεων, η επιτυχής επίθεση θα μπορούσε να καθυστερήσει σοβαρά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
Βέβαια σε περίπτωση κλιμάκωσης με την εμπλοκή πυρηνικών όπλων οι ΗΠΑ ως στενός σύμμαχος του Ισραήλ θα μπορούσε να εμπλακεί για να αποτρέψει μια ιρανική πυρηνική επίθεση, ενώ η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να εμπλακούν διπλωματικά ή στρατιωτικά ως χώρες που διατηρούν σχέσεις με το Ιράν. «Η διεθνής κοινότητα, και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, θα προσπαθήσουν πιθανότατα να αποτρέψουν μια τέτοια κλιμάκωση, γνωρίζοντας τις τεράστιες καταστροφικές συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου.
Ωστόσο, εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν, η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική περιφερειακή ή παγκόσμια σύγκρουση.